PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Papež Frančišek je v ekonomskem pogledu veliko razočaranje

Objavil pavel, dne 19.01.2014

magister in liberalni ekonomist ( ordoliberalna nemška šola) Bernard Brščič o novem papežu:

“Po karizmatičnem Janezu Pavlu II. in filozofsko poglobljenem Benediktu XVI. je zame Frančišek veliko razočaranje, zaznamovano z intelektualno regresijo, zdrsom v posvetnost in neodgovornim populizmom.

Apostolska spodbuda Evangelium gaudii, ki jo je priobčil lani, jasno kaže socialno filozofijo, ki bo zaznamovala njegov pontifikat. Ta je sinkretizem

  1. teologije osvoboditve,
  2. peronizma in
  3. marksizma.
V spodbudi Evangelium gaudii Frančišek ostro napade tržno gospodarstvo in biča zasebno lastnino.

Sicer se ustavi pred zagovorništvom popolne družbene rekonstrukcije, a je v ozadju razviden model peronistične korporativne države. Vse to je podkrepljeno z retoriko usmiljenja, ki je resda krščanska krepost.

A Frančišek v zavzemanju za radikalno prerazdelitev svetovnega bogastva zagreši ključno napako. Sočutnost, ki je moralni imperativ, preoblikuje v politični imperativ.

Zagovarja socialistično družbeno ureditev z visoko stopnjo prisilnega prerazdeljevanja.

Očitno pozablja, da prisilna sočutnost ni krepost. Pogoj le-te je svobodna volja. Socializem pa pomeni zanikanje svobode.

Janezu Pavlu II. Gredo velike zasluge za zlom komunizma, danes pa imamo papeža, ki si, vsaj na idejni ravni, to dediščino prizadeva izničiti. Zategadelj ni presenetljivo, da je Frančišek ikona neo-socialistov in celo osebnost leta levičarskih časopisov, kot sta Time in Mladina.”

VIR Brščič v Reporterju

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.