PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Slovenci raus je bolj adekvaten naslov knjige kot Čefurji raus

Objavil pavel, dne 5.08.2009

V Delu občasno prebiram podlistke knjige Čefurji raus.

Zelo berljiva knjiga, Tip se norčuje iz čefurjev. Opisuje vsakdan svojega brezvezniškega (brezupnega, zdolgočasenega) življenja in življenj sorodstva, prijateljev in znancev. Jezik je barvit, tudi občasno duhovit, je pa čefurski dialekt slovenščine. Osebe so v startu dobro psihološko orisane, toda avtor ne gre v globino, ostane pri nalepkah, ki jih uporablja in preigrava za humorne situacije.

Kletvic je res veliko, a to je značilnost jugo oz. balkanskega primitivizma, da ne rečem barbarstva.

Knjiga drugače nima kakšne posebne vsebine. Nikoli več je ne bi šel kasneje brati tako kot kakega Dostojevskega ali Kafko.

Knjiga Čefurji ruas je dobila kar nekaj večjih nagrad: neko Prešernovo nagrado in Kresnika. Nagrado za roman in literaturo. Tukaj mislim, da je šla komisija predaleč s svojo servilnostjo politiki. A tako je pač v Sloveniji že 65 let: politika nastavi lutke v gospodarstvo in v razne komisije, te lutke pa kot slepci pokorno ubogajo politkomisarje z vrha politike.

Meni pa je ta knjiga zgolj malo večji prostočasni zabavnik. Politikin Zabavnik. Berem, da se po knjigi dela gledališka igra. Sigurno bo v stilu Špas teatra oz. Branka Djurića. Oz. cenena zabava za množice. OK, tudi to je treba, samo to ni ravno neka zavidljivo kvalitetna kultura, roman, leposlovje.

Hkrati – politično gledano – ta knjiga na žalost spada pod arzenal orožja, ki ga LDS oz. rdeči fašisti že nekaj desetletij uporabljajo v Sloveniji, ki svojim nasprotnikom (v demokraciji so nasprotniki za demokrate tekmeci, za fašiste pa SOVRAŽNIKI) očitajo nestrpnost, konzervativnost in kaj še. Dejstvo pa kaže zgodovina, kdo je bil nestrpen ( morilski, ubijalski, preganjalski, mobing izvajajoč oz. histerično nestrpen, če za 4 leta izgubi del oblasti- mislim zgolj formalno oblast, kajti večino oblasti so imeli tudi takrat v rokah) in kdo je najbolj zaostal konzervativec v zadnjih 65 letih, ki konzervira revščino in bedo ter neke kao svetle ideale)

Dosedaj v knjigi o Sloveniji in Slovencih še nisem zasledil, da bi poleg kritike, zaničevanja in posmehovanja ( kar si tudi Slovenija in Slovenci seveda včasih zaslužimo – tako kot si čefurji zaslužijo, kar avtor fer tudi predstavi) predstavila tudi dobre plati, tisto kar funkcionira. Ne, o Slovencih samo negativno (medtem, ko o Čefurjih zasledimo tudi ponos, spoštovanje, pozitivnosti). Vse negativno in nič pozitivnega. Zgolj jedka nevoščljivost, gnus, če ne celo prikrito sovraštvo do Slovencev, ki se občasno s strastnimi izlivi prelevi v odprto sovraštvo. Zato si knjiga zasluži antislovensko nalepko oz. bolj naslov: Slovenci raus!

Večkrat sem se že spraševal, kako lahko Srbi ali Hrvati v Sloveniji sedijo v oficirskih štabih, v general štabu. Kako so lahko župani največjih mest, celo prestolnice. Kako lahko vodijo največje državne ustanove in celo največjo banko v državi.

Si predstavljate, da bi na podobnih mestih na Hrvaškem sedeli Srbi iz Srbije ( čeprav NAJ BI bila Jadranka Kosor na pol Srbkinja). Si predstavljate, da bi na podobnih mestih v Srbiji sedeli Albanci iz Albanije. Župna Beograda je Albanec iz Tirane. Najbogatejši državljan Srbije z največjo trgovsko verigo je emigrant iz albanskega Skadra. Glavni policaj Srbije je Albanec. General srbske vojske je Albanec iz Drača. Šef Beograjske banke je emigrant iz Albanije. Je v Evropi je moogoče še kaj takega?

