PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Hollande, Francija: obrat iz socialistične utopije (pot v revščino) k podjetniškim reformam ( pot v blagostanje)

Objavil pavel, dne 15.01.2014

Številni socialisti so morali svoje obljube za 180 stopinj spremeniti.

Najprej je bil Lenin, ki je leta 1917 popolnoma odpravil privatno lastnino in trgovino s čimer je leta 1918  povzročil veliko lakoto v Sovjetski zvezi. Prav zaradi lakote je moral potem dopustiti privatno lastnino, majhno obrt in majhne kmetije. Te napake zato nista ponovila socialista v Evropi: ne Mussolini in ne Hitler. Lenin je 1921 z NEP uvedel gospodarski sistem, ki ga je sam poimenoval DRŽAVNI KAPITALIZEM.

Kasneje je tudi Stalin spreminjal smer. Mao je ni, jo je pa Deng Xiaoping, ki je milijardno lačno velesilo pripeljal v blagostanje, čeprav je vzorec vladanja še vedno fevdalno-komunistični, a so vsaj spodbudili podjetništvo in delo. Milijarda prej 50 let lačnih in nepismenih Kitajcev živi danes kvalitetno življenje ( če jih slučajno kakšen komunističen funkcionar ne drži zaprtih v svojem podjetju kot sužnje – Fritzl style) in se hodijo šolati na prestižne univerze doma in v ZDA.

Tudi Tito je zelo hitro obrnil smer in se odcepil od Stalina. 10 let Titove politike po vojni je državo pripeljalo v večjo bedo kot je bila tista, ki jo je živelo prebivalstvo 30 let nazaj. SFRJ je leta 1960 proizvedla manj kmetijskih izdelkov kot jih je leta 1930 kraljevina Jugoslavije. Delavci so živeli v bedi in lakoti. Titov režim je ropal kmetije z ubijalskimi “oddajami” živine, prašičev in pridelkov. Z naropanimi podjetji so dosegali velike izgube, ker niso znali gospodariti. Kasneje se je Tito prodal Zahodu, ki mu je za izdajalsko politiko plačeval milijardne “kredite”. Jugoslovani so živeli zelo lagodno, preko svojih možnosti, kar se je pokazalo v vseh vojnah po letu 1991, ki so nastale kot nezmožnost obrniti se k podjetniškim reformam. Lahko pridobljeno, lahko izgubljeno ( vir Lepe vasi lepo gorijo, o pošteno zarađenih kučah).

Članek novinarja Žužka poleg Hollanda opisuje tudi Mitterandov preobrat. En drug članek Žužka pa opisuje razliko med Danko in Švedsko, kjer Žužek pozabi povedati, da je bila Danska bogatejša v 90letih samo za to, ker je Švedska pregloboko zavila v socialistično eksperimentiranje in ji je blagostanje močno padlo, kajti visoki davki z vzdrževanje velike državne birokracije so odgnale podjetnike in zavrle podjetništvo, ustvarjanje nove vrednosti.

Največje podjetniške reforme pa je uspel narediti socialdemokrat Schroeder in z njimi Nemčiji tik pred krizo 2008 spravil na zavidljivo gospodarsko raven in državo, ki ima največje blagostanje in najbolj zdravo gospodarstvo v Evropi.

Če se vrnem k mojemu naslovu: eden od raziskovalcev družb ( imena si nisem zapomnil) je rekel, da socializem ni samo močno poškodoval gospodarstva in družbe v blagostanjskem vidiku, predvsem je družbo uničil MORALNO, z uničenjem in perverzno spremembo VREDNOT, ETIKE.

http://www.siol.net/novice/svet/2014/01/hollande_neoliberalec.aspx

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.