PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Slovenska gospodarska togost

Objavil pavel, dne 29.11.2009

Pravkar sem prebral članek dr. Egona Zakrajška v Financah:

”Zakaj bi bili hlapci, če smo lahko gospodarji”

Moti me ta naslov. Res je to citat naših leviačrjev, s katerim skušajo rajo nadmudriti, češ, če bomo državno premoženje prodali TUJCEM, potem MI ne bomo več gospodarji, ampak bomo HLAPCI TUJCEM.

Ampak kdo mi?

Kdo je sedaj gospodar? Raja, k dela za 400€? Ali rdeče tajkunske barabe, ko so bili nekoč partijski sekretarji in so bili nekoč od politikov nastavljeni za direktorje, potem pa so s pomočjo politike, sodstva in policije prevzeli državne firme in čez noč postali nekaj stomiljonski bogataši, v € seveda.

Ali so delavci sedaj na boljšem? Ne, prej so bili slabo plačani hlapci in danes so slabo plačani hlapci.

Kako bi pa bilo, če bi Slovenci v resnici uvedli pred 20 leti kapitalizem in omogočili zakonsko podlago in pogoje za prihod tujih lastnikov in tujih investicij?

Bilo bi tako kot je danes na Slovaškem, Češkem, v Latviji in Estoniji, v Litvi in na Poljskem. Tako bi se pri nas odpirala nova delovna. Zakaj v Sloveniji IBM nima klicnega centra za celo EMEA regijo. Ali pa Microsoft, ali Oracle ali Sun, ali VW, Toyota, Hyundai. Nobeden nima v Sloveniji firme, kjer bi bilo zaposlenih par tisoč Slovencev. In tuje firme so v Sloveniji, če sploh so, res majhne, a še vedno delavce okrog 20% do 30% bolje plačajo kot domače. Kot domači fevdalci, rdeči fevdalci.

V tujih firmah obstaja pozitivna selekcija, v njih obstaja resnični kapitalizem. Kdor ima dobre rezultate, ta je bolje nagrajen, tako denarno s povišicami, kot tudi karierno z napredovanjem v hierarhiji firme. Drugače pa Zakrajšek, ki je drugi mož FED napoveduje svetu počasno okrevanje, medtem ko Sloveniji napoveduje počasno propadanje zaradi naraščanja brezposelnosti in zaradi nefleksibilnih podjetij, ki bodo na svetovnem trgu izgubljala posle.

“Problem slovenskega gospodarstva je togost,”

“Skoraj dvajset let po osamosvojitvi ima država še vedno pomembne lastniške deleže v ključnih podjetjih, nimamo prožnega trga dela, slabo je razvit kapitalski trg. To vse so dejavniki, ki močno otežujejo realokacijo kapitala in dela iz neproduktivnih v produktivne panoge.”

“Zadnjih dvajset let ocenjujem kot zamujeno priložnost za racionalizacijo ekonomskega modela. Namesto tega smo zagovarjali, da je tuje lastništvo slabo – zakaj bi bili hlapci, če smo lahko gospodarji,” je pojasnil Zakrajšek.

“A če tega nismo spremenili v dvajsetih letih, ni pričakovati, da bi to zdaj storili v štirinajstih dneh. Na žalost bo slovensko prebivalstvo togost gospodarskega sistema in slabih ekonomskih politik – tako levih kot desnih vlad – moralo plačati s šibkim okrevanjem,”

“A vprašanje je, ali bi samostojna monetarna politika odtehtala katastrofalne posledice sesutja celotnega slovenskega bančnega sistema, ki bi se najverjetneje zgodil,” če ne bi imeli evra, se sprašuje Zakrajšek.

“Prva možnost je zvišanje davkov, ki pa so že tako zelo visoki in bi to še dodatno zavrlo gospodarsko rast. Zmanjševanje stroškov države je zelo neverjetno, še posebej zmanjševanje obsega javnega sektorja in stroškov plač. Prihodnje vlade bodo imele zelo zahtevno nalogo poiskati rešitev, kako se iz tega izkopati,” je dejal.

vir Finance, kratek povzetek intervjuja

vir Dnevnik, celoten intervju

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.