PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Borgen ali oblast: zakaj skandinavci ne marajo socializma in socialne države

Objavil pavel, dne 16.03.2014

Nadaljevanka Borgen, Oblast, je dobro narejena nadaljevanka, kar kažejo tudi številni gledalci, ne samo v Evropi, tudi v ZDA. Subtilno pa skozi osebne zgodbe prikazuje čisto po malo, da je akterka in njena stranka ter hkrati tudi vodilni mediji, ki jo podpirajo nekritično, socialistka. Hoče enakost žensk v podjetjih zapovedati z zakonom, hoče dodatno obdavčiti privatno zdravstvo in pritiskati k povečanju javnega zdravstva. Nadaljevanka je v resnici politično nekorektna: t je opazila že moja žena, ki jo politika ne briga: v njej so liberalci in desničarji prikazani kot skrajno zahojeni izmečki, ki so polni prevar, hinavskosti, grdih ravnanj, oz. z njimi je nemogoče sodelovati.

V svoji lažni, aritmetični sredinskosti, so na srečo v zadnji nadaljevanki jasno povedali, da “bank in gospodarstva ne bomo nacionalizirali, ker to bi bil model iz SSSR”. Skratka nadaljevanka subtilno propagira “zmerni” socializem. Čeprav je gledana predvsem zaradi dobrega prikaza osebnega življenja, čustev, tehnik vladanja, konfliktov, reševanja konfliktov,  težavnost kariere in družine, nesposobnost za partnersko zvezo, nesposobnost biti oče ali mama, kazanja ozadij politikov in njihovega dela, njihovih spletkarjenj, kompromisov, zahrbtnosti s pomočjo uporabe medijev, urednikov, novinarjev, špicljev. Nadaljevanka v večini primerov glavno osebo kaže kot pozitivko, ki v managerianju vleče korektne in poštene, etične poteze.

Nadaljevanka zelo dobro pokaže izvršno moč PR političnih strank, njihovo prepletenost z mediji in veliko servilnost medijev določenim strankam, do drugih pa so totalno sovražni , ignorantski ali pomagajo kreirati lažne spletke.

Nadaljevanka nič ne pokaže, kako so dejansko socialisti v Evropi lastniki številnih gospodarskih družb in kako  kriminalno kanalizirajo vanje davkoplaevalski denar. Kako se po Evropi bohoti birokracija, ki jo socialisti podkupujejo in večajo s pomočjo tujega, davkoplačevalskega denarja. Kako socialistov ne briga ustvarjanje bogastva, temveč razdeljevanje tujega bogastva  ( oz. kako delovne in ustvarjalne delavce z davki čim bolj oropati).

Igralka je zelo simpatična, dobro igra, berem, da je v osnovi komičarka. Le malce me odbija njen nabuhli in pepelnato-vijolčen obraz, ki skupaj s steklenimi očmi daje videz, da je ta ženska v osnovi alkoholičarka.

POZABITE NORDIJSKI SOCIALIZEM: analiza Skandinavije

  • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Borgen ali oblast: zakaj skandinavci ne marajo socializma in socialne države”

  1. stric pravi:

    Korektno napisano! Tudi sam spremljam nadaljevanko in se z vašim mnenjem strinjam. Dosti dobro je prikazano delovanje strankarske demokracije, iskanje kompromisov med strankami in predvsem pridobivanje točk z manpulacijo volilcev, ko se prikažejo politične odločitve enostransko. Levičarji so prikazani kot borci za etične vrednoste, kot so skrb za malega človeka, enakopravnost različnih ( rase in spolna usmerjenost), medtem ko je desnica homofobna, sovražna do drugačnosti in borka za profit bogatih. V resnici pa kakršnakoli je vlada , leva ali desna, ne vlada državi na somotnem otoku in je vpeta v ekonomske in socialne tokove evropskih in svetovnih trendov in gibanj.

  2. pavel pravi:

    Bistvo pravega desničarja je, da skrbi za resnične vrednote, da spodbuja podjetništvo, ustvarjanje, delo.

    V Evropi pridni in ustvarjalni delavci volijo desne, liberalne stranke, ker vedo, da bodo zaradi razvitega podjetništva vsi na boljšem. Pri nas pa socialiste in lažne, skrajne levičarje volijo samo neumni ali tisti, ki so skorumpirani. Vsi vemo, da komunisti niso znali delati in niso HOTELI delati. So samo sestankovali in imeli velike plače, privilegije, stanovanja, penzije. Od socialista res ne moreš pričakovati, da bo naredil kaj dobrega ( korupcije ne štejem kot dobra stvar). Vzel ti bo veliko denarja z davki, da bo svoje kamerade plačal in da bo s tem denarjem skorumpiral stare in nove volivce, ter da bo s tem denarjem pral možgane cele družbi..

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.