PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Mazzini: Vse, kar morate vedeti o slovenski politiki

Objavil pavel, dne 20.06.2009

Miha Mazzini je v SP Dela napisal humoren članek.

http://friends.s5.net/mazzini/slonadom/dom45.htm

Izvrsten spis o slovenskih politikih, o njihovih vernikih, o političnih oportunistih in nazadnje o tem, da imajo politiki v Sloveniji še vedno svojo valuto, ki jo Miha Mazzini poimenuje politični €. Le ta je danes vredna kar 400€.  Za te politične € politiki kupujejo posestva, podjetja in medije.

Tale delček mi je izvrsten:

Miloš Urbanija, solastnik Ultre, je povedal, da lahko svoj denar daje, komur hoče (kar je res), Golobič pa ga je dobil zaradi svoje izjemne nadarjenosti za tehniko, saj je bil »v srednji šoli državni prvak v modelarstvu«.

Lepo.

Po prvi razlagi bi seveda tole sodilo med racionalizacije, torej otročje izgovore, a tokrat mu verjemimo in vzemimo dobesedno. Moje veliko vprašanje je s tem pojasnjeno in nisem več zavisten – ne v osnovni ne v srednji šoli nisem bil sposoben sestaviti enega samega modela, ne da bi mi med prsti nastal zverižek. Ljudje, ki pa so to počeli briljantno, so povečini po šoli krenili v tehniške poklice in za tekočim trakom sestavljali dele, dokler niso pristali na zavodu, namesto njih pa modelirajo naprej Kitajci. Vzemimo primer enega izmed njih, imenujmo ga Janezek. Skupaj z ženo na mizo postavljata kupčke kovancev in preračunavata podporo ter ugibata, kako bosta družino pripeljala do naslednjega meseca, ko na vratih pozvoni. Janezek gre odpret, leta slabega življenja se mu poznajo na koraku, pred njim pa stoji Miloš Urbanija in v roki drži milijon evrov. »Zate, Janezek,« reče, »vzemi!« Janezka skoraj kap! Milijon! »Zakaj jaz, zakaj jaz?« ne more verjeti. Urbanija poučno dvigne kazalec: »Janezek, svet je urejen in pravičen. Leta 1976 si naredil najlepši model Titove ladje Galeb in leta 2009 ti prinašam milijon. S petino tega zneska lahko sedaj kupiš na razprodaji pravega Galeba, pa še ti bo ostalo za kruh s pašteto, za vse večne čase, zate, tvoje otroke in njih potomce!«”

 • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Mazzini: Vse, kar morate vedeti o slovenski politiki”

 1. Dajana Dajana pravi:

  Pavel, daj prosim odlomek noter, a veš – ne vsakemu človeku se da kliknit naprej. Moraš bralca pritegniti s tekstom, recimo to mi je všeč:

  “Afera Golobič mi je ponovno oživila vprašanje, na katero si že dolgo ne znam odgovoriti. Čisto slučajno sem nekaj slovenskih politikov srečal še v davnih časih, preden so začeli svojo uspešno kariero. Bili smo bežni znanci: ko so še pešačili, smo se pozdravili, če smo se srečali, zdaj pa ne ukažejo šoferju, naj mi potrobi. Finančno so bili takrat prav tako švohotni kot jaz. Nakar so krenili v politiko in čez nekaj let že vikend tu, jadrnica tam, podjetje sem, investicija gor, premoženje tu – pri čemer njihove javno objavljene plače niso bile ne vem kako divjaško visoke. Če bi me navdali samo z zavistjo, bi se počutil normalno, bolj pa me je skrbelo, kakšen poseben čudak sem, ki očitno iz slehernega evra ne zna ustvariti čudeža, marveč mu kar spolzijo v nepovrat. Matematika se je pokazala kot povsem nekoristna znanost – nikoli vam ne more pojasniti, kako lahko nekdo iz dveh jurjev plače nakupi tolikšno premoženje. Skratka, skrivnost!

  Ko je Golobič nastopil v Odmevih, sem prisostvoval trenutku, ki mi ne gre iz glave. Novinar vpraša ministra o njegovem milijonskem deležu v podjetju Ultra, ta pa očitno ne razume, v čem je problem. Pa saj ga je pošteno kupil, zanj je plačal 2500 evrov! Nastane trenutek premora, nerazumevanja – nakar novinar seveda ne vpraša, čakajte malo, nekdo vam ponudi milijonski delež za par jurjev, vam je to normalno?!?! In tako sta novinar in spraševanec odplavala naprej, trenutek je bil zamujen.”

 2. pavel pravi:

  Dajana, bom! Hvala.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.