PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Gradnja vetrne elektrarne

Objavil pavel, dne 15.11.2009

http://www.ilbis.com/veter/gradnja.htm

Na tem naslovu je narejenih okrog 20 fotografij, ki kažejo potek gradnje mega vetrne turbine. Fascinantno je videti ogromne temelje, pa betonski stolp in postavljanje generatorja in vetrne turbine s polmerom 40m.

Sprašujem se, koliko olja potrebuje ena vetrna turbina za delovanje in zakaj ne naredijo oljne jame za lovljenje tega olja. Mislim, da je to edina ekološko sporna stvar pri vetrnicah.

S stališča inženirstva pa je edina sporna stran ta, da je ta vir nezanesljiv in potrebuje rezervno plinsko-parno TE ( back-up).

S stališča ekonomije pa je slabost le ta, da ima vetrna turbina malo število obratovalnih ur, kajti težko je najti lokacijo, kjer veter piha non-stop. Še vedno pa je investicija v vetrno elektrarno s stališča Greenpeaca (ja, zunaj Slovenije se vse zelene organizacije in stranke borijo, da b bilo čimveč elektrarn vetrnih in čim manj ostalih tipov, posebej ne TE – pri nas v Sloveniji pa je obratno: delodajalci in sindikati imajo že desetletja iste interese, prav tako pa graditelji TE in “ekologi”). in tudi s stališča ekonomije najustreznejša. VE je najcenejša elektrarna, saj bomo za postavitev 1 MW vetrnice vplačali samo 1 mio €. Druga najcenejša elektrarna je večja pretočna HE, ki pa stane 2x več. Ne vem zakaj je HE Boštanj stala kar 80 mio €, pa ima zgolj 30 MW? Morda zaradi podobnih primerov kot naše 4x predrage AC ( mafijski lobiji, politični lobiji pobirajo %, rente oz. korupcija).

Pa še to: leta 2008 je vodstvo pri postavitvi vetrnih elektraren prevzela Amerika (ZDA), ki je postavila kar 26GW vetrnic ( pretežno v Teksasu). Drugouvrščena Nemčija pa je ostala pri 25GW. Hitro se bližata tem vrednostim Kitajska in Indija.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.