PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Ekonomija slovenskih socialistov I.

Objavil pavel, dne 18.02.2010

Zadnjič sem bil pri mojem mehaniku. Ker se imava o politiki veliko za pogovarjati, mi je med drugim tudi povedal osebno doživetje na službenem mestu.

Dela v uradnem VW servisu. Pred leti je tja svojo službeno limuzino vozil direktor ELESa. Pravi, da tisti pred Türkom, nisem pa ga spraševal ali glavni direktor ali eden od direktorjev. Tudi jaz se ne spomnim, kdo je bil takrat direktor, kako mu je bilo ime, a če mu pokažem fotografije, se bo fant sigurno spomnil, kdo je hodil takrat v njihovo firmo na popravilo službenega avtomobila.

Glavni problem je bil, da je tip vozil k mehanikom 1 leto star službeni avto, nobel limuzino. Pri tem je zahteval, da mu menjejo čimveč delov avtomobila in to tistih dragih delov avtomobila. Mehaniki so samo izbuljeno gledali, ker niso vedeli zakaj je potrebno menjavati skoraj nove dele s čisto novimi, originalnimi deli. Je pa tip velikokrat prišel in računi so bili vedno zelo veliki, skupaj pa ogromni.

Kasneje so dojeli, da je tip hotel upravičiti z velikimi stroški popravila svojega službenega vozila pogoje v pravilniku firme, ki očitno direktorju dovoljujejo nakup novega avtomobila šele, ko vzdrževalni stroški presežejo recimo 50% vrednosti avtomobila ( te številke ne vem).

Ta tip je kakšen mesec po številnih obiskih in še številčnejših dragih in nesmiselnih menjavah limuzine uspel dobiti nov služben avto. To je bil nov model AUDI 6. Takrat je mehanikom končno kapnilo, zakaj

KOMUNAJZER UBIJA 200kg težkega VOLA. Zato, DA BO LAHKO POŽRL tistega pol kilograma BIFTKA. Pa čeprav bo ostalo meso moral vreči v smeti. To je tip socialističnega “managerja” ( direktorja – ne pa podjetnika), ki ne upravlja kapitala v smeri doseganja dobrih rezultatov, temveč kriminalca, ki polni svoje žepe in svojo nečimrnost, svoje ugodje na škodo ostalih ljudi, svojih delavcev. V kapitalizmu je manager zelo koristen delavec, podjetnik in pa kapitalist pa najbolj vredni osebi, ki prinašata delavcem nove službe, boljše plače, novo znanje in osebni razvoj. Se pravi: potrebno je razlikovati med ustvarjalci in med paraziti, škodljivci.

 • Share/Bookmark

19 odgovorov v “Ekonomija slovenskih socialistov I.”

 1. kozmonavt pravi:

  Torej, kar ti tule praviš je, da so na privatnem servisu, ki spada v zasebni sektor in plačuje tiste grozne, fašistične davke, kot popolni neprofesionalci izvedli ne eno, ampak celo SERIJO nepotrebnih popravil na avtomobilu javnega uslužbenca in mu s tem, kot se reče, držali vrečo, ko je kradel? Poanta na koncu nima nobenega smisla: tvoja zgodba vsebuje same parazite.

 2. minuteman pravi:

  ja seveda, krivi so mehaniki, ki so delali, kar je puhoglavi iztrebek zahteval. Edino bolan komunajzar kot si ti lahko pihne tako, samo da spoštovani in ugledni javni uslužbenec ostane čist. Ugleden v istem pomenu kot je zares ugleden Baričevič.

 3. kozmonavt pravi:

  Seveda so sokrivi. Posel je bil sumljiv in nihče jim ni pred obrazom mahal s pištolo. In tudi če bi jim… S takšnimi dejanji in takšno pasivnostjo se soustvarja koruptivna družba. Kar pa je očitno daleč nad tvojim intelektualnim dometom.

 4. Alter pravi:

  Saj niso blesavi, da bodo zavrnili posel, če se jim obeta dober zaslužek. To je stvar državne uprave, da izvaja dober nadzor.

 5. kozmonavt pravi:

  Itak, ne, to je vsekakor dober posel, oni so pokasirali za par rezervnih delov, iz državnega proračuna pa je izginilo za enega Audija A6 keša in korupcija je šla gor. Ej, a odkupiš par bakrenih žlebov, ful se splača, ven boš dobil več, kot si prispeval tri mesece nazaj za obnovo cerkve? Ja, šur, s tem ziher ni nič narobe, če ne, bi te policija že itak zaprla, ker ima oči povsod in ni nobene potrebe, da bi kdorkoli prijavljal kazniva dejanja, aja, pa država je nesposobna in se ne moremo zanašati na njo in moramo vse privatizirati kapitalizem rulz

 6. Alter pravi:

  Če ne bi on, bi pa nekdo drug opravil servis.

