PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Licence so škodljive ovire, tako kot preveliki davki in preveč birokracije

Objavil pavel, dne 29.01.2014

Licenca je dovoljenje birokrata. Je omejitev.

Zdravniške in inženirske licence so samo tipičen primer kako narediti manj svoboden trg, kako narediti kasto, fevd, ki bo edini lahko zlorabljal kupce. Važno je, da plačaš šolanje za pridobitev licence in potem članarine. Pa čeprav si slab zdravnik ali slab inženir – skrivaš se za licenco. Je potuha za odgovornost.

Inženirska zbornica s svojimi licencami omogoča projektantom, da lahko pridobivajo posle. Le ti pa morajo plačevati članarine in hoditi na dokaj slaba in ZELO DRAGA  izobraževanja, ki so v fevdu določene skupine, ki pobira ekstra profite.

Pred 10 leti mi je pravil človek, ki je zgradil sončno elektrarno na domači strehi:

“celo leto sem moral zbirati dovoljenja. Papirjev in fasciklov se je nabralo za višino 1m in pol. V Avstriji za isti projekt rabiš en debel fascikel. V ZDA pa zgolj papir s podpisom ODGOVORNIH.”

Ali drug primer: kolega inženir je pri izdelavi lastnega projekta električnih inštalacij moral dobiti štempelj od državnega ELEKTRO distribucijskega podjetja. Tam so pretiravali z zahtevami. Hoteli so orto posnetek električnega kabla, ki ga ima v lasti samo državno distribucijsko podjetje. Le tega pa lahko pridobijo ( ob plačilu) samo dvorni projektanti z licenco, ki v večini primerov copy pastajo električne projekte. Eden od njih je tudi vodja oddelka za Projektiranje. Ne morete verjeti, kako taka kriminalna kasta drži skupaj v skupnem interesu plenjenja stran, države, družbe.

Krog mafije pa je zaklenjen v tem, da prav ti kastniki dobijo tudi posle na sodiščih kot sodni izvedenci. In da te zbornice ščitijo napake, neodgovornost svojih “licenčnežev”. Hitro, drobnjakarsko pa lahko najdejo napako pri konkurenci ( recimo pri strokovnjaku , ki ni v zbornici, ki ni licenciran).

Prilagam govor dr. Miltona Friedmana o škodljivosti in družbeni nepotrebnosti licenc. Licence nas vračajo v birokratski fevdalizem. V bistvu se zdi, da birokrati hočejo kontrolirati stroko in posle, v resnici pa omogočajo kasto, mafijo, ki slabo dela, drago računa in v vseh ozirih zlorablja kupce, družbo. Zelo hitro pa z ekstra profiti ( ki so vedno kadar je kriminal, nepoštenost, fevdi v igri) podkupuje birokrate, da jim ti delajo usluge in pišejo za mafijsko kliko ustrezno zakonodajo, ki izloči večino in dovoli delanje poslov le svetim kravam z licenco.

Prilagam tudi dva spletišča. dva bloga, ki podpirata prosti trg:

Matic Jelovčan in forum Svoboda in Odgovornost ( povzemam spodnji članek o licencah).

YouTube slika preogleda

PREVOD dr. Miltona Friedmana, nobelovega nagrajenca za ekonomijo:

Licenca / dovoljenje ni nobeno zagotovilo, da je zdravnik dober v svojem delu. On je dovoljenje dobil pred tridesetimi leti in je sedaj morda popolnoma nekompetenten. Licenca še ne zagotavlja kvalitete. Imamo veliko drugih zagotovil za kakovost.

Če se kdo prodaja kot zdravnik, še ne pomeni da sme lagati o svoji izobrazbi. Če kdo trdi, da je končal medicinsko fakulteto, pa je ni, je to kaznivo dejanje.

Če se odpravi jo licence in dovoljenja, se še vedno mora dokazati sposobnost za izvajanje dela. Za veliko strokovnih poklicev ne zahtevamo dovoljenj in licenc. Obstaja veliko držav v katerih smejo delati arhitekti brez licenc in ni arhitektov, ki bi to delali brez izobrazbe.

Zagotovila za kakovost ljudje ne dobivamo direktno, ampak posredno, Če kupujemo srajco, ne moremo soditi o kvaliteti srajce, tudi o avtomobilu ne moremo soditi sami. Zagotovila dobimo od vmesnega posrednika, to je prodajalec srajc in prodajni posrednik, ki želi ostati uspešen v svojem delu.

Če se odločimo za uveljavljeno kliniko, je zato, ker je ta klinika znana po tem, da zaposluje najboljše in najbolje usposobljene zdravnike. Tak način izbora zelo izboljša kvaliteto zdravljenja.

Licence niso dvignile kvalitete zdravljenja, ampak so celo otežila izločanje slabih zdravnikov. Zdravniške zbornice, ki delijo licence, otežujejo raziskave slabih zdravljenj.

Licence so ključ do moči za zdravniške organizacije. Zdravniška organizacija želi otežiti prihode novih sodelavcev, ker s tem dvigujejo ali vzdržujejo visoko ceno zdravniškega dela.

Obstaja veliko medicinskih storitev, ki jih lahko izvajajo tudi manj izobraženi zdravstveni delavci in tehniki…

Skratka, vse licence, služijo omejevanju trga in s tem k slabim in dragim storitvam. V Sloveniji to počne http://www.zdravniskazbornica.si/

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.