PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Iskalci RENT, interesne skupine = kriminalci (razen v Sloveniji)

Objavil pavel, dne 10.01.2009

In economics, rent seeking occurs when an individual, organization or firm seeks to make money by manipulating the economic and/or legal environment rather than by trade and production of wealth. The term comes from the notion of economic rent, but in modern use of the term, rent seeking is more often associated with government regulation and misuse of governmental authority than with land rents as defined by David Ricardo.

vir: Rent Seeking, Wikipedia

V Sloveniji imamo prvi primer, da se bo eden od zdravnikov ( kirurg dr. Brecelj) ravno zaradi mobbinga odzval tako, da bo iskalce rent ( prodajalci opreme bolnicam + politika + vodstvo ZZZS ( plačnik) +vodstvo bolnice ( Onkološki Inštitut) + Zdravstveno ministrstvo ( vladajoča politika in delno tudi politiki opozicije)) javno razkrinkal.

Upam, da ne bo ostalo samo pri besedah. In upam, da bo državno tožilstvo, policija in sodstvo kaznovala to mafijo, ki jo v liberalnih kapitalističnih ekonomijah – državah — ostro sankcionirajo. Hkrati pa je te korupcije in teh interesnih skupin največ v ekonomijah, kjer je država predimenzionirana oz. absolutistična: komunizem, fašizem, nacizem oz. v vseh socialističnih državah, kjer paraziti črpajo miljone € iz državne malhe v parih poslih. Iz malhe kamor vplačujemo davkoplačevalci, ki imamo zaradi tega kriminala tudi veliko slabše storitve, ker zanje pa zmanjka denarja. Ni namreč treba poudarjati, da so udeleženci v teh podkupovalnih oz. umazanih poslih skrajno neetični oz. kot bi forumaš SHAMAN dejal: to so “moralne horizontale”. Oz. ti ljudje so PODEN.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.