PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Socialistična ideologija je nekemična zasvojenost

Objavil pavel, dne 11.01.2010

Ecola, izpeljeval sem že to:

 1. da socialistična ideologija ni samo idejno neškodljiva ideologija, temveč ravno obratno: to je zločinski sistem navidez zelo privlačnih, humanističnih in lepih idej ( ” I am the greatest humanist in the world!”, je rekel Satan svojemu sinu v filmu Hudičev odvetnik).
 2. Socialistična ideologija ni samo materialistična filozofija, temveč je tudi vraževerje, magija, mitomanija oz. nova religija na temeljih vraževerja.
Tukaj pa zgodovinar in nekdanji partijec dr. Jože Dežman ( eden redkih svetovno poznanih socialistov, ki se je ozdravil socialistične zasvojenosti) govori o osebni izkušnji spopadanja z zasvojenostjo s socialističnimi utopijami, dnevnimi (narcisoidnimi) sanjarjenji ( o odreševanju človeštva in vseh krivic) in socialističnimi miti.

Socialistična zasvojenost je nekemična zasvojenost ( blog Jožeta Dežmana).

Če h kemičnim zasvojenostim, ki tudi fizično uničujejo telo, spadajo zasvojenosti z :

 1. alkoholom,
 2. nikotinom,
 3. kokainom,
 4. marihuano,
 5. heroinom,
 6. ecstasy,
 7. LSD,
 8. tabletami ( pomirjevala, uspavala),
 9. hrano ( prenažiranje),
pa k nekemičnim zasvojenostim spadajo:
 1. zasvojenost z ideologijo (socialisti, talibani, etatisti, vegani, ekologi, hipiji, nacionalisti, arijci,…ki verjamejo, da bo njihova ideologija odrešila svet, družbo in ga naredila srečnega)
 2. zasvojenost z delom ( workaholic)
 3. zasvojenost z lenobo, ležernostjo, pasivnostjo (“hvatanje krivin”)
 4. zasvojenost z magijo ( večurno vsakodnevno posedanje v cerkvah, zahtevanje tolažbe in čakanje, da bo bog vse naredil namesto mene)
 5. zasvojenost s seksom ( obsedenost s seksom)
 6. zasvojenost z zaljubljenostjo
 7. zasvojenost z igrami na srečo
 8. zasvojenost s kopičenjem denarja ( skopuštvo)
 9. zasvojenost z materiali ( potrošništvo, brezciljno nakupovanje)
 10. zasvojenost s TV
 11. zasvojenost s športom ( večurno vsakodnevno športanje, npr. maratonci)
 12. zasvojenost z gostilno, “druženjem” ( vsak dan večurno posedanje v gositlni)
 13. zasvojenost z internetom, PC ( večurna komunikacija), bloganje, spletni forumi
 14. zasvojenost z videoigricami
 15. zasvojenost z muziko ( večurno poslušanje glasbe)
Še na kratko kaj je to definicija zasvojenosti:

Ko človek namesto kvalitetnega reševanja vsakodnevnih problemov rajši zbeži v “aktivnost”, ki je bolj prijetna, domača ( zna jo hitro narediti – za razliko od tega, da moramo pri reševanju problemov iskati nove poti, nove oblike dejavnosti) in ki mu daje (za razliko od NAPORA reševanja vsakodnevnih malih problemov ) veliko UGODJA in potrditve. Tako se ujame v zanko odvisnosti PONAVLJANJA PRIJETNE AKTIVNOSTI, ki mu trenutno daje veliko samozavesti in samopotrditve.  Zasvojenost je zdrs odraslega človeka v INFANTILNOST. To zanko vedno bolj poglablja in tako začnejo trpeti ključne aktivnosti človeka tekom dneva, tekom življenja: trpijo primarni odnosi ( družina: partner in otroci), trpi delovna aktivnost ( posel, delo, služba), trpi higiena, trpijo prijateljski odnosi,…skratka PONAVLJA UGODJE dokler PREJ ali SLEJ ne zgrmi v prepad.

Da ne bo kdo narobe razumel. Nič ni narobe, če si odrasel človek vzame kakšno urico na dan za zabavo, užitek, seks, sanjarjenje, šport, igro, hobi. Prav je, da vsak odrasli zna na trenutek preklopiti v egostanje OTROKA. Problem je, ko se ravnovesje poruši in na račun sistema nujnih aktivnosti pridobiva samo ena aktivnost ( polno ugodja), ki postaja vedno bolj požrešna zaradi vedno večje obsedenosti te osebe.

 • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.