PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Štirje odlični prispevki v Sobotni prilogi Dela

Objavil pavel, dne 14.08.2009

Prvi prispevek je intervju z nemškim sociologom. Thomas Druyen, sociolog bogatih, govori o pozitivnosti bogastva oz. podjetništva. Druyen je sociolog, ki proučuje bogate. Predava predmet Psihologija bogatih in vodi katedro Komparitivna kultura premoženja na univerzi Sigmund Freud na Dunajo. Loči ljudi, ki so materialisti (die Reiche = BOGATI) ljudi, ki s svojim mateiralnim in nematerialnim bogastvom ( die Vermögende = PREMOŽNI) delajo nova podjetja in odpirajo nove šole itd.

To je nekaj podobnega kot smer psihoterapije, ki se imenuje NLP in ima eden od znanih psihoterapevtov zelo slabo mnenje o (slovenskih) predstavnikih te smeri, češ da so manipulatorji in psihopati. A vseeno, ideja pri tej smeri je pomembna. Ustanovitelji so pred desetletji v ZDA proučevali uspešne in zadovoljne ljudi. Proučevali so kako se obnašajo, predvsem psiho, vzorce misli, samogovora in govora. Kakšne miselne vzorce imajo najbolj USPEŠNI in ZADOVOLJNI ljudje. Iz tega je nastala teorija, sistem Nevro-lingvističnega  Programiranja (NLP). Nekaj podobnega dela Druyen, ki se za razliko od večine (da ne rečem od vseh) sociologov, ki se na levičarski oz. socialističen način ukvarjajo z ZLOM bogataštva, ukvarja z uspešnostjo delovanja in bogatenja teh ljudi. Kajti Druyen se zaveda, da so podjetniki najpomembnejši ljudje v družbi. Se danes Slovenci le zavedamo, kako hudo je če firme propadajo, a ga v Sloveniji ni junaka, ki bi podjetniško v Muro vložil svoj kapital, tvegal svoj kapital ali delo, da bi dvignil to podjetje iz bede in dajal eksistenco tisočim. V Sloveniji imamo politično-birokratske blebetače o solidarnosti in sočutju, ki pa prispevajo le k temu, da je Slovenija vedno bolj na tleh, da je solidarnosti vse manj, hkrati pa tudi sočutja, kajti vsi smo v istem uravnilovškem dreku, razen elita rdečih fašistov.

Druyen se je prve dni predavanj srečeval z levičarskimi študenti in profesorji, ki so zagovarjali absolutno odklonilen, sovražen, nestrpen odnos do bogatašev in ga celo paranoidno povezovali s teorijami zarote v družbi in ekonomiji. Potem pa je Druyen začel med predavanji organizirati srečanja z različnimi bogataši in odnos večine študentov se je spremenil do nekaterih bogatašev, kajti spoznali so, da je bogastvo lahko veliko breme, VELIKA ODGOVORNOST in za miljone revežev velik blagoslov , ker končno dobije službe.

“Danes je najbolj solidaren in sočuten  podjetnik, ki da sočloveku kvalitetno delovno mesto.”
“Poglejte ljudi, ki zadanejo največje dobitke na lotu. Več kot 75% jih ta denar po 3, 4 letih zagoni in postanejo še bolj revni in nesrečni.”
Drugi članek pa govori o talibanih, Afganistanu in kritikih NATA in reševanja afganistanskega problema, ki ga je napisal izvrstno meni neznani Srečko Zajc. Zajc ostro in bistroumno kritizira vse manipulativne komentatorje (novinarje in strokovnjake o Afganistanu), ki predsodkov in nepoštenosti polno zavajajo bralce o NATU, Afganistanu in o talibanih. Zelo, zelo redko se v slovenskih medijih prebere prispevek, ki je tako kompetenten, inteligenten, logičen – hkrati pa da se jaz strinjam z njim v vseh 1000 stavkih. In se še veliko naučim iz tega.

Talibani so podobno kot nacisti in komunisti zločinci. Idealisti, ideologi, ki izvajajo teror, krute zločine in globok strah, ki dolgoročno poneumi množice državljanov in jih paralizira za ustvarjanje. V slovenskih medijih imajo talibi lažno idejno in ideološko podobo. V resnici pa so skrajneži (samomorilski bombni napadi, genocid nad šiitskimi Hazari, ki gre v nekaj 10.000 civilnih žrtev) in nimajo nič skupnega z islamom, so celo nesprejemljivi za globoko verne muslimane, kajti njihove ideje nimajo podlage v Koranu.