Evropa je polna dveh negativizmov ( ki se združujeta v eni besedi: FAŠIZEM, le ta je pri nas RDEČE barve, v Italiji pa pač črne barve, v Miloševićevi in postmiloševičevi Srbiji je prav tako rdeči fašizem, da ne govorimo o Putinovi Rusiji, ki je podobno rdečofašistična kot Slovenija s svojo rdečo drhaljo, rdečimi mediji, rdečim pravosodjem, rdečim gospodarstvom in rdečo mafijo):

 1. je socializem, socialistična, nepodjetniška, državno-parazitska miselnost

 2. nacionalizem

V Sloveniji pa mainstream spodbuja Slovence k zaničevanju samega sebe, k antinacionalizmu. Seveda v ključnih trenutkih mainstream še kako hitro zna Slovence prižgati z nacionalističnimi temami in tako da rdeči fašisti dobijo volitve ali prebrodijo večje krize.

Če bom jaz emigriral , potem ne bom izbiral evropskih držav, razen morda Anglije in Irske, kajti povsod drugje si pač drugorazreden državljan. Glede na to, da je iz Balkana v Slovenijo v 45 letih emigriralo 300.000 ljudi, v zadnjih 20 letih pa še 300.000, me res zanima, zakaj ti ljudje danes ne gredo na boljše, recimo v Avstrijo, kjer so plače 2x do 3x večje, ali v Nemčijo ali naprej po EU, kjer je standard veliko višji kot v Sloveniji, ČE JIM JE ŽE TAKO HUDO V SLOVENIJI zaradi tega DRUGORAZREDNIŠTVA.

Odgovor se ponuja na dlani. Ker jim je tukaj v Sloveniji še vedno dosti boljše in so kljub nižjemu standardu še vedno manj drugorazredni ( če ne celo PRIVILEGIRANI) kot bi bili v katerikoli drugi evropski državi. Mislim oz. kot imam jaz izkušnje s sonarodnjaki, da jih je zelo malo odkritih in ostrih nacionalistov. Še tisti Jelinčič je bolj kot ne klovn oz. pajac, ki bolj kot ne glumi vse skupaj kot karkoli resno misli. Celo mislim, da je pri Slovencih premalo zrelega patriotizma, zato pa jih rdeči fašisti s tako lahkoto vozijo za nos s svojimi “naiconalnimi interesi” in jih žejne vozijo preko vode že 65 let. Res, kako so lahko Slovenci taki Butalci, da si dovolijo, da jih drugi, tujci in rdeči kolaborantje tako zelo ponižujejo in izkoriščajo?

Si zamišljate katerokoli državo na svetu, kjer se imigranti norčujejo iz države in večinskega naroda v njej, jo javno zaničujejo, hkrati pa so nasproti večini privilegirani ( večinoma samski Slovenci jim plačujemo za 3-10 otrok otroške doklade, nadomestila za brezposelnost, solidarna stanovanja, šolstvo, zdravstvo, penzije – da ne govorim o privilegijih tipa “družina Strojan, ko se jim gleda skozi prste trgovanje z drogo, orožjem, nasilništvo, prometni prekrški in sploh nikoli niso obsojeni)?

 • Share/Bookmark

4 odgovorov v “Slovenci raus je bolj adekvaten naslov knjige kot Čefurji raus”

 1. kinkitone kinkitone pravi:

  … vsakdan svojega brezvezniškega (brezupnega, zdolgočasenega) …

  SVOJEGA?! Vidim, da si še eden od tistih, ki ne ločijo realnosti od fikcije. Preostali zapis pa je itak pod nivojem za komentiranje ;)

 2. nevenka nevenka pravi:

  Kot rojen za Poloniko.

 3. Pris Pris pravi:

  Nezaslišano!

  Si predstavljate, da bi ZDA predsedoval pol-Kenijec, Franciji pa pol-Madžar?!!

  Nepredstavljivo!

 4. pavel pravi:

  Dober štos, a v glavnem nelogična provokacija.

  Nič posebnega, ker na drugih pomembnih mestih v ZDA niso v glavnem pretežno Kenijci in pol Kenijci, Sicer je Obama po očetu Kenijec, sam je od rojstva Američan, ker v ZDA nekdo, ki tam ni rojen, ne more biti predsednik. Je v Washingtonu in NYC tudi župan Kenijec. Tam vodijo policijo in vojsko Kenijci?

  Kaj pa V Franciji? Imaš na večino zelo pomembnih družbenih področjih managiranja tudi same madžare?

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.