PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Mala šola liberalne ekonomije in socialistične ekonomije

Objavil pavel, dne 26.08.2009

Kako enostavno in kako pedagoško! Vzamem primer, ki ga vsi poznamo in analiziram obnašanje ljudi v tem primeru. Iz obnašanja vidimo, kakšna miselnost prevladuje v nekem človeku, v neki družbi, državi oz. mestu.

Matej Kovač, ljubitelj klasičnega liberalizma in liberalne ekonomije (študira Hayeka in avstrijsko šolo), vzame kot primer TAKSI. Kako je urejen trg taksistov, kakšna so pravila, kakšna regulacija, kako je možno vstopiti na ta trg, kaj je s konkurenco, kaj s ceno in kvaliteto storitve.

Socialisti vseh barv se zavzemajo za monopolizacijo TAKSI službe, s hiperpordukcijo pravil, hiperregulacijo, birokratizacijo. Nov taksist bo moral birokratom dokazati različna znanja, jim plačevati različne uradne in neuradne zneske za pridbitev licence.

“Socialisti vseh strank in avtokrati se zavzemajo za zaostritev podeljevanja licenc, za izpite, na katerih bi preverjali znanje jezika, geografije in zgodovine taksistov, za enotno barvo in opremo vozil in podobno. Liberalci so v državah, kjer so taksi prevozi ohlapno regulirani in kjer te poceni taksist čaka na vsakem vogalu, večinoma zadovoljni, tam, kjer je taksi služba močno regulirana, pa se zavzemajo za znižanje zahtev za podeljevanje licenc in za sprostitev regulacije.”

MALA ŠOLA REGULACIJE

Popolne regulacije ni, kajti ideale  si v znanosti in tehniki naredimo le zato, da poenostavimo izračune. Drugače pa idealov ni, razen v pravljicah in mitih, ter v otrocih, ki v to verjamejo. Nobena regulacija ne more preprečiti vseh ekscesov.

“Prav vsi taksisti, s katerimi sem se pogovarjal, so prepričani, da je taksijev v njihovem mestu preveč. Srečal sem taksista, ki se je o tem prepričal že prvi mesec po tem, ko je začel delati kot taksist. Seveda odveč ni bil sam, ampak so bili odveč drugi taksisti.

Edini zagotovili za nizko ceno katerekoli storitve sta

 1. konkurenca in
 2. čim nižji prag za nove vstope v dejavnost. R

Regulacija in predpisani standardi so koristni, le

 1. če znižujejo transakcijske stroške in
 2. zagotavljajo uporabniku, da je ponudnik storitve vsaj minimalno usposobljen za opravljanje storitve (na primer šoferski izpit, tehnično ustrezno vozilo).

Kakšne so resnične potrebe potrošnikov, ve regulator mnogo slabše kot taksisti ali ustanove, ki lahko agregirajo povpraševanje (pri taksi prevozih hoteli in letališča). Ponudniki in “agregatorji” bodo prilagodili ponudbo povpraševanju počasneje, kot bi jo – vsaj na papirju – s predpisi prilagodil regulator, bodo pa to storili brez neželenih stranskih učinkov, kot so višje cene zaradi nezadostne ponudbe in premajhne konkurence.”

Vir Taksi, Matej Kovač v Financah

http://www.finance.si/255720/Taksi

 • Share/Bookmark

3 odgovorov v “Mala šola liberalne ekonomije in socialistične ekonomije”

 1. Rado Rado pravi:

  “Socialisti vseh barv se zavzemajo za monopolizacijo TAKSI službe, s hiperpordukcijo pravil, hiperregulacijo, birokratizacijo”.

  Ti hudir ti. Nisem vedel, da imamo mi socialisti tako striktna stališča glede taksi službe. Jaz osebno bi se zadovoljil le z omejitvijo, da taksisiti ne smejo jesti čebule in rigati pred strankami.

 2. ponpet ponpet pravi:

  socialist se zavzema za to, da bi se vsi lahko peljali s taksijem. kapitalist se zavzema za to, da bi mu vložek v taksije prinesel dobiček.

 3. Marija Marija pravi:

  ideale si v znanosti in tehniki naredimo le zato, da poenostavimo izračune

  noja… če govorimo o kamenčku, ki pada brez upora skozi zrak, ali o teoriji velikega poenotenja sil, v obeh primerih govorimo o idealih, le da je prvo poenostavitev, drugo pa tako kompleksno, da vsi trenutno obstoječi in pretekli možgani skupaj nimajo za burek…

  najbrž se vsega tudi s taksiji ne da razložit. v nasprotnem primeru izobraževalne sile male šole liberalne in socialistične ekonomije vabljene tudi v znanost. ruske znanstvenike boste najbrž pojedli za malco.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.