PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Proti gradnji 6. bloka TE Šoštanj, proti prenovi TET in za gradnjo nove JE

Objavil pavel, dne 11.01.2010

V Sloveniji ni niti enega Zelenega, niti enega ekologa. Ekologi čvekajo zgolj na ukaz političnih mentorjev ali interesnih lobijev, ko želijo iz projekta skanalizirati nekaj miljonov €. Kako si potem drugače razložiti, da nihče ne dvigne glas proti TE na premog v Šoštanju, ki spada med največje onesnaževalce okolja. Nima inženirske vrednosti, ne ekonomske. Tu gre le za molžo davkoplačevalskega denarja s strani mafije. Vsaka TE na premog ima vsaj 10 ekoloških slabosti ( kaj je zdravju in življenju škodljivo ali vsaj zelo neprijazno):
 1. C02 je še najmanjši problem, glede na to, da toplo greda v glavnem ne nastaja zaradi človekovega vpliva. Če pa upoštevamo histerike, ki norijo zaradi tople grede, potem pa je sploh NUJNO TAKOJ ZAPRETI vse TE na premog. TAKOJ! Kje si Lučka Bogataj, le kdo te ima kot lutko na vrvici?).
 2. Tu so saje,
 3. radioaktivni pepel ( 1/3 teže porabljenega lignita),
 4. miljoni litrov vode v cevovodu ( številna kemična čiščenja),
 5. hladilna voda
 6. zelo strupen monoksid,
 7. rakotvorni (strupeni) dušikovi oksidi,
 8. zelo nevarni in rakotvorni NANOdelci v dimu,
 9. strupen žveplov dioksid
 10. uničevanje krajine zaradi posedanja rudnika ( nastaja največje slovensko , umetno, jezero)
 11. velik poseg v okolje ( kakšen kvadraten km2 prostora rabimo za to elekrarno)
 12. veliko motorjev, ventilatorjev, črpalk, veliko mazalnega olja, čiščenja
 13. odvoz sadre ( ki je stranski produkt pri eliminaciji So2)
 14. velika teža in volumen gradbenega materiala, vhodnega materiala ( premog) in izhodnega materiala ( pepel)

Strahotno umazana TE na premog

Strahotno umazana TE na premog

Potem inženirsko gledano ( učinkovitost delovanja in gradnje):

 1. dolga gradnja
 2. elektrarno težko reguliramo,
 3. težko jo ustavljamo ( 8 ur),
 4. težko jo štartamo( 8 ur),
 5. ima ZELO slab izkoristek (2/3 vhodne energije odvržemo v ozračje in v reko),
 6. veliko lastne rabe energije ( poganjanje številnih močnih črpalk in ventilatorjev, tekočih trakov premoga in pepela itd),
 7. veliko vzdrževanja,
 8. ker je velika – je izpad te elektrarne še toliko bolj nevaren za stabilnost EES,
 9. prenašanje velike mase premoga iz rudnika v kurilni kotel ( 1.000 ton LIGNITA na uro vržejo v kurilni kotel v TE Šoštanj),
 10. lignit je najslabši premog
potem ekonomsko gledano ( kaj se splača, obratovalni stroški, fiksni stroški, variabilni stroški):
 1. je ena dražjih elektraren na ceno €/MW (1.500.000€, oz. 30% več za CCS tip) in €/ pridobljen GWh.
 2. investicija bo ogromna 1,2 miljarde € ( v Sloveniji se je za 50% povečala investicija glede na ceno v svetu, v bližini: primer: vsake 2 dni Kitajci odprejo eno novo TE napremog moči med 1,5GW do 3GW).
 3. doba vračanja sredstev bo med 25 in 30 leti – kar pomeni, da je velika verjetnost NASEDLE INVESTICIJE v čemer so ekonomsko nepodkovani rdeči ekonomisti mojstri, saj vsakih 20 let pripeljejo državo v stečaj, ki ga morjao reševati davkoplačevalci z ekstra davki
 4. Ves čas je treba kupovati gorivo,
 5. imamo stroške s čistilnimi napravami in odlaganjem odpadkov,
 6. plačujemo penale EU zaradi sprejete kjotske konvencije ) letos 80 mio €)
 7. plačevati moramo veliko delovne sile, ker je veliko vzdrževanja in okvar na številnih napravah in na 350 km dolgem cevovodu
Hkrati pa ta nora politično-gospodarska mafija želi oživiti še TE Trbovlje spet z davkoplačevalskim denarjem, ki ga jim ni težko krasti revnim in že desetletja suženjsko izkoriščanim delavcem.

.

.

Spodbujam gradnjo

 1. okrog 10 × 200MW plinsko-parnih TE -TO v večjih krajih ( mestih), ki so cenejše.
 2. Takoj je potrebno narediti 1.500MW blok JE, pa ne v Krškem, temveč tam, kjer ni potresne prelomnice in so geološki pogoji ugodni.
 3. Od alternativnih virov (OVE) pa je nujno zgraditi vse možne HE in mHE ( odpraviti birokratske ovire).
 4. Narediti par mega vetrnih elektrarn ( najcenejša investicija) in  številne manjše, lokalne urbane, mini VE, na stolpnicah, tovarnah, ob AC, ob železnici
 5. na večjih farmah in kmetijah TE -TO na bioplin.
Viri: dodatne (  prave in napačne) informacije o TE Šoštanju

TEŠ: za ali proti

JE2 ali TEŠ6

JPD o 6 bloku TEŠ, ki bo nadomestil 3 bloke, 50 let stare ( imel bo 40% izkoristek, moč 600MW, in zadnjo ceno 1,1 miljarde €)

 • Share/Bookmark

6 odgovorov v “Proti gradnji 6. bloka TE Šoštanj, proti prenovi TET in za gradnjo nove JE”

 1. commonsense pravi:

  od vseh nesmislov bi omenil le podpis pod fotografijo. dimniki povsem očitno ne izpuščajo ničesar umazanega, tisto pa, kar se vali iz ta velikih stolpov (to so namreč kondenzacijski stolpi) pa je najčistejša vodna para. ubogi pavel.