Zajc namigne, da danes hladna vojna še kar traja, le sile so drugače prerazporejene. BRIC vs. NATO. Hkrati pa so skorumpirane evropske gospodarske in politične elite nekako globalno povezane (tako materialno, denarno kot idejno) z raznimi terorističnimi gibanji kot so npr. talibi.

“Bralci, ki ne vedo veliko o islamu, ne o zgodovini regije, lahko pomislijo, da se talibi bojuje za pravično stvar.” Zanimivo, tudi socialisti so se vedno borili “za pravično stvar” in to z najbolj kriminalnimi in zločinskimi orodji. Na koncu pa so naredili ssitem revščine, strahu, bede, neumnosti, zatiranih, drugorazrednih – čisto podobno kot talibi.

Mudžahidi so se po zmagi nad SZ razdelili na sunitske in šiitske. Šiiti pa so večina v Afganistano. Talibi so neka heretična skrajna teroristična in ideološka skupina “sunitov”, ki izvaja nad sodržavljani take krutosti, kot smo jih gledali v zahodnem svetu samo v srednjem veku in pa v času socialističnih totalitarizmov 20.stl. ( komunizma, nacizma in fašizma).

Tretji prispevek pa je od Polone Frelih o Gruziji-Rusiji (Osetiji), ki se je pred tedni sramotno zoperstavila parlamentarcem EU in Robertu Bategliju glede sprejetja izjave o totalitarnih režimih oz. o izenačitvi nacizma in stalinizma ( čeprav je bil slednji še nekajkrat bolj gorozovit in zločinski), ki je stopila na stran ekstremistov (komunistov) iz Rusije, ozke, skrajne skupine, ki zagovarja terorizem in zločinskost komunizma kot nekaj dobrega.

Tokrat se Frelihova potrudi in konflikt v Osetiji in Gruziji opiše zelo kvalitetno. Spominja na imperalizem Srbov na Balkanu in na manipulacije v srbskih enklavah. Osetija govori o genocidu in tisočih žrtvah, v resnici pa je lani tam bilo ubiti 162 ruskih civilistov ( osetijcev), po drugi strani pa so osetijci iz gruzinskih vasi v Osetiji izgnali kar 20.000 Gruzincev v ožjo Gruzijo.

Četrti prispevek je prispevek Barbare Kremžar, ki govori, da glavni politični eliti v EU ponavljata preživete političčne vzorce iz 19. in 20. stl. To sta desnica in levica. Levica se drži socializma in zlorabe delavcev v delovno intenzivnih panogah, ki so najbolj bedno plačani. Desnica pa se oprijema nacionalizma. Če pridemo v sredino imamo nacional -socializem obeh strank, ki pa je razvojno popolnoma neuspešen. Politične elite ne vedo kaj delajo. Točno v sredini članka avtorica prikaže resnične krivce te finančne in gospodarske krize, prav v stilu liberalnih ekonomistov oz. klasičnih liberalcev: hipotekarni finančni giganti, ki jim je od države (na socialističen način) obljubljena vsa pomoč, če zaidejo v težave. Zato vodstva teh podjetij neodgovorno špekulirajo z nekaj miljardami denarja varčevalcev. Prosti trg ne deluje, ker nad določenimi igralci na trgu drži svojo pokroviteljsko, zaščitniško vlogo država.

  • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Štirje odlični prispevki v Sobotni prilogi Dela”

  1. kinkitone kinkitone pravi:

    A nima banda komunistična časopisa v svojih krempljih? Mogoče gre za dvojno psihologijo?! Paziti je treba.

  2. pavel pravi:

    “A nima banda komunistična časopisa v svojih krempljih? ” IMA. “Mogoče gre za dvojno psihologijo?!”, Ne vem. Morda gre samo to, da so spoznali, da tako ne grre več naprej, ker se jim domine rušijo in bo treba še bolj zakorakati proti liberalizmu, ne samo toliko kot Lenin, ne samo toliko kot Tito in nazadnje 1991 tudi Kučan, ki so stopicali po nekaj CENTImetrov (in izumljali “ČLOVEKU PRIJAZEN SOCIALIZEM”). Treba bo delati meterske korake, ne pa razna gradualistična jajca izumljati.

    “Paziti je treba.” To pa je izjava prestrašenega paranoika, ki vidi v vsaki pajkovi mreži past komunistov. Sem ravno zadnjič pisal, da je večina komunistov tako nesposobnih in butastih, da ravno zato rabijo množico, da kak zločin ali rop naredijo. Ali znajo sploh še kaj drugega?

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.