PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Ekonomija slovenskih socialistov

Objavil pavel, dne 16.02.2010

Pred slabima dvema desetletjema sem kot mlad inženir iz univerze prišel v prvo službo delati “pripravljalno delo” v večje slovensko podjetje, ki še danes obstaja in je še danes eno od bolje zvenečih slovenskih podjetij. Čeprav je roko na srce to podjetje nastalo pred komunizmom s stani tujih kapitalistov, bilo ukradeno lastnikom, kmalu po vojni in revoluciji pa je zašlo v tako velike težave, da so se morali večinsko odpreti tujemu kapitalu, tujemu investitorju, ki je hkrati pripeljal tudi novejšo tehnologijo ( tisto, ki jo je sam pometal ven iz svojih obratov).

V projektivi tega podjetja se je vse še delalo na roko in tablo. Nobenih projektivnih aplikacij, Autocada ipd. Učil sem se risati z Rotringom in popravke sem s klinco strgal s “Paus” papirja. 2o inženirjev in tehnikov je imelo 2 PCja (Word 2.0) s katerimi smo klofali PZR in PZI, kjer je tako bilo večino copy -paste dela in zgolj ene par strani avtorstva + popisovanje kosovnice in rekapitulacije.

Večino dela so delali tehniki, ki so bili od nas mladih inženirjev iz univerze tudi 20 let starejši, zato so se non stop tresli od strahu in jih je bilo groza gledati v času, ko se je množično odpuščalo. Tisti tipi, ki pa so imeli izobrazbo enako naši pa so bili vsi neki veliki šefi. No, med njimi je bilo tudi nekaj šarlatanov iz FOV (faks za sinčke funkcionarjev, ki so imeli že dosti prej zagotovljena šefovska mesta, samo še do uni papirja so morali priti), ki pa so bili politično primerni. V glavnem so bili v firmi “levi” ( stari komunisti in novejši LDS), ter pa ščepec “desnih” ( SLS in SKD).

Veliko dela ni bilo. Ravno obratno, večina je glumila, da nekaj dela. So pa nekateri posvečeni resnično v službi delali, in to za svoj privatni žep, neke posle za katere takrat še nisem vedel. Sem pa ujel, da je ta državna firma ( davkoplačevalci smo lastniki) vzela iz Poljske kar za 2 mio nemških mark vredne stare stroje, ki naj bi jih naši projektanti predelali. Kot sem kasneje zvedel so odgovorni že vnaprej vedeli, da ta projekt nikoli ne bo zalaufal. Bistvo je bilo to, da je skupina inženirjev in tehnikov dobila dodatni posel v službi za denar na roko. Tega je bilo 10% posla, to je 200.000 DEM.

Torej naši socialisti (vseh barv in povezani v kleptomaniji) so uspeli firmi ukrasti 200.000 DEM in ji povzročiti 2,2 mio DEM škode samo za to, da so lahko uspeli to krajo narediti. To se lahko dogaja samo v državnih – političnih firmah, kajti v pravi frimi z znanimi lastniki bi vse te stroške še kako spremljali in bi zaradi tega padale managerske glave, ki imajo to nalogo, da vodijo pod seboj tako ljudi kot stroške, zato tam do tako neracionalnih rešitev ne more priti.

Ta princip gospodarstva – plenjenja, kraje, goljufij, podmiznih rabot – je fantastično opisal forumaš Shaman: UBIJEJO 200 kilogramskega bika, da dobijo 0,5 kilograma biftka. Seveda ostalo meso zavržejo.

Tej logiki je v celoti sledilo večino slovenskega gospodarstva, saj smo zadnjih 20 let samo še spremljali plenjenje podjetij, zelo malo pa podjetniškega ustvarjanja novih programov, osvajanja novih trgov, razvijanje razvoja itd. Slovenskim socialistom očitno zelo paše, da je država v podjetjih lastnik, saj jim  le tako okolje ( + nepravna država) daje možnost obilnega, nepravičnega in egoističnega zaslužka, pa čeprav na račun odpuščanja številnih delavcev in nezaposlovanja mladih strokovnjakov. Še dodatno pa sem gledal po firmah v katerih sem bil, koliko je v njih zaposlenih bleferjev, ki zgolj parazitirajo firmo ali pa celo delajo veliko poslovno škodo. Saj je za gospodarstvo in firmo dokaj vseeno ali “nekdo na položaju” pokrade 2 miljona € ali pa jih z nestrokovno odločitvijo zapravi, izgubi. Sploh, če je denar davkoplačevalski in ob tem še nihče ne plača tega s svojo odgovrnostjo.

To me danes spominja, ko gledam ravnanje Pahorjeve vlade, ki jemlje od 20 do 40 miljard € kreditov, da bi pokrila interese določene elite, ki se je zadolžila za biftek. Ne da bi ta elita kapitalistično razvijala nove posle in odpirala nova kvalitetna delovna mesta. Temveč zgolj, da je kradla podjetja in si zagotavljala monopol in prenapihnjen balon nepremičnin. In danes ta vlada jemlje desetine miljard ( lani je vzela 20 miljard € pufov, letos bo zagotovo najmanj toliko), ki jih bomo morali plačevati vsi davkoplačevalci ne samo te generacije, temveč še 50 let kasnejšnjih. Za 0,5 kg biftka bodo zavrgli 200 kg kvalitetnega mesa in dodatno ustvarili na stotisoče človeških tragedij.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.