PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Kje se začne korupcija?

Objavil pavel, dne 7.02.2014

Preberem blesav naslov vodje za preganjanje korupcije, da se boj proti korupciji začne v vrtcu. Še eden neučinkovit socialist.

Korupcijo se začne preganjati v vrhovih, na oblasti. Najvišje glave, tiste, ki služijo z njo 100 milijonov € in imajo pisarno v WTC, ne pa par zdravnikov, ki pobašejo nekaj tisoč €. Seveda, če takih sodnikov, tožilcev in policajev ni, potem je jasno, da so skorumpirani, popolnoma skorumpirani. Ta popolnost je težko dojemljiva, ker je težko verjeti, da niti enega ni. Lahko si jo razlagam samo s tem, da je hierarhično sistemska korupcija, mafijsko vodena. Z mediji je podobno, le redko kdo upa biti kritičen. V glavnem so mainstream uredniki in novinarji zelo lojalni mafiji in vrhovni birokraciji.

V kapitalizmu korupcija skorajda ni mogoča. Prosti trg: kdo bo koga podkupoval? Prodajalec kupca ali kupec prodajalca. Sploh, ker kupec izbira najvišjo kvaliteto ali najnižjo ceno in ima na razpolago več prodajalcev = tekmecev, ki mu agresivno in prijazno ponujajo svoj produkt. Če prodajalec želi prodati, bo ceno znižal. Ja, problem so vmesniki, ljudje v birokraciji, politiki. Sive eminence v državnih organih, ki imajo strahovito mafijsko moč.

Podkupuje se tam, kjer ima birokratski aparat veliko moč: politike, birokrate, šefe državnih podjetij, majhne vodje v teh podjetjih pa za manjše posle. Ker oni odločajo, kdo bo dobil posel. Zato so državni projekti gradnje cest, železnic pristanišč in elektraren taka zlata jama za skorumpirane birokrate in politike. Če bi TEŠ6 gradila firma z znanimi lastniki, ne bi bilo korupcije. Morda samo tam pri pridobivanju gradbenih , ekoloških in ne vem kakšnih dovoljenj. Zato je pogoj za več korupcije tudi več zakonodaje, več pravil , več ovir, več birokratov, več države. Poslovnež je v banana državi prisiljen podkupovati, da sploh lahko naredi posel, ker drugače ga naredi konkurenca. Poslovnež mora najprej poiskati “decision makerja”, “sivo eminenco v firmi” in biti skrivnosten in lojalen do njega, ki mu bo povedal koliko tisoč € (ali običajno v birokraciji in državnih podjetjih 10 do 20% vrednosti projekta) hoče, da odobri posel. So pa ozko rezervirani mafijski posli, kjer so provizije tudi 90% vrednosti projekta: recimo zdravila, medicinska oprema, vojaška oprema, avtoceste, mostovi – kar se vidi iz primerjav cen na prostem trgu in v Sloveniji, ki so nekajkrat višje.

Socialistične države imajo vse kolektvino lastnino. Zato je tam sistemska korupcija. Demokracija v socialističnih državah pa je absolutno skorumpirana. Kajti socialistični politiki svojim socialističnim volilcem ponujajo več denarja in materialnih obljub iz davkoplačevalskega ( iz tujega denarja, iz denarja, ki ga država naropa uspešnim in delovnim ljudem). Tako, da je v socialsitičnih državah ves čas “levica” zaradi te korupcije na oblasti: pohlepnim in butastim ( ker s tem dolgoročno sebi kopljejo jamo, kratkoročno pa ropajo uspešne sosede, sodržavljane) volilcem paše lagodno živeti na tuj račun, hkrati pa si tega nočejo priznati, ker so ekonomsko nesvobodni – ne znajo ustvarjalno delati. Subvencije so v osnovi podkupnine. Veliki kmetje in dvorni podjetniki vam bodo znali povedati koliko milijon€ morajo podkupiti osebo v komisiji, ki bo glasovala ali določila koliko milijonov € bo posamezni kmet ali podjetje dobilo državnih subvencij. Korupcija je začetek in bistvo socialistične države. Socialistična država ima korupcijo sistemsko, vgrajeno v sistem. Tu gre za Fritzlovo stalno 24 urno zlorabo.

Poglejmo kako so množični mediji skorumpirani. So režimski, saj oblastna stranka preko državnih podjetji financira ali pa zapre pipo v oglasih medijev. Zato so vsi  večji mediji režimski. Na ta način so Podalpski Srbi (PS) uspeli iz Financ spoditi nekaj novinarjev.

Kot prodajelec sem priča, da v Sloveniji že 20 let ni moč narediti posla, prodaje z državnimi podjetji brez podkupovanja ključnega človeka v tej firmi, ki je običajno politična, birokratska oseba. V Sloveniji je 95% poslov narejenih s pomočjo korupcije. To pomeni, da davkoplačevalci zgubljamo 10 do 50% vrednosti posla samo zaradi korupcije. Ker korupcije ne plača proizvajalec ali ponudnik storitve, ki bo znesek podkupnine vgradil v nekajkrat višjo prodajno ceno. Npr. apsirin stane v Bosni in Parizu 1€, pri nas pa 7€. Operacijske mize so bil 5x dražje kot v Avstriji in AC so bile najdražje v Evropi.

Državna podjetja ( obvladuje jih mafija) so prvovrstno gojišče korupcije. Pa državne bolnice, državne šole, fakultete, … Brez korupcije ni niti najmanjšega posla. Smetano pobira mafija, večino v sredi vplivni birokrati, nekaj drobtinic pa ostane tudi nižjerangiranim ribam. Delavci v teh državnih firmah pa so lahko veseli, ker imajo varno službo, če bodo pridno in ubogljivo tiho.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.