PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Kdo je kriv za krizo?

Objavil pavel, dne 3.08.2009

Zgornje vprašanje bolj spominja na lov čarovnic kot na iskanje odgovornosti in učenje iz napak.

Večina napumpanih evropejcev govori, da je pohlep kriv. Toda pohlep vlada že od začetka človekove zgodovine. In vlada prav v vsakem od nas.

Všeč mi je odgovor v reviji The Economist:

“Preveč ljudi, posebej v Evropi, je prepričanih, da je za finančno krizo kriv ekonomski liberalizem. Njihova logika je, da lahko država in politika, če so se ekonomisti in trg zmotili, te napake učinkovito popravita. To je napačno in nevarno,” svari revija Economist .”

Logično je, da delovni in ustvarjalni ljudje višajo blaginjo sebi in bližnjim. Tudi v krizi. Značilnost SOCIALISTIČNEGA MIŠLJENJA pa je, da “me bo država REŠILA” oz. “da mi bo država pomagala”.

Sam mislim, da je prav razbohotenje socialističnega mišljenja najbolj odgovorno za tako hudo krizo. Niti ne za njen začetek, kot predvsem za njeno razbohotenje in trajanje in slabo reševanje. Vir krize so bili baloni, ki pa smo jih vsi izkoriščali, da smo živeli preko svojih meja. Še najmanj tisti, ki ustvarjajo in delajo. Še najbolj pa tisti, ki denar dobijo od države.

Sploh pa načini reševanja te krize spominjajo na vse možne socialistične slaboumnosti. Tako v svetu kot predvsem v Sloveniji. Tu se dogaja tipična ortosocialistična rabota: jemanje posojil oz. zadolževanje na račun naslednjih generacij, denar pa vlada možično razmetava svojim klientelističnim “podjetnikom”. Tako si vladajoča klika zagotovi lagodno oblast in številne ritoliznike, ki se grebejo za darila. In tako vlada s tujim denarjem. Seveda je naivno misliti, da bo s tem denarjem kaj novega ustvarjeno, kajti rdeči fašisti znajo samo jemati, parazitirati.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.