PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Katoliški klasični liberalec ali “free market catholics”

Objavil pavel, dne 25.12.2013

http://www.casnik.si/index.php/2013/12/25/o-katoliskem-konservativnem-liberalcu/

Katoliški klasični liberalizem se je začel razvijati na Univerzi Salamanca v 16. stl.

ekonomska šola 16. stl., kjer so prevlado po dominikancih prevzeli jezuiti.

http://en.wikipedia.org/wiki/SchoolofSalamanca

Najmočneje se je KL uveljavljal v Angliji ( Adam Smith je izdal delo, kjer je izbral teorije ekonomije, ki pomagajo družbi USTVARJATI bogastvo, brez ropanja tujih narodov z naslovom Bogastvo narodov). Za razliko od fevdalizma in sužnjelastništva, kjer je ekonomija tekla na igri NIČELNE VSOTE, so tu prvič predstavljene raziskave, kako povečati blagostanje družbe z delom, ustvarjanjem, podjetništvom, svobodnim trgom.

Še bolj jasno so KL vpeljevali ustanovni očetje ZDA od katerih se je učil francoski izobraženec in katolik Alexis de Tocqueville in znanja prinašal v razsvetljensko Francijo.http://en.wikipedia.org/wiki/AlexisdeTocqueville

Bastiat je znan predstavnik francoske šole.

Okrog leta 1930 je bil kapitalizem oz. klasični liberalizem najbolj očrnjen, ker so ga socialisti postavili kod glavni vzrok gospodarske krize. V ITaliji so bili fašistični socialisti, v Nemčiji nacistični socializem, v Evroaziji je komunist Stalin imperialistično širil socializem. V ZDA pa je bil na oblasti socialist Roosvelt. Gospodarsko krizo pa je zakrivila socialistična država s svojim intervencijonizmom in ne liberalni kapitalizem ali svobodni trg. Sredi 20. stl. je Milton Friedmann postavil Čikaško ekonomsko  šolo.

V Avstriji pa sta Hayek in von Mises postavila avstrijsko ekonomsko šolo.

V Nemčiji pa je ta ekonomska šola imenovana ORDOLIBERLANA ali freiburška.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.