PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Načini reševanja nespečnosti in zbujanja otroka

Objavil pavel, dne 5.05.2009

Večina ljudi pravi, da je dovolj, če otroka vzame mamica in ga podoji. Ali pa, da ga starša vzameta v svojo posteljo.

Glede dojenja seveda funkcionira na začetku, vsaj nama je prvih nekaj mesecev.

Po mojih izkušnjah, smo se naspali samo takrat, ko smo imeli t.i. skupna ležišča.

Glede jemanja otroka v skupno posteljo pa imava ravno obratne izkušnje. Najino izmučenost z nočnimi vstajanji in nošenji sva večkrat končevala na “easy”, da sva otroka vzela k sebi v zakonsko posteljo. Prej ali slej nihče več ni spal.

Z mlajšim imava dosti več težav tako glede spanja, kot oblačenja in tudi glede nemirnosti pri hranjenju. Prav sedaj namreč poje dosti več kot tavelik in se mu je v kilogramih zelo približal. Pri enem letu tehta 12kg, medtem ko starejši tehta 14,7kg. To vem, ker smo se ravno stehtali pred tednom, ker sta dobila oba Hiconcil 250/5 zaradi vnetja ušes in žrela. Skratka mali sedaj samostojno hodi že dva ali tri tedne. Naredi samostojno 3 koreke, 5 korakov in zadnja dva dneva po 10 korakov.

Morda preventiva: otroka čimprej vsak dan vozi z vozičkom vsaj eno uro po kakšnem gozdu. Ali vsaj vikende. To deluje na nekaj mesečnika meditativno. Svež zrak in opazovanje narave. Vsakič, ko sem naredil večjo turo, je zvečer spal kakšno uro dalj v noč.

Druga stvar je dovolj gibanja čez dan in reduciranje daljšega spanja čez dan: manj kot 2 uri. Sedaj, ko že nekaj mesecev hodi ob pomoči rok in oprijemanja, spi 2x po 5 ur ( razen parih dni, ko so mu 3 in 4 poganjale ven in ko je bil virozen). Vmes se še zbudi, zajoka in mu dam piti vodo, naredi par požirkov in se mi mrtvo zaspan vrže na roke v ležečo pozicijo. V 5 minutah je v tako globokem spanju, da ga že lahko položim v posteljico, ne da bi zaznal in zajokal (to je glavni problem uspavanja).

Tretja stvar: 4, 5- in več mesečnega dojenčka naj čimvečkrat ponoči nosi oče. Otrok naj se na mehek način odvadi dojenja ponoči. Le zakaj bi naj ga vedno in povsod TOLAŽILI S HRANO? Ponoči je bila moja žena neučinkovita. mali je vohal njeno mleko in se hotel dojiti. Pri meni se je hitro umiril, čeprav imam tudi jaz joške, le mleka ne. )

Četrta stvar: tisti, ki otroka nosi, se mora znati umiriti, pa čeprav je otrok zahteven. Če je nosilec otroka v sebi jezen, nemiren, prestrašen – bo otrok še nekajkrat bolj. In jasno, da ne bo zaspal.

Zadnje tri tedne pa veliko samostojno hodi, kar mu je izvrsten izziv in užitek. Po 3 korake, po 5 korakov, po 10 korakov. Veliko je na svežem zraku, tako da imamo že 3 tedne celo noč mirno spanje.

Skratka eksperimentiraj in upoštevaj zdravo pamet, ki velja za uspavanje odraslega človeka: red, gibanje, svež zrak, narava, mir, varnost.

 • Share/Bookmark

3 odgovorov v “Načini reševanja nespečnosti in zbujanja otroka”

 1. Dajana Dajana pravi:

  Najhuje za starše majhnih otrok so noči. Jaz sem imela Tamaučka in Tamaučico “naenkrat”. Včasih sem zaradi hudega padala skupaj. Tamauček je ponoči kričal (ponavadi to otroci naredijo, ker jih tišči lulat ali so se že polulali). Za Tamaučka je bilo popolnoma vseeno, koliko se je gibal čez dan, enostavno ni spal. :( Njemu sem dajala flaško ponoči, da je zaspal nazaj. Zato je imel čisto uničene zobe. Vsak starš mora najti svoj sistem. Želim vam vse dobro in veliko živcev. :)

 2. pavel pravi:

  Hvala Dajana, mislim, da smo iz tahujšega že ven. Sedaj že 3 tedne mirno spimo. Seveda pričakujem še kakšne bolezni in bolečine zaradi zobkov. Tudi tebi in tvojim Tamaučkem želim vse dobro.

 3. Rado Rado pravi:

  Upam, da ima Pavel glede otroka prav.

  (če bi sodil zgolj po njegovih političnih prispevkih, bi me za tamalega zelo skrbelo). :-) LP

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.