PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Potresna ogroženost Slovenije

Objavil pavel, dne 24.02.2010

Ko je Haider pred desetletjem začel obtoževati Slovenijo in JE Krško, da elektrarna ni potresno varna, sem postal bolj pozoren za razliko od večine Slovencev, ki so šle kot ovce kontra napadom Hiaderja. Sčasoma sem odkril znanstvene dokaze, da ima Slovenija tri aktivne potresne prelomnice:

 1. Južni del Ljubljane
 2. Krško, Brežice
 3. Bovec in Kobarid
Leta 1895 je Ljubljano do tal uničil strahotni potres, kar ni podrl – je zgorelo v kasnejšem požaru, ki ga je sprožil potres, saj je bilo takrat večino hiš in poslopij lesenih. Torej je minilo že 115 let, kar pomeni, da kmalu čakamo v Ljubljani na nov rušilni potres. Okrog leta 1976 in pa leta 2007 je hud potres ogrozil področje Kobarida. Sedaj pa se pojavlja ogromno malih potresnih sunkov od Postojne do Kranja.

Včeraj je še en takih sunkov ruknil Ljubljano (vir Žurnal24), kjer sedaj po 115 letih lahko pričakujemo spet en bolj katastrofalni udar. Tega se začuda veselijo nekateri forumaši v medijih, češ da bo prekinil 2 letni zastoj gradnje v Sloveniji, pozabljajo pa, da bo ogromno mrtvih, saj v Sloveniji še vedno poteka pretežna zidana, konzervativna in nazadnjaška gradnja, ki pa je potresno zelo nevarna. Potres bi ta trenutek res lahko sprožil več gradenj -a to samo s strani malih podjetij in fušarjev. V nevarnost pa bi spravil vse zavarovalnice v Sloveniji. Tako bi imeli ne samo polomijo

 1. v gradbeništvu zaradi 50% previsokih cen oz. nepremičninskega balona in številnih praznih in zelo nekvalitetnih stanovanj ( že 2 leti v Sloveniji čakamo na pok prenapihnjenega balona, na to, da močne protitržne sile spustijo monopole in trg odreagira navzdol, vir blog LIBERTAREC)
 2. v bančništvu, ki je prezadolženo in obteženo z nasedlimi investicijami v gradbeništvo in tajkunska posojila
 3. zavarovalništvo bi moralo plačati naenkrat astronomske odškodnine
POPIS oz. sledenje vsem potresnim sunkom v Sloveniji (vir ARSO)

Glede na to, da je imel Haider prav, da je JE krško postavljena na zelo neumni poziciji, prelomnici, na potresno zelo nevarnem področju, me samo pomirja to, da ima izvedeno vrhunsko zaščito, ki bi zdržalo določeno stopnjo udara potresa in zelo hitro izklopili JE Krško.

Bi bilo pa fino o tem narediti omizje na TV in povabiti odgovorne seizimologe in pa odgovorne za zaščite JE Krško, da dajo javno besedo in zagotovila. Res je pred leti Haiderja utišala neka mednarodna komisija, ki je prišla na ogled JE Krško.

Prav zaradi potresne nevarnosti se zavzemam, da bi nov blok JE krško začeli takoj graditi kje drugje, tam, kjer je siezimološko bolj varno in je statistično manj potresov.

 • Share/Bookmark

9 odgovorov v “Potresna ogroženost Slovenije”

 1. anonimnixyz pravi:

  :-D

  “Leta 1895 je Ljubljano do tal uničil strahotni potres, kar ni podrl – je zgorelo v kasnejšem požaru, ki ga je sprožil potres, saj je bilo takrat večino hiš in poslopij lesenih.”

  pavel, pa link si dal …

  v potresu 1895 se je podrlo ali preveč poškodovalo (da so jih potem morali podreti) približno 10 % stavb (se pravi, okoli 150 stavb). umrlo je 7 ljudi (od približno 31.000). požara ni bilo.

  o čem torej pišeš?

  aja, nek mrtev pedrski avstrijski naci je nekaj čvekal, in seveda ima zate takoj prav – saj dobro veš, da je “komunajzarska kamarilja jedrsko elektrarno zanalašč postavila na prelomnici, da bi bolj učinkovito pobijala slovence” (janković pa nalašč gradi stanovanja – in to samo zato, da se bojo v potresu podrla).

  samo to mi povej, zakaj tako verjameš haiderju: ker je bil peder ali ker je bil naci?

  (o protipotresni gradnji JEK sicer vse tule: http://www.google.com)

 2. Alter pravi:

  anonimni, ti si pa res zelo frustriran.

 3. Alter pravi:

  Drugače je pa že znano, da elektrarna Krško stoji na nevarnem področju.

 4. anonimnixyz pravi:

  o, lažnivi kljukec, pozdravljen! sem mislil, da ti mami ne pusti na net med počitnicami (slabe ocene pa to).

  zakaj pa “frustriran”? spet uporabljaš zate pretežke besede … to boste vzeli v višjem razredu.

  samo na živce mi gre, da kvazidesničarji a la pavel kar naprej nesrabno in bedno lažejo – in so očitno pripravljeni zlest celo mrtvim nacističnim pedrom v rit, da bi le lahko pljuvali po svojih “sovražnikih”.

  mislim, kako pritlehno umazano bitje moraš bit, da napišeš kaj takega …

  (to je še en dokaz, da je pavel v resnici podtaknjenec komunistov, ki ima nalogo, da s svojimi kozlarijami diskreditira desničarje. pa ne skrbi – ti boš tudi dobil resnejšo partijsko nalogo, ko boš polnoleten in boš iz pionirjev šel med komsomolce. preveč se trudiš, da te ne bi opazili ;-) …)

 5. kozmonavt pravi:

  Pusti ga no pri miru, on je potlačen indigo otrok.

 6. anonimnixyz pravi:

  :-)

  a o tem zdaj bluzi? … ja revše verniško …

  okej.

 7. Alter pravi:

  Seveda si frustriran in jezen, ker si mi intelektualno inferioren.

  Jaz sploh še ne hodim v šolo, ampak v vrtec, sploh še ne znam pisati in brati. (zdaj boš to na veliko razglašal okrog)

  Tebi gre na živce, ker opozarjamo na svinjarije levakov. Zato pa se potem vedno obseiš na nepomembne detajle, pa potem šimfaš.

  Seveda te nesramno in bedno laganje pri levakih, ne moti.

  Kot običajno se nisi sposoben pogovarjati o vsebini, ampak vse, kar znaš, je zmerjanje.

  In potem uporabljaš butasto floskulo, ki ji nihče ne naseda…

 8. anonimnixyz pravi:

  :-D

 9. kozmonavt pravi:

  Mimogrede, jedrski reaktor je tudi tule pri Ljubljani.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.