 2. pavel pravi:

  Commonsense oz. t.i. “zdrava pamet”: za zdravo pamet je potrebna predvsem etika in nekaj znanja in mnogo življenjskih izkušenj. Tebi peša predvsem etika. Kako drugače naj si razlagam, ko izlivam znanje, ki ga spremljam desetletja in to s kritično distanco in tudi naklonjenostjo. Mnogo znanja sem naštel, a ti si se vtaknil v nekaj, kar nisem pisal, in si mi “dokazal, da nimam pojma”. Še več: rokohitrsko si dokazal iz te prve izpeljave, da je vse ostalo pod nivojem in ni vredno izgubljati besed.

  Seveda vem, da so 100m visoki, betonski objekti v obliki vbočenega soda HLADILNI stolpi in so del hladilnega sistema. Pomagajo ohlajati kondenzator, ki ohlaja mokro paro ( katere je ogromno) iz 50 stopinj in 0,5 bara – da dobimo tekočino, kapljevino vode. Lahbo bi imeli tudi hladilne celice v reki. Toda tukaj pri hladilnih stolpih je bistvo, da iz tople kapljevine naredimo dež, kaplice, ki bolje oddajajo v zrak toploto. Seveda se del vode tudi dvigne v ozračje kot para. In ta bel dim vidimo. Je čista voda.

  Torej po tvoji izkrivljeni logiki bi morali biti v vitkih stebrih ( dimnikih) na vrhu gosti črni dimi. Toda večino škodljivih in strupenih plinov, ki gredo iz dimnika nima barve, kar ve že vsak osnovnošolc v 5. razredu po kemiji ( vsaj včasih smo vedeli). CO, CO2, NOx, SO2.

  Toliko o nesmislih, ki jih trobi zagovornik naših rdečih onesnaževalcev, ki hkrati ZDA očitajo, da ima preveč TE na premog ( kar 70% vse energije dobijo iz teh TE). Še noben ideološki skrajnež ( socialist, taliban) nima občutka za zdravo pamet, pa čeprav se našemi vanjo! Mimikrija je prvovrstno znanje vseh socialistov.

 3. nevenka nevenka pravi:

  Mislim, da v celoti drži, kar si napisal. Samo, da gre pri teh rečeh bolj za slabe ekološke odločitve, premalo znanja in ozaveščenosti, bolj kot za politične barve. A Pavel ne bi bil Pavel, če… ne bi bil malo paranoičen.

 4. commonsense pravi:

  pavel, v ideološke razprave s tabo se ne bom spuščal, o življenskih izkušnjah, predvsem strokovnih še manj- večino delovne dobe sem preživel v energetiki.

  strokovnjaku za kakršnega se imaš, se konkretno pod zgornjo sliko ne bi smelo zapisati “Strahotno umazana TE na premog”.slik strahotno umazanih TE je kolikor hočeš, strokovnjak bi kakšno že moral znati najti, ali vsaj prepoznati. tako si umazano elektrarno predstavljajo eni tehnični preprosteži, drugi pa mislijo, da so hladilni (ali kondenzacijski) stolpi pravzaprav reaktorji.

  ostalih nesmislov nisem našteval, ker tendencioznega naštevanja tendenciozno izbranih podatkov iz kakšnega srednješolskega učbenika nimam za argumente, vredne odgovora.

  ti pa kar še naprej rogovili in ljudi etično s talibani zmerjaj.

 5. bin pravi:

  Dve skromni vprašanji Pavel. 1.) Lokacija novega “1.500MW bloka JE” v Sloveniji? Po tvojih strokovno utemeljenih predvidevanjih. (Predvideno leto zagona – izkoriščanja energije?) 2.) Zagotavljanje stabilnosti sistema ob prevladi priporočenih virov? (Vetrne, MHE, bioplin, …?

  Vnaprej se zahvaljujem za zmeren odgovor.

 6. pavel pravi:

  Na skromni vprašanji še skromna odgovora :) : 1. geologi naj določijo pozicijo nove JE v Sloveniji, kjer je najmanjša verjetnost potresa ( V Sloveniji so tri prelomnice, kjer imamo vsakih 100 let močnejši potres: jug Ljubaljane, Kobarid in Krško). 2. To so t.i. REZERVNE elektrarne, ki lahko v trenutku vskočijo ob izpadu: ČHE Avče, ČHE Kozjak (idejni načrt), AKU HE Moste in vse plinsko parne TE-TO ( zgoraj sem napisal, da bi jih morali vsaj 20 zgraditi v Sloveniji v enem letu. Interes za gradnje TE-TO je tudi pri tujcih, toda problem so monopoli večdesetletne fevdalne elite v Sloveniji.

Komentiraj



Vi ste prijavljeni objavi komentar.