PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Odnos socialistov in odnos podjetnikov

Objavil pavel, dne 7.08.2009

Zahodni svet je CAN DO orientiran. Oziroma KAJ LAHKO NAREDIM. To so ljudje, ki iščejo rešitve, ki odraslo skušajo reševati izzive in probleme.

Socialistični sistem pa so nergači. Ljudje, ki stalno kritizirajo in nič ne naredijo. Kritizirajo v glavnem državo ( ker se država prav v vsak drek že vtika), hkrati pa kot mali otroci pričakujejo, da bo država vse naredila, rešila. Tako kot 12 letni pubertetnik ves čas kritizira starše, a hkrati prav od njih pričakuje, da mu vsak problem rešijo.

To sta dve ključni mentaliteti. Mi znamo probleme samo odpirati, množiti – toda ne znamo jih reševati oz. tudi nočemo vlagati svoje energije, dela, možganov v njih rešitev.

Ko sem bil pred 15 leti na Slovaškem, v Bratislavi, mi je to ameriška managerka razlagala, kako ji gredo Slovaki, Romuni, Poljaki in Madžari ( s katerimi je v ameriški multinacionalki sodelovala) na živce, ker samo jamrajo, nergajo, kritizirajo, hkrati pa ob vsej črnogledosti sami niso sposobni prav nič ukrepati, so kot hipnotizirane miši pred kačo ( skratka vsaka težava jih osebnostno paralizira) – ona pa navajana ameriškega managiranja pa rešuje, zadovljna. Tam pa sama črnogledost. Seveda sem to v tistem trenutku v mislih to sovjetsko klimo vs. ZDA klimi z lahkoto prenesel tudi v sovjetsko Slovenijo.

Medtem, ko zadovoljni in podjetniški zahodnjaki živijo dokaj sproščeno, a ko se pojavi problem, ga vidijo kot izziv. Odzivajo se nanj ne tako kot mali najstnik, razvajeni pubertetnik, prezaščiteni mulc, ki samo teži, a hkrati nič samostojnega in kreativnega ni sposoben narediti ne zase, ne za druge. Odzivajo se kot odrasli ( egostanje Odraslega) iz TA: enostavno uporabijo svojo energijo, znanje in izkušnje, ter najboljše možno, racionalno rešijo problem.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.