PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Svetovne gospodarske krize ni konec, slovenske pa sploh ne!

Objavil pavel, dne 21.08.2009

Dogaja se podobno kot v eni večjih gospodarskih kriz, ki jih naši stari še pomnijo, to je leta 1929 -1946. Takrat so vsako leto prihajale napovedi, da “sedaj pa je res dno”, “sedaj pa bo tale preobrat na borzi tudi resnični odboj.” Toda hip zatem, je borza še bolj zdrsnila, stanovanjem so cen še bolj padle, firme so še več delavcev odpustile, rezultati firm so bili vsko četrtletje slabši itd.

Nekateri ekonomisti so še nedavno govorili o krizi oblike črke V. Ti so morda še optimisti, kajti ravnokar tako kaže. So bili morda ukrepi velikih denarnih injekcij v banke in za prodajo avtomobilov učinkovite. Gospodarska rast v Nemčiji je komaj 0,3%.

Kitajska ima res lepo rast, Indija jo še kar drži. Toda nezaposlenost v največji gospodarski sili tega trenutka še kar raste. Hkrati pa imajo ZDa izjemno velik državni dolg, kar jo dela odvisno od upnikov, predvsem kKitajske.

Še najtežje se bodo v tej krizi pobirala slaba, nekonkurenčna, zaostala gospodarstva, ki zadnjih 20 ali 30 let niso videla  tehnološke in ekonomske reforme ( spodbujanje z nižjimi davki in z vlaganjem tujega denarja). Sem pa spada definitvno tudi Slovenija in delno tudi Nemčija, ki je bila zadnjih 8 oz. 12 let zgolj molzna krava socialistov.

Nekateri svetovni ekonomisti govorijo o krizi oblike črke W, to pomeni, da še čakamo en podobno velik procentualen padec, kot pred letom. Se pravi okrog 25 -50% do zime, v Sloveniji pa propad nekaj večjih podjetij in porast brezposelnosti na 150.000 ( čeprav imamo tudi “študentov” vsaj 100.000, ki živijo pri staršh, starih starših in delajo za študentski servis, hkrati pa študirajo krepko čez 5 let tja do 40 . leta starosti.)

Za Slovenijo pa je vse bolj jasno, da bo kriza v obliki črke L. Padalo bo in se ustalilo zelo nizko, potem pa bo leta in leta zelo počasi in gradualistično rastlo, ko bodo najbolj tekmovalne države restle z 3%. Ekonomista Bole in Prašnikar napovedujeta W in okrevanje vsaj 5 let. K temu bi dodal še to, da imamo največji balon nepremičnin na svetu. Naše nepremičnine so npr. v LJ kar 3x ali celo 4x višje od resničnih cen. Torej bo dno krize v Sloveniji, ko bo m2 stanovanja v LJ enak 1000€.

“V Sloveniji so postale strukturne reforme središče intenzivnih političnih, ekonomskih in medijskih razprav zlasti po letu 2002, ko je skupina liberalno usmerjenih ekonomistov na čelu z Mićem Mrkaićem poudarila pomen strukturnih reform za dolgoročno vzdržno gospodarsko rast. Z izpeljanimi strukturnimi reformami bi naše gospodarstvo in država današnjo svetovno krizo pričakala bolje pripravljena.”

MM pa se nam Slovencem smeje iz Washingtona: “KDOR NE UBOGA, GA TEPE NADLOGA!”

Stanislav Kovač v Financah dokazuje, da bo kriza v obliki črke L v Sloveniji predvsem zaradi prevelike deleže našega gospodarstva v predelovalnih dejavnostih in pa v zastarelih podjetjih, njihovi tehnologiji, organizaciji in vodenju. Predvsem pa so taka podjetja, ker so bila ves čas monopolistična oz. zelo zaščitena. Taka podjetjapa se ne znajo hitro in podjetno odzivati.

V Sloveniji imamo premalo dobrih podjetnikov in preveč ležernih državnih birokratov. Banke pa niso bile prizadete z ZDA umazanimi papirji, temveč z “domačimi, nezavarovanimi, politično -koruptivnimi” posojili.  Odtod tak strah naših gradualistov pred prodajoo take banke, ker bi novi lastnik videl nešteto “nebančnih kreditiranj na lepe oči, brez zavarovanja”. Bosta sredi krize – padli tudi NLB in NKBM?

http://www.finance.si/255270/PublicenemyKrizenikonec

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.