PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Strukturne reforme tudi med slovenskimi managerji

Objavil pavel, dne 3.08.2009

V ZDA velja nenapisano pravilo, da je dober podjetnik tisti, ki vsaj 3x prileze ven iz bankrota in se uspe s svojim novim projektom, denarjem in delom povzpeti na višji vrh kot je kadarkoli bil. Podobno kot v krščanstvu velja nenapisano pravilo, da ni važno, če padeš v blato, ampak je važno da se iz blata uspeš pobrati.

Ko prebiram SLO časopise že dobrih 30 let, opažam, da se vedno ista imena vrtijo v gospodarstvu. Nekateri gospodarstveniki ali po novem managerji celo skačejo iz ene zafurane firme v drugo. Več kot jih naskoči, višje prileze. Firme se za temi posamezniki potapljalo, a ti posamezniki nikjer ne pustijo pozitivnih rezultatov, ne bankrotirajo osebno, ne izgubijo svojega denarja, kapitala, skratka kot da se ni nič zgodilo. Še celo nagrajeni so. Ker ni kriterij gospodarski rezultat, temveč neka bolj pomembna povezanost: politična, družinska, mafijska? Skratka v Sloveniji ni pozitivne selekcije, temveč je neka skrivna, prostozidarska selekcija?

Slovensko gospodarstvo naj bi se zadnjih 20 let reformno strukturiralo ( iz socializma v kapitalizem), pa se v resnici ne, temveč se samo reformira iz socializma 1.0 v socializem 2.0. Transmisijska reformacija. Tajkuni Foruma 21 in  pod parolami  “nacionalni interes” in “socialna pravičnost”. Parole so za najbolj butaste primitivce in bedake.

Stanislav Kovač pa v tem članku dokazuje, kako so managerji zafurali podjetje Muro. Ter pride do sklepa, da moramo v Sloveniji reformirati tudi podjetnike in managerje. Kako je lahko sploh nekdo manager, če ni bil nikoli podjetnik, če ni nikoli nič svojega tvegal in nič ustvaril?

http://www.finance.si/253058/PublicenemyMehniprestrukturiral_Mure

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.