PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Ekonomska svoboda, verska svoboda, svoboda

Objavil pavel, dne 18.11.2013

Beseda SVOBODA je danes poleg besede LJUBEZEN najbolj zlorabljena in večina jo narobe pojmuje. Tu se lomijo številni interesi, veliko sil je usmerjenih v to, da nas sasužnjijo že na miselni ravni. Hayek je napisal čudovito in zelo razumljivo knjigo Socializem je POT V HLAPČEVSTVO, kjer je opisoval razmere v gospodarstvu v času vojne, ko se je povečala kolektivizacija, po vojni pa je le ta kar ostala. Hayek se čudi kako Anglija in ZDA pred WW1 in po WW1 postajata vedno bolj socialistični. Na Zahodu se že od leta 1860 širi socializem. V času WW2 sta bila v Evropi samo dve izbiri:

  1. nacional -socializem
  2. internacional-socializem
Robert Silico pravi, da je bila intelektualna smetana v ZDA in predvsem v NYC prepojena s socializmom. To je bilo moderno, vsi so temeljili v marksizmu. Vsi so nestrpno pričakovali revolucijo in hitro potešitev svojih pravic.

Danes veliko slišimo o borbi za pravice delavcev, za pravice manjšin, za pravice homoseksualcev, za pravice otrok, za pravice žensk. V osnovi pa je človekova pravica, da živi in da se ga ne zasužnjuje. In to pravica VSAKA vlada in birokracija KRŠI, povozi in želi čim bolj ZLORABITI. Večja in močnejša vlada ( birokracija, država) manj je človekovih pravic. Civilizacija še nikoli ni bila tako nesvoboda kot zadnjih 200 let, ko se se dogajali po celem svetu socialistični totalitarizmi.

Svobodo veliko ljudi pojmuje zelo pubertetniško, infantilno. V smislu lomi in razbijaj vsa pravila družbe, v smislu iskanja lagodnosti, užitka in bližnjic.

Na eni strani imamo ljudi, ki se aktivistično borijo za več osebne svobode, pri tem pa podpirajo manjšanje ekonomske svobode v imenu (lažnjive , iluzorne) VARNOSTI.

Brez EKONOMSKE SVOBODE ni človek svoboden. Brez ekonomske svobode ni verske svobode.

Če človek ne more sam sebe preživeti in imeti osebno lastnino – potem je nesvoboden. Slovenija je od 150 držav na svetu na 100 mestu glede ekonomske svobode. Odtod toliko tihih in neosveščenih ljudi.

Ko država polastnini dobesedno vse, s to lastnino upravlja ozka, politična elita revolucionarjev – mafija. Na začetku kapitalistično, potem fevdalno in nazadnje suženjsko.

“Kdor pije kraljevo vino, poje njegove pesmi!” In še en pregovor, ki mi da asociacijo na mafijo in birokracijo:

“Ne ugrizni v roko, ki te hrani!”

Sirico piše kako daleč od svobode je danes ZDA. ZDA so ob ustanovitvi imele v ustavi pravi klasični liberalizem, kajti iz Evrope so prišli begunci, zatirani od fevdalnih vlad, monopolnih religij, monopolnih industrijalcev, narodne manjšine. Postavili so pogoje za velik razvoj ZDA. Danes Obamovi svetovalci, ki vpeljujejo zdravstveno reformo od verskih organizacij na področju zdravstva zahtevajo denar s katerim kupujejo tudi etično in versko sporne stvari: splavi. “Versko svobodo” so reducirali  v  ”svobodo do opravljanja bogoslužja”, s čimer so začeli uničevati vpliv prostovoljnih in profesionalnih verskih združenj na področja zdravstva.

Ni verske svobode brez ekonomske svobode.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.