PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Ayn Rand, Atlas Shrugged

Objavil pavel, dne 17.01.2009

Ayn Rand, disidentka iz SZ in teoretik liberalizma v ZDA je napisala knjigo Atlas Shrugged. Večino časa se je ukvarjala in borila proti totalitarizmom vseh vrst ter kazala na strahotne destruktivnosti SOCIALIZMA.

Ta članek analizira sedanjo situacijo in preroške napovedi Ayn Rand iz knjige ATLAS.

Ayn Rand

Ayn Rand

Citat:

“For the uninitiated, the moral of the story is simply this: Politicians invariably respond to crises — that in most cases they themselves created — by spawning new government programs, laws and regulations. These, in turn, generate more havoc and poverty, which inspires the politicians to create more programs . . . and the downward spiral repeats itself until the productive sectors of the economy collapse under the collective weight of taxes and other burdens imposed in the name of fairness, equality and do-goodism.

vir

http://online.wsj.com/article/SB123146363567166677.html?mod=googlenews_wsj

 • Share/Bookmark

6 odgovorov v “Ayn Rand, Atlas Shrugged”

 1. kinkitone kinkitone pravi:

  Jaz sem za naše.

 2. kozmonavt pravi:

  Ne pozabi, kot katolik, da je bila ona tudi materialistka. Nikoli mi ni šlo skupaj, kako se lahko ameriški neoliberalisti hvalijo z vero v Boga in imajo verske vrednote za temelje ameriške družbe. Ayn Rand je vse to zabila v tla. Si ti prebral to bukvo?

 3. kozmonavt pravi:

  Eh, zbrisalo se mi je. Moralo bi pisati “120% materialistka”.

 4. Alter pravi:

  Zdaj pa komunajzerji poskušajo manipulirati z verskimi čustvi.

 5. pavel pravi:

  @kozmonavt: nisem še prebral te bukve, prebral sem zgolj članek o tej knjigi in o njenih zavzemanjih. Seveda so meni pomembne duhovne vrednote.

  Kaj ti pomeni materialistka: 1. to, da se grebe za vedno več denarja, 2.ali filozofski svetovni nazor ( kamor spada komunizem ter vsi socializmi), ki zaničuje duhovni pogled na svet in monoteistične religije ter pojav Boga?

  Sicer pa: ali lahko človeku rečemo liberalec, če sočloveku ne prizna njegove duhovnosti, religioznosti ali pa ateizma? Oz. ga zaradi tega zaničuje? Kdor zaničuje duhovnost (religioznost) ali ateizem sočloveka, mislim, da ne more biti liberalen.

  Drugo je zaničevanje socialistične religije, ki je zločinska. Ali pa zaničevanje ekstremističnih skupin v klasičnih monoteističnih religijah ( recimo krščanski fanatiki, pa islamisti, talibani itd.)

  Tretje pa je kritiziranje in obsojanje določenih obnašanj vernikov ali ateistov, kar se meni zdi legitimno in liberalno, seveda če se človek, ki to dela zaveda, da sam ni absolutna referenca. Sam on ali njegov okus.

 6. kozmonavt pravi:

  Hjah. Ayn Rand je komunizem in religijo dajala v kar isti koš za smeti, kar sicer iz Atlas shrugged ni tako zelo razvidno, je pa recimo povsem na površini v The Fountainhead. Govorila je o mistikih telesa in o mistikih duha. Njen filozofski sistem kot tak temelji na odnosu do materialnega sveta. Verniki, taki ali drugačni, so po njenem navadni paraziti, ki se sklicujejo na neko neobstoječo nadnaravno dimenzijo, ki jim daje povod za iracionalna dejanja. In ona ne kritizira, ne. Ona obsoja in zaničuje.

  Ayn Rand, ja. Čist, koncentriran kapitalizem, v katerem ne more biti nobenega boga. Liberalizem kot ga poznamo in izvajamo je v bistvu dietna ideologija. Za pusije.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.