PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

LIBERALNI večer: predavanje in pogovor o DAVKIH

Objavil pavel, dne 16.01.2009

V torek, 20.1.2009, bo prvi Liberalni večer v tem letu. Tokrat bo tematski, in sicer bo Dušan predstavil zgodovino korporacij, korporacijskega prava in strukture prihodkov države.

Datum in ura: torek, 20.1.2009 ob 20:00. Kraj: Lokal DA BU DA, Šubičeva 1a, v Ljubljani (v bližini maksimarketa in parlamenta).

Korporacije in korporacijsko pravo, ki ga poznamo danes, se bistveno razlikujejo od začetkov nastajanja korporacij. Ključna sprememba se je zgodila leta 1886, ko dobi korporacija status pravnega subjekta.

Klasiki liberalizma ( John Locke, Adam Smith, David Hume) in tudi Karl Marx so delovali v obdobju, ko korporacije še niso imele takšne ekonomske moči in niso bile ključni element njihovih analiz. Ravno tako v njihovem obdobju ni bilo davka na dobiček in prometnega davka, ki sta danes poleg carin ključna prihodka države.

Ne bo šlo za zaključeno predavanje, temveč bo Dušan debato zapeljal v nekaj odprtih dilem, ki so se mu pri tem pojavile: - regulacija vs. prosti trg - davki vs. teorija presežne vrednosti - podjetniški pohlep vs. strah - podjetniško vs. korporacijsko - liberalno vs. socialno - korporacije vs. država

Vabljeni!

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.