PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Konfucij o bogatih in o državah

Objavil pavel, dne 29.04.2010

V dobri državi je sramota biti reven,

v slabi državi pa je sramota biti bogat”

Konfucij

.

.

Država je dobra, če omogoča, da ljudje dobijo delo.

Država, ki omogoča in spodbuja podjetništvo, kajti več podjetništva  in kvalitetnejše podjetništvo pomenita tudi več delovnih mest in kvalitetnejših delovnih mest. To pomeni več blagostanja, boljše plače, več znanja.

V taki državi, kjer je ogromno služb in ogromno priložnosti je res sramota biti revež.

Država, ki spoštuje elite, ki so se v preteklosti dokazale z znanjem, podjetnostjo in delom. A jih zato ne ščiti pred novimi, prihajajočimi elitami.

.

Država je slaba, kadar omogoča bohotenje ene elite (fevdalne elite), ki se na vse načine skuša obdržati (konzervirati, konzervativci) na oblasti. Ostajati na oblasti s pomočjo negativnih prijemov, kriminala: predvsem z uničevanjem tekmecev, napredka, novih idej, ustvarjalnosti. Z vzpostavljanjem kartelov, oligopolov, monopolov, korporacionizma.

Kadar država omogoča mafijo, kadar ne preganja mafije.

Kadar ne deluje pravna država ( ker so uradniki del vladajoče elite ali pa so skorumpirani ali pa so tako zelo nesposobni, ker vlada negativna selekcija).

Kadar se podjetniki pogodb ne držijo, pa država ne ukrepa (hitro).

Kadar država uničuje podjetništvo in visoko obdavčuje delo, delavce, podjetja ( kot to delajo vse socialistične države). Potem delo ni več vrednota. Tudi podjetnost ni več vrednota. Edini, ki so bogati so mafijci in/ali fevdalci.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.