PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Neumno posojanje denarja socialističnemu džankiju Grčiji

Objavil pavel, dne 5.05.2010

Tudi ekonomist Stanislav Kovač, ki je nekdaj izvrstno pisal za Mladino, danes pa piše za Finance, ugotavlja in dokazuje, kako Slovenija s to vlado brezglavo drvi po poti Grčije. Dokazuje, da Grčija ne bo nikoli odplačala dolgov in da je ta pomoč EMU držav zgolj metanje denarja stran.

“Osrednja težava državnega dolga Slovenije leži v dejstvu, da je slovenska država po letu 1991 odplačevala samo obresti državnega dolga, medtem ko se breme odplačila glavnice državnega dolga vsako leto tako le prenaša na prihodnje rodove davkoplačevalcev, saj država vsako leto zapadlo glavnico starega dolga odplača z najetjem novega posojila ali izdajo novih državnih obveznic.

Včeraj so se na Odmevih o tem strinjali liberalni ekonomist Brščič, pa ekonomist KD Group Peter Groznik in tudi eden večjih delničarjev EIPF (poleg Mencingerja, Boleta in Križaniča), dr. Franjo Štiblar, ki je znan kot utemeljevalec socialistične ekonomije nacionalnega interesa.

Aleš Čerin je zaradi te EU pomoči ( ki jo je potrebno predvsem gledati iz nemškega in francoskega reševanja svojih privatnih bank, ki so Grčiji v preteklosti posodile 300 od 400miljard €) začel dvomiti o EU. Slučajno sem nekje pred kratkim prebral delček zapisa  klasično liberalne nekdanje premierke Anglije Margaret Thacher, ki pravi da je EU čista politična tvorba. Tvorba nastala na podlagi planske ( socialistične)  ekonomije. Če pogledamo bolj natančno ima EU predimenzionirano birokracijo ( kar je značilnost socialističnih držav), ki je neučinkovita in malenkostna. Hkrati pa je še en znak prav to veselje komunističnih Vzhodnoevropskih vlad, ki so kvazireformirane z navdušenjem peljale svoje države v EU.

Blog Liberaterec Tomaža Štiha pa poziva Slovence na referendum proti “pomoči” Grčiji, da preprečimo neodgovorno metanje davkoplačevalskih 385 miljonov € s strani naše vlade ( Pahor, Križanič) v grško vrečo brez dna.

Včeraj je celo Mencinger izjavil – prvič pravilno in prvič se strinjam s katerokoli njegovo izjavo o ekonomiji – da Grčiji posojenega denarja ne bomo več videli.

Brščič je včeraj na Odmevih lepo povedal: zapravljivo življenje grških vlad in neumnih francoskih in nemških (90%) posojilodajalskih bank je krivo za tako velik puf Grčije, ki ga ne bo zmogla nikoli plačati. Sploh, ker ne razvajeni birokrati in ne izčrpani delavci v nekonkurenčnem, birokratsko vodenem gospodarstvu niso pripravljeni sprejeti reform.

Grčijo morajo vreči iz EMU, njihov novi denar mora devalvirati, posojilodajalci jim morajo odpisati večji del miljardnih dolgov, država pa na trgu ne bo več dobila novih pufov. Le kdo lahko verjame večletnemu odvisniku, da bo kar čez noč opustil drogo?

Sicer pa so najbolj krive za velike dolgove grške socialistične vlade ( PASOK, Papandreu), ki so napajale s pufi svoje interesne birokratske skupine ( podobno kar komunajzerji delajo v Sloveniji). Desne vlade, ki pa so redko prišle v Grčiji na oblast, pa teh apetitov niso drastično omejile, ker so se bale demonstracij razvajenih birokratov ( tako kot Janša, ki ni naredil drastičnih rezov in Mrkaićevih reform). Grško gospodarstvo pa je ostalo za to nereformirano in dokaj revno ter zato izpostavljeno že najmanjšemu vetriču, kaj šele veliki gospodarski krizi.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.