PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Družinski izlet na planino Lipanco in na Debelo peč

Objavil pavel, dne 17.10.2009

Bled – Pokljuka – Mrzli studenec – spomenik (parkiramo avto) – planina Lipanca ( 30 minut hoje) – Debela peč (2 uri hoje).

Pokljuško planoto na njenem severozahodnem robu ločuje od ledeniške doline Krme strm greben z vrsto lahko dostopnih razglednih vrhov. Prvi dvatisočak v tem grebenu je Debela peč, travnat vrh, s katerega boste lahko uživali v razgledu na Triglavsko pogorje, Pokljuko, Bohinjske gore, na vzhodu pa boste v lepem vremenu onkraj doline Save opazili Karavanke in za njimi Kamniške Alpe. Fantastično se je videl Triglav, mali Triglav in obe koči: Kredarica in Planika z melišči spodaj. Del poti poteka malo pod robom tega grebena, ki se odpira proti prepadom doline Krma na severuzahodu.

Pot je enostavna. Do Lipance je gozdnata pot, v glavnem smreka, ki s težavo spusti na pot sončne žarrke. Pot je primerna za otroke starosti 3 do 4 leta.  Zgornja polovica poti pa je široka potka, skoraj cesta mimo borovcev, ruševja in macesnov ter pašnikov. Z dobrim otroškim vozičkom se da enostavno priti do Lipance, kjer je planšarija.

Naprej do Debele peči pa teče vsaj 1m široka in utrjena pot ves čas o ruševju, zadnjih 100m višinske razlike pa po travniku (dvomim, da so to pašniki, kajti višina je preko 2.000m). Do Debele peči naj bi enostavno prišli 5- in 6- letniki s kondicijo. Mlajši otroci pa v očetovem nahrbtniku.

  • Share/Bookmark

En odgovor v “Družinski izlet na planino Lipanco in na Debelo peč”

  1. miroslav pravi:

    Spoštovani Pavel Čakam in čakam, pa se mi slike nočejo naložiti. Morda preveč MB, pa traja. sam večkrat zahajam tja gor, raj nad rajem. nazadnje sem bil v avgustu in septembru, pa me sedemdeseta niso nič dajala. Ampak koliko je tu lepega za videti in fotografirati, je prav neverjetno. Lepa, prelepa je ta naša dežela. Ko bi ljudje bili taki…. Ampak vse pač ne more biti najlepše in najbolje, je pa dosti takih posameznikov, tebe štejem mednje. Če te zanima, kaj sem jaz videl in doživel tam gori, poskušaj tule: http://picasaweb.google.si/Rak.stari/OdLipancePrekoDoLipance709# in tule: http://picasaweb.google.si/Rak.stari/Visevnik909#

    [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.