PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Moralnost kapitalizma

Objavil pavel, dne 9.02.2013

Danes vidimo rezultate komunističnih tovarišev, ki so čez noč postali najbolj pokvarjeni kapitalisti in so podmizno oropali slovenska podjetja in ne samo to: tudi naslednjih nekaj generacij državljanov so oropali z jemanjem visokih posojil. Postali so točno taki pokvarjeni kapitalisti kakršni so bili predstavljeni v komunističnih in marksističnih učbenikih, ki so seveda zelo izkrivljeni.

Komunizem je v bistvu peljal centralno -plansko državni kapitalizem.

Socialist in fašist Mussolini pa je uvedel korporativni državni kapitalizem oz. da so njegovi partijci nastavljeni v vsa državna podjetja vodili večino gospodarstva.

Temeljna aksioma liberalnega kapitalizma pa sta

 1. pravna država

 2. svobodni trg ( ki zmore večinoma sam poskrbeti za uravnavo konkurence in cen: ceno izdelka in storitve odloči trg s svojo fantastično uravnoteženostjo ponudbe in povpraševanja).

V Sloveniji imamo MAFIJSKI kapitalizem ( F21 direktorji, rdeči managerji oz. kot se sami imenujejo gospodarsvetniki, na fotografijah so v biznis oblekah z rdečimi kravatami).

Brščič govori o tovarišijskem kapitalizmu. Zakrajšek pa o PAJDAŠKEM kapitalizmu.

Dejstvo pa je, da v Sloveniji še nismo ven iz socializma. Socializem je sistem korupcije, ko elita politikov s pomočjo države zapleni astronomske davke neki drugorazredni skupini državljanov: ustvarjalci – z namenom da s tem davkoplačevalskim denarjem podkupujejo večino državljanov ( birokrate, državne učitelje, državne zdravnike, medije) z namenom vladanja. Seveda večji delež iz te skupne sklede gre v roke mafije, zelo minimalen delež pa gre tja, kjer je krvavo potreben: za ljudi, ki so na robu preživetja, za solidarnostno pomoč revežem – čeprav je vsa ta roparska rabota opravičevana s sluzavo in hinavsko sladkobnostjo pomoči revežem in željo po enakosti.

NAJBOLJ GROTESKNO IN TRAGIKOMIČNO JE, DA DANES VSE SOCIALISTIČNE VSTAJE PREDSTAVLJAJO PREDVSEM SKORUPMIRANE DRŽAVLJANE, KI KOT PRAVIJO DEMONSTRIRAJO PROTI SKORUMPIRANIM POLITIKOM IN ZA VEČ SOCIALNE ( SOCIALISTIČNE) DRŽAVE IN ZA PRAVNO DRŽAVO!!!!!

Socialna država je velika prevara in umira. Socialna Država je bog socialističnih vernikov. V bistvu kristjan kot vernik s podporo socializmu krši prvo Božjo zapoved.

Glavna tragedija Slovenije je, da je večina katolikov strašno socialistično INDOKTRINIRANIH. Ni čudno, da je večina državljanov po 70 letih pralnice možganov tako močno indoktrinirana, a da so tudi kristjani, ki bi morali srčno živeti svojo vero v Boga – to pa ni več logično. Strašna zabloda je krščanski socializem s katerim opletajo ljudje polno cenenih sentimentov in prazne glave, tako kot nekdo, ki skuša združevati New Age in krščanstvo. Ravno zaradi tega, ker večina kristjanov na prvem mestu verjame v Socializem in Socialno državo bolj kot v Boga, ravno zato je slovenska družba, politika, “intelektualci”, … tako zelo impotentna že 22 let proti komunistični mafiji in socialistični državi in ravno zato tudi imamo tako sranje danes.

Kako združiti katoliško vero v Boga in pa tehnologijo urejenosti gospodarstva in družbe ( liberalni kapitalizem), kjer so nagrajeni delavni, uspešni in podjetni, in iz številnih izkušenj čim manj vpleteni državni birokrati in politiki pa govori ta Forum, ki je za zgled vzel angleškega katolika Lorda Actona, ki je razvijal ekonomsko svobodo v smeri klasičnega liberalizma. To, da podpiram ekonomsko svobodo in kot revež podpiram, da nek ustvarjalec dobro zasluži in je čim manj obdavčen na svoje rezultate dela. To se mi zdi najbolj pravično. Da 6 milijard zemljanov samostojno odloči ali bodo kupili izdelek od podjetnika A ali storitev od podjetnika B in za kakšno ceno, ne pa da to odloča diktatorska država oz. svet vrhovnih birokratov. Ne gre za to, da častim Kapital, ker ga ne. Niti za to, da sem Pohlepen, ker to nočem biti. Je pa pohlep normalno čustvo vsakega človeka, ki lahko privede do zločinskosti in ravno svobodni trg in pravna država je mehanizem, ki je to šibko naravo človeka čim bolj omejil oz. uravnal oz. iz nje skušal potegniti nekaj konstruktivnega. Moj bog ni denar in ne bo.

