PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Teze proti hipotezi o AGW (CO2 zaradi človeka je kriv za globalno segrevanje)

Objavil pavel, dne 2.05.2012

[gsavli] Folk težko skapira, da gre za sproščanje CO2, ki se je vezal nekoč iz ozračja v zemeljsko skorjo, nazaj v ozračje. Toliko vezanega CO2 iz ozračja v skorjo, kot ga je dandanes, še nikoli ni bilo v zgodovini zemlje. (in posledično tako nizke koncentracije CO2 v ozračju.) moje najljubše vprašanje, ki ga rad postavim tem CO2 fanatikom je: “koliko je tvoja/vaša ciljna koncentracija CO2 v ozračju? Saj za to gre, a ne?”. Do zdaj še nisem nikoli dobil odgovora, niti ne vedo, koliko je sploh koncentracija CO2 v ozračju. Vedo pa zagotovo, da je previsoka. :)

Trenutno je v atmosferi okoli 390 ppm CO2 in zmerno narašča že destletja. Brez silikatno-ogljikovega cikla, ki ga povzroča tektonika, ne bi bilo življenja na Zemlji, kot ga poznamo. V dnevni izmenjavi CO2 (sproščanje iz morij in kopnega in v obratni smeri ponor sodeluje antropogeni CO2 samo s 4% !!, pa že vseh 100% nima niti delček vpliva, kot ga ima vodna para, ki je je 100x več, pa še močnejši toplogredni plin je. V zgodovini ga je bilo že okoli 7.000 ppm. Pri 140 ppm se ustavi fotosinteza (!!). Za življenje na planetu je varna conc. okoli 1.000 ppm. Po Stefanovem zakonu je teh 390 ppm minorni vzrok za klimatske spremembe, glavni so tile : periodično nihanje akumulirane toplote v Tihem in Atlantskem oceanu (pomembnejše periode so 29 letne, pa tudi daljše), sončevi cikli (11, 100, 200 in 400 letni). Na daljša obdobja pa Milankovičev cikel (precesija zemeljske osi, 26.000 let pa tudi neznani vplivi potovanja Sonca okoli galaksije in s tem različna okolja medzvezdnega prostora).

Če držijo zadnje hipoteze o hudem vplivu upadanja magnetnega polja Sonca in predvsem zmanjševanju solarne konstante, potem bo v naslednjih 40 letih podobno, kot v Maunderjevem minimumu (little ice age, 1645-1715). Kogar zanima, si lahko prebere zaniv članek : Habibullo I. Abdussamatov Pulkovo Observatory of the RAS : icecap.us/images/upl…ss_APR.pdf

Kogar fizika muči, naj preskoči srednje strani, proti koncu so pa zanimivi grafi. Razlika med verniki AGW, ki jih ne premaknejo niti hude zime, povečevanje snežne odeje na SH zadnje destletje ipd, pa mi skeptiki samo domnevamo in ne trdimo. Že vreme je kaotično, kaj šele klima. Zato se je treba samo ponižno učiti, učiti in opazovati, ter šele potem poskušati tudi kaj razumeti. Pri tepcih tipa Al Gore ali J. Potočnik gre pa vse, kot po maslu : GMYM ( Give Me Your Money).

Lep pozdrav, Purinoli

vir

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.