PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Anti-liberalna LDS

Objavil pavel, dne 3.03.2010

Zadnjič je eden od rdečih ideologov na slovenski TV brezsramno javnost zavajal, da je “cilj kapitalizma  koncentracija kapitala”. Res je, da to delajo njegovi politični tovariši, toda oni že niso kapitalisti.

Resnični kapitalist vstopi s svojim kapitalom na svobodni trg in se tam bori s konkurenco za uspeh, za rast, za prihodek, za dobiček.

Naši fevdalci v Sloveniji pa zgolj kradejo in grabijo kapital iz nekoč državnih oz. družbenih podjetij. Redko kdo zna ustvarjati, komaj kakšna izjema zna plemenititi kapital.

“Eden glavnih utemeljiteljev klasičnega liberalizma je Friedrich von Hayek ( utemeljitelj avstrijske šole), ki je v svojih delih (v slovenščino sta prevedena Usodna domišljavost in Pot v hlapčevstvo) liberalni kapitalizem označil s triado:

  1. tržno gospodarstvo
  2. pravna država
  3. parlamentarna demokracija,
pri čemer je tržno gospodarstvo utemeljil na načelih prostega trga in neomejene konkurence.”

Liberalni kapitalizem se je počasi začenjal v mestnih državicah Italije, nato v bogati Nizozemski in Anglij v 17.stl. Takrat je postajalo jasno, da je kapitalizem EVOLUCIJSKO prehitel FEVDALIZEM, ki sta ga takrat branila Cerkev in rojalisti. Naslednje ovire so bili obrtniški cehi v 18. stl. Nato kartelne  povezave podjetij v istih branžah v 19.stl.  V 20 st. so bili najbolj nevarni monopoli in KORPORATIVIZEM, ko si neka multinacionalka podreja trg s pomočjo državnih uradnikov, ki jim podkupljeni pišejo zakone, regulativo v prid korporacije.

Seveda pa je danes ob tej gospodarsko-finančni krizi največje zlo, da države na socialističen način posegajo v trg kar se kaže od EU do ZDA. Čeprav so imele v 20.stl. številne slabe primerke vračanja številnih držav in družb iz kapitalizma nazaj v fevdalizem ( državni kapitalizem, socializem, fašizem).

Stanislav Kovač v tem prispevku opisuje, kako je odvetnik Senica par dni pred afero Baričević spet postal odvetnik Pivovarne Laško. V navezi s Tonetom Turnškom. Tako kot 8 let nazaj, ko sta skupaj izigrala trg piva v Sloveniji, pripojila Pivovarno Union in ušla brezobemu ATVP. Celo tuji pivovar InterBrew je izgubil upanje v pravno državo na slovenskih tleh. Zmagali so provincialci “nacionalnega interesa”, petelini ponosni na svoj kupček gnoja, ki so si ga na etično dvomljiv način, ki pa je bil dostikrat zaradi vpliva na državo pravno-legalen, prisvojili na račun večine državljanov. Provincialni nacional -socialisti, ki želijo v Sloveniji imeti svoj monopol, ekskluzivni FEVD. In nobenega tekmeca, nobenega trga. Kaj šele tuje investitorje. Tekmovanje je za njih najbolj grozna beseda, čeprav je osnova evolucije. Monopol in fevd pa sta  slaba za slovenskega potrošnika, saj so izdelki in storitve slabe in predrage. Kot tudi za državno skupnost, ki je vedno manj konkurenčna tujini, kar razkriva hitri propad v sedanji krizi, ko se večje in kapitalistične, konkurenčne države že pobirajo iz krize.

“Po Hayeku so neodvisne institucije pravne države nosilni steber tržnega gospodarstva in parlamentarne demokracije. Med institucije pravne države sodi tudi policija, ki mora biti neodvisna od vpliva nosilcev politične moči…. Omenjeni kodeks je namreč eden izmed predpisov, ki je namenjen zagotavljanju neodvisnosti institucij pravne države pred vplivom interesnih skupin (lobijev).”

Kovač tudi omeni vpliv interesnih lobijev na državo oz. diktat teh lobijev državnim uradnikom. Eden od teh, ki naj bi ugrabil državo ( State Capture) je tudi akter znane slovenske afere Energetika in SIB (Igor Pogačar), ko je izpuhtelo nekaj miljonov DEM denarja; Zanjo pa je kljub vpletenosti Pogačarja in Senice, samo politično odgovarjala visoka funkcionarka LDS in takratna županja Vika Potočnik. Kazensko in materialno pa nobeden. Sedaj Pogačar slovenski policiji ponuja v najem drgao stavbo. Slučajno je bil izbran na razpsiu. Verjemi, če lahko. Tako kot pri aferi Baričevič je preveč naključij, preveč prepletenosti, preveč prijateljev, ki vplivajo na državo, da odloči njim v prid.

Kresalova se je še enkrat zlagala, da nima s Pogačarjem nič – a zadnje fotografije in informacije kažejo, da so zelo dobri znanci, če ne celo prijatelji, saj so kupovali skupno poročno darilo.

vir Finance, ekonomist Stanislav Kovač

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.