http://www.acton.org/

http://www.svetilnik-slovenija.org/

http://studentsforliberty.org/wp-content/uploads/2011/04/The-Morality-of-Capitalism-PDF.pdf

Naj ne bo odveč poudariti, da tudi nemška CDU sledi ordoliberalizmu, katerega glavni predstavnik je dr. ekonomije Werner Sinn.

 • Share/Bookmark

5 odgovorov v “Moralnost kapitalizma”

 1. stric pravi:

  Tako je. Ne pa da gospodarstvo želi olajšave, želi nepovratna sredstva, želi zastonj delovno silo in pritiska na državo, da to uredi. Naj se menežerji in lastniki izkažejo. Ob nepovbratnih sredstvih in zastonj delovni sili lahko vsak vodi podjetje. kaj bi reševali banke’ pustimo, da uredi svoje trg. podjetja, ki so se prezadolževala, naj propadejo. Vsak kmet ve, da lahko pride slaba letina in ima nekaj na zalogi.Ne pa da s slabo banko rešuje janševa vlada tovarišijski kapitalizem in prezadolžena podjetja. In ko je kriza, ko zasebni kapital zaradi nesposobnosti lastnikov in njihove lakomnosti ( eden izmed sedmih poglavitnih grehov) zahteva pomoč države. Ne moremo imeti šibko državo, ko je treba plačevati davke in močno, ko rabimo pomoč za svoje grehe.

 2. Rado Rado pravi:

  Prispevek ni vreden niti pol ženskega organa mlačne vode.

  Neizpodbitna dejstva kažejo,

  • da je večino pobegov kapitala v devetdesetih, “zaslužna” škodljiva privatizacija, ki je zrasla iz nedrja desnih sil /Demos 1990-1992/

  • za Drugi del izčrpavanja RS pa je eksplicitno “zaslužen” Janez Janša. Glej: http://damijan.org/2013/02/08/kdo-je-tukaj-nor/

  Spodaj še kratek seznam vzrokov za bančno luknjo pod Janšo:

  RDEČI KREDITI JANŠIZMA PRVA SKUPINA – “menedžerski” prevzemi: 1.) SCT (pričakovana izguba za banko 84 milijonov €) 2.) Vegrad (- 85 milijonov €) 3.) Primorje (- 72 milijonov €) 4.) Kraški zidar (- 23 milijonov €) 5.) Viator Vektor (- 51 milijonov €) 6.) Istrabenz (- 20 milijonov €) 7.) Merkur (- 23 milijonov €)

  DRUGA SKUPINA – gradbinci: 8.) Energoplan (- 95 milijonov €) 9.) GP Grospuplje (- 55 milijonov €) 10.) Vektra (- 27 milijonov €) 11.) Cestno podjetje (- 36 milijonov €) 12.) Konstruktor (- 32 milijonov €)

  TRETJA SKUPINA – Ostali 13.) Cerkveni Zvon (- 126 milijonov €) 14.) Sarajevska pivovarna (- 40 milijonov €) 15.) Invej (- 39 milijonov €) 16.) Ram Invest-Pinus (- 23 milijonov €)

 3. Alter pravi:

  Rado, kaj spet lažeš. Za pobege kapitala je kriv socializem in preveč socialistična zakonodaja, ne pa privatizacija.

  Za drugi del izčrpavanja je kriv Forum 21, kajti oni so večinoma tajkuni. Valiti krivdo na Janšo, ki si ni upal zamenjati ljudi v NLB, je neumnost.

  Ti bedno poskušaš vso krivdo zvaliti na desnico, čeprav je kriva levica – desnica pa le v toliko, da si ni upala česa spremeniti.

  Dejstvo je, da, če bi Janša takrat kaj poskušal poseči v NLB, bi poslušali o tem, kako si hoče vse podrediti itd., hkrati bi plačali ogromne odpravnine – tukaj je bila past nastavljena tako, da za desnico ni bilo rešitve, kjer je ne bi mogli očrniti.

 4. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  @alter,

  laž očitaj J.P. Damijanu, saj ga rado le povzema: http://damijan.org/2013/02/08/kdo-je-tukaj-nor/

  zanimivo branje.

 5. Alter pravi:

  Tukaj piše Rado, je JPD, ki ga med drugim Rado ne razume, po drugi strani pa tudi JPD zavaja.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.