PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Primož Vitez, Bossa de Novo

Objavil pavel, dne 10.08.2009

Včeraj sem skočil z avtom, ker sem imel nek opravek. Prižgal se mi je radio, Val 202, na katerem sem slišal zanimiv glas. Sprva sem mislil, da je dr. Bernard Nežmah, kasneje pa mi je bilo hitro jasno, da je to pevec skupine Bossa de Nova, ki pojejo prirejeno slovensko in drugo muziko v brazilsko obliko Bossa Nova.

Med intervjuji sem slišal še nekaj nepoznanih, novih komadov, kajti par komadov te skupine sem že prej slišal.

Všeč mi je Bossa. Napolnjena je s senzibilnostjo, počasnostjo, uživaštvom, tenkočutnostjo, mirom, ritmom, čustvi, vsebino. Včasih paše poslušati tako muziko kakšno uro. Morda je za razliko od kakšne salse, ki mi je tudi zelo ljuba, tale Bossa bolj otožna, depresivna, melanholična. A bolj poetična. Še vedno pa je  njej ogromno življenja, čeprav prvi vtis s počasnostjo to površnemu poslušanju ne sporoča. Hkrati pa vodi v zasanjanost, odklop.

Vmes sem še poslušal modrovanja dr. Primoža Viteza  o gledališču, o jeziku, o govoru in o prevajanju – kar je zame nekaj novega. Bilo mi je inteligentno in zanimivo.

Skratka, malokrat me je radio takole ustavil, da sem obsedel v avtu na cilju in poslušal intervju ali komade določene skupine do konca. Terra Folk, Katalena, Gombač, pa še ene par takih, ki sem jih vmes pozabil. Nazadnje mi je bil fascinanten tudi Primož Vitez in komadi slovenske skupine Bossa de Novo, ki so bili včasih tudi zmešani z drugimi glasbeniki ( DUHOVNA GLOBALIZACIJA), npr. všeč mi je bil tisti kubanski, zadnji komad na  radiu.

Upam, da na Youtube pride še več komadov te skupine. Če pa bo v bližini mene kak koncert, pa bom z veseljem šel poslušat to muziko z ženo. Upam, da bodo kdaj na spletu objavili tudi kakšne koncerte za leto naprej.

Samo tole sem našel:

http://www.bossadenovo.com/

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.