PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Čakanje na dokončni propad SFRJ

Objavil pavel, dne 24.02.2014

Danes se veliko ljudi nostalgično spominja, kako je bilo v SFRJ bolje. Tile avtorji, ekonomisti, so vzeli podatke iz arhivov in primerjali SFRJ s tujimi državami. Ves čas in  v vseh kazalcih ( nekonkurenčost, večanje dolga, večanje revščine, višja inflacija) se kaže, da je bila SFRJ notorično tik pred razpadom, bankrotom. In to ves čas.

Titoisti so samo odlagali propad, ker reforem niso bili zmožni narediti za razliko od Kitajske komunistične partije. Zahod, predvsem ZDA, so jim ves čas stale ob strani kot glavni zaveznik, saj so titoistom dajali ogromno pufov, tudi nepovratnih. Cela JLA naj bi bila, tako kot v Egiptu, pravzaprav od ZDA financirana in opremljena. JLA je postajala država v državi, eden glavnih fevdalec poleg republiških fevdalcev ( šefov KP). Na srečo pa je v tem času razpadala SZ in ZDA se ni več zdelo vredno podpirati obstoja SFRJ, poskrbeli so le, da se čim več dolgov vrne.

Vir Katalaksija: Odlaganje neizbežnega razsutja SFRJ

  • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Čakanje na dokončni propad SFRJ”

  1. stric pravi:

    Reši se kompleksa drugega moža, ki dovoljuje govoriti o prvem le slabšalno. Sprejmi dejstvo, da je dejansko šlo v SFRJ nekaterim boljše in da je tu tudi prisoten sindrom zlate preteklosti ( ko si mlad). Ko pa manipuliramo s podatki, je potrebno primerjati primerljivo. Izračun BDP se po metodologiji znatno razlikuje od takratne.V tistem času so imele v nekaterih državah armije močan vpliv na gospodarstvo. Npr. De Gaule je v Franciji na vsa ključna mesta v gospodarstvo (kar ni bilo zasebno)postavil generale in polkovnike. V Izraelu je ta manira še danes. Tako, da SFRJ ni bila neka svetovna izjema. V Nemčiji in Avstriji je bilo drugače. Zaradi njune vloge v 2. svetovni vojni na poraženi strani je bila armija v posebnem primežu predvsem ZDA.

  2. PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje » Arhiv Bloga » NEO-YUGO-komunistična propaganda v stilu Michaela Moora pravi:

    [...] Bistvo tega filma je predstaviti, da je bila SFRJ bogata in idealna država. Polno socialne varnosti. Res pravljično in neresnično opisana. Pa so jo Američani, hudobni črni volk ( tuji kapital) in tuje zarote popolnoma uničili. S krediti. Šele tik pred državljansko vojno ( laž) naj bi se gospodarstvo razsulo. Bistvo je zarota globalizacije, Američanov, mi nič krivi, sploh Srbi ne, razen tistih, ki so kupljeni od NVO iz ZDA. Skratka totalna idealizacija SFRJ in zlo na strani svobodnega trga in Američanov. Mi nič krivi, drugi so vse krivi. Sploh Srbi večinsko in pa socialisti so popolnoma mahnjeni na teorije zarot: kjer so vedno drugi krivi: notranji sovražniki in zunanji sovražniki, ki rovarijo proti meni idealnežu ( socialistu). V resnici je bila SFRJ jugo-fašistična tvorba, ki je več požrla kot ustvarila in ki je šla v hu… [...]

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.