PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Soči 2014

Objavil pavel, dne 16.02.2014

Bilanca ni še dokončna, ker se igre še igrajo. Včeraj je Prevc dobil drugo bronasto medaljo. Tina Maze pa je dobila zlato medaljo v smuku. Če se spominjam mojega otroštva , smo gledali na TV samo naše smučarje ( Kuralt, Križaj, Petrović) v slalomu, redko kdaj so bili dobri v veleslalomu. Nikakor pa niso zmagovali v vseh disciplinah, ker jih tudi nikoli niso vozili. Smuk je bil tabu tema slovenskega smučanja do  pred 10 leti. Ko je Križaj enkrat v pokončni legi peljal smuk v Kitzbühlu, smo se vsi pred TV režali, krohotali iz trebuha – le mama je od strahu glasno jokala. Takrat se je Križaj vratolomno raztreščil, prav tako Stenmark.

Slovenija je prva v tem s čimer se radi hvalimo: Majhni smo in Revni smo.

Število medalj glede na ustvarjalnost, delavnost, bogastvo

Medals per $100 billion GDP: Latvia 10 Slovenia 9 Belarus 6 Norway 2.5 Netherlands 1.8 Russia .74 Canada .66 Germany .35 USA .30

Število medalj glede na število prebivalcev

Medals per 10 million people: Norway 26 Slovenia 19 Latvia 15 Switzerland 9 Sweden 8 Canada 3.5 Russia 1 USA 0.5

Ni bolj blesavega kot trenutek, ko Kolektiv luzerjev, ki ubija družbo z uravnilovko podpovprečnosti ob zmagi Tine Maze skoči in zakruli : ” ZMAGALI SMO!” Kdo ? Smo? A ker plačujemo za športnike več prisilnega davka na glavo kot druge države? Ali ker si kolektivistično, komunistično, fašistično, socialistično LASTIMO TUJE PREMOŽENJE, tuje delo, tuje dosežke, tuje rezultate, tuje zmage in tuj denar. To kolektivno navijanje ( “MI SMO ZMAGALI”) mi je tako vraževerno, taka ovčereja kot parade mladosti yugofašista Tita ali nacional-socialista Hitlerja.

A je težko priznati Tini, da je zmagala, ker ima boljše vrednote in boljše dela kot jaz. Je težko priznati, da je ona zmagovalka, jaz pa sem še vedno in že dolgo luzer? In še dolgo bom, dokler bom strahopetno iskal varnost pod perutmi Kolektiva, ki se mu je Tina morala ves čas agresivno upirati, da je lahko sploh prišla tekmovati. Nobena druga tekmovalka na svetu se ni imela priložnosti toliko upirati Tiraniji. Tu je njena glavna medalja, vse ostale so “šala mala”.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.