 7. kozmonavt pravi:

  To je logika ljudi brez hrbtenice. Si že kdaj slišal za vest?

 8. minuteman pravi:

  vosu, utakni si nekam to svojo komunajzar logiko. Če hočeš biti ti posiljen, se bo slej al prej našel nekdo, ki ti bo ponudil to “storitev”. Tako bi tudi ta aparatčik slej ali prej našel nekoga, ki bi mu magari izstavljal fiktivne račune.

 9. kozmonavt pravi:

  Komunajzar logiko? Ti zagovarjaš logiko, da kraja povsem ok, dokler ti dobiš svoj delež. To je logika kriminalca.

 10. kodr kodr pravi:

  Kar je opisano v blogu je izrazito pridobitniška miselnost. Pridobitniška miselnost je miselnost kapitalistov.

  Zakaj označiti kapitalista za komunajzarja pa najbrž ve avtor zapisa!

 11. Alter pravi:

  Kozmonavt, ni avtoservis tisti, ki je kradel, ampak direktor. Če ima država tako zakonodajo, da dovoljuje to, se je pač treba podrediti. V Sloveniji žal ne gre drugače.

  S pošteno igro lahko zmagaš/preživiš samo, če vsi ostali igrajo pošteno. Tega pa v Sloveniji ni.

 12. kozmonavt pravi:

  Ne, Alter, če obstaja takšna luknjasta zakonodaja, jo je potrebno spremeniti in če ni volje na vrhu, mora biti volja pri dnu, če pa vsakršen odklon predstavlja prevelik napor in raje slepo sledimo ukazom drugih, se pa lepo prosim nehajmo slepiti da imamo ali da hočemo imeti demokratično ali pravno državo in raje preklopimo nazaj na eno od preteklih diktatur za bolj sproščeno, neodgovorno življenje.

 13. kodr kodr pravi:

  Sem za vrnitev v bolj sproščeno diktaturo. Bolje živeti v sproščeni diktaturi kot obratno. A ni to fajn? Prevzemanje odgovornosti ali samo obsojanje drugih.

 14. Alter pravi:

  Vidimo, kako to dobro deluje pri dnu – če bi bila volja pri dnu, danes komunajzerjev ne bi bilo v politiki. Ker pa ljudje pri dnu še vedno volijo komunajzerje, imamo tako, kot imamo.

 15. kozmonavt pravi:

  Popolnoma vseeno je, kdo dobi glasove, če jim je dano na vsakem koraku vedeti, da se jim nihče ne misli postaviti po robu. Če je lahko Pariz v nenehno v plamenih, bi lahko bila tudi Ljubljana.

 16. Alter pravi:

  Ti od nemočnih malih podjetnikov zahtevaš, da se postavijo po robu mogočnim slovenskim komunajzerjem, po drugi strani te pa ne moti, ko ljudje vedno volijo te barabe!

 17. pavel pravi:

  @kodr: v Sloveniji nimamo demokracije, še manj kapitalizma. Imamo permisivni socializem, nekoč pa smo imeli “red” oz. avtoritarni socializem. ELES spada med ržavne firme, kjer je zelo malo strokovnega kadra, veliko odlagališče političnega, udbovskega in birokratskega kadra. Kapitalist in parazit in lopov iščejo profit. Prvi z delom, znanjem in tveganjem v okviru zakonov, ostale dva pa brez dela in s pomočjo mafije, sindikatov in kriminala. Kapitalist v resnični pravni državi je oseba, ki ustvarja PODJETJE, nova delovna mesta, dobre plače itd. Direktor o katerem pišem je bil definitivno nastavljen s strani “levice”, je komunajzer. Jaz spoštujem podjetnike, ki so zrasli v svojih malih podjetjih, ne pa političnih komisarjev v socialističnih kolhozih in solhozih tipa Lukašenko. To so komunajzer-fašistični lopovi. Ni potrebno torej njegove osebne odgovornosti prelagati na servis in mehanike, ki imajo zdrav podjetniški odnos: kupec je kralj. Je pa jasno, da so komunajzerji psihopati, saj niso sposobni videti svoje krivde. Ne pri sebi in ne pri svojih. To je bila le ena mala zgodbica. V Sloveniji pa se je zadnjih 70 let zgodilo na miljone zgodbic, kjer so bili ukradein zneski nekajkrat višji.

 18. kodr kodr pravi:

  Zanimivo razmišljanje. Na podlagi česa oz.s čim primerjaš stanje v naši državi, vse termine, ki jih uporabljaš?

 19. P.J. P.J. pravi:

  Hm. Po moje pa imamo v Sloveniji socialistični kapitalizem. Izgube so socializirane (skozi žepe davkoplačevalcev) v obliki sanacij, dobički pa individualizirani. Situacija me spominja na dobrega starega “Alana Forda”, kjer državni aparat (ne glede na “barvo”) nastopa v vlogi Superhika – krade revnim, da bi dal bogatim.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.