PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Kako se dela denar?

Objavil pavel, dne 30.12.2008

Na blogu brