PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Liberalci in CDU zmagali v Nemčiji leta 2009

Objavil pavel, dne 28.09.2009

Nemški volilci so se končno odločili za temeljite reforme gospodarstva in družbe. Dovolj je razvajenosti, prezaščitenosti in socializma. Zmagala je koalicija CDU-CSU in FDP. Le ta koalicija je najbolj zaslužna za največji ekonomski čudež po drugi svetovni vojni (WW2), ko je Nemčija uspešno opravila gospodarsko in družbeno-celostno tranzicijo iz SOCIALIZMA v KAPITALIZEM.

Končno so tudi Nemci zavrnili Bismarckov socialni model, ki spodbuja lenobo, parazitiranje, polenjenje vedno večjega tkiva družbe. To so spredvideli tudi volilci na Poljskem, Češkem, Slovaškem in v Avstriji, ki vedno bolj učiknovito volijo politične stranke s klasično liberalno usmeritvijo in z željo po reformiranju gospodarstva.

Res je bila udeležba na volitvah 10% nižja. SDP je zgubila 10%, CDU pa 3%. Največ je pridobila FDP ( klasični liberalci, ekonomski liberalci. Komaj kaj so pridobili rdeči skrajneži in zadrti ter zafrustrirani komunisti iz bivše DDR v stranki Die Linke (Levica) ter rdečkarji iz stranke Zeleni).

Že današnji skok borze kaže velika pričakovanja do novega gospodarskega razvoja. Da bodo nemška podjetja začela spet rasti. Merklova je že napovedala ključne reforme v zniževanju davkov in zmanjševanju “socialnih pravic” oz. zajedanja in parazitiranja države s strani lobijev in prezaščitencev. Delavce bo spodbudila, da si bodo raje poiskali službe, kot pa da bodo viseli na proračunu. Znižanje davkov podjetjem in na plače delavcev pa bo pripomoglo, da bodo podjetniki spet denar vlagali v nemško gospodarstvo, namesto, da ga bodo nosili ven iz države v davčno bolj ugodne države.

Znižanje davkov bo povečalo

 1. konkurenčnost podjetij,
 2. odpiranje novih delovnih mest,
 3. podjetniškost osebe in družbe nasproti narkomanske odvisnosti od države
 4. več vlaganj v razvoj,
 5. več znanja,
 6. zmanjšanje birokratov in birokratskih pravil, ovir
 7. večji delež privatnih šol, večja kvaliteta in tekmovalnost šol
 8. boljše plače delavcev,
 9. pozitivno selekcijo delavcev, lastnikov, managerjev, zdravnikov, učiteljev
 10. zdravo hierarhijo, organizacijo in vodenje (kar je socializem zrušil in postavil fevdalistične temelje)
 11. končno tudi boljše izdelke, storitve in tehnološki napredek ter
 12. nenazadnje tudi večjo blaginjo cele družbe.
Tukaj me motita izraza Konzervativci in Liberalci. Ker nisem študiral politologije ( še posebej ne na kumrovških družboslovnih fakultetah Slovenije), sta mi ta izraza diametralna, skratka nasprotna, nekompatibilna, nezmožna sodelovati. A če pogledamo ekonomsko, se oba politična spektra zavzemata za bolj močno podjetniško svobodo in za manj države v gospodarstvu; za razliko od vseh socialistov ( komunisti, fašisti, nacisti), ki se etatistično vpletajo v gospodarstvo.

Razlika je predvsem v tem, da konzervativci ščitijo določene družbene vrednote, ki so se tekom zgodovine izkazale kot koristne za osebo in družbo, medtem, ko je liberalcem dokaj vseeno kakšno privatno življenje si izbere odrasla osebe ( le da ne ogroža in ne zasužnjuje s z njim tudi drugih).

Zakaj se veselim zmage FDP?

Ker je Nemčija največje gospodarstvo v EU in največji gospodarski partner in vlagatelj v Sloveniji. Pomeni, da se bo morala poleg Nemčije transformirati tudi EU kot tudi Slovenija.

razmišljanje ob viru in odzivu forumašev

http://www.finance.si/258822

 • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Liberalci in CDU zmagali v Nemčiji leta 2009”

 1. kinkitone kinkitone pravi:

  Socializem? V Nemčiji? Svašta!

 2. Alter pravi:

  Hujši od Bismarchovega modela socialne države je Marksistični model, ki ga prakticira Slovenija – izenačevanje na vseh koncih.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.