PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Nekdanja komunistka Angela Vode o komunistki Vidi Tomšič

Objavil pavel, dne 21.04.2009

Iz knjige SKRITI SPOMINI izpod peresa upornice, intelektualke, feministke in nekdanje komunistke Angele Vode.

Ko je bila Angela Vode še komunistka je ves čas v vrhu KPS nasprotovala, da komunisti kolaborirajo s Hitlerjem in Mussolinijem. S tem je iritrirala ključne komunistične kadre, ki za kolaboracijo komunistov niso NIKOLI našli pametnih argumentov. Zgolj hlapčevsko-suženjske argumente. Angela Vode se je s svojo upornostjo tako ogrozila, da je na začetku leta 1941 komunistom dajala možnost, da jo ovadijo fašistom, kar so takrat kar pogosto delali. Ovadili so svojega tovariša, ki ga niso marali, v javnosti pa so krivili SLS oz. demokratične voditelje Slovenije, češ da so domači izdajalci, ki izdajajo komunste po spisku Italijanom. To jim je dajalo nek lažniv alibi, da so začeli z likvidacijo pomembnih javnih osebnosti leta 1941. Angelo Vode so par let kasneje le izdali SSu, ki jo je interniral v Ravensbrück.

Angela Vode o letu 1940 piše takole: ” Paktu komunistov in fašistov sem še naprej odločno nasprotovala. Na moje vprašanje vodilnim komunistom, v čem se je fašizem toliko spremenil, da ga more komunist zagovarjati, pa sem dobila odgovor partijke Vide Tomšič: »Za nas velja samo eno: s Hitlerjem se je povezal Stalin in on ve, kaj dela.« … “

Ob tem stavku se je Angeli Vode utrnila misel, ki so jo ustvarjalci filma zapisali tudi v scenarij: »Kako žalostno, da sme imeti vsaka kokoš več samostojnega mišljenja, kot ga sme imeti komunist!« Verjetno je Vida Tomšič prav zato že leta 1945 postala prva slovenska ministrica in tudi članica politbiroja.

Meni pa je fascinantna ta misel o hlapčevstvu:

Danes je izjemno znana slovenska osebnost, ki je nekoč hlapčevala Vidi Tomšič, za kar je bila bogato nagrajena. Moto je, da se v Sloveniji mehka hrbtenica hlapčevanja še kako obrestuje oz. nagradi z rento, monopolom.

Vida Tomšič je bila dekla ( hlapčevka) KPS. KPS je hlapčevala Stalinu. Stalin pa je bil v kolaboraciji s Hitlerjem. Hlapec hlapčevke hlapcev KOLABORANTOV. Kako že kloniraš hlapce? Hlapce, ki mislijo, da nehajo biti hlapci, ko začnejo pobijati in klati nedolžne, neoborožene ljudi?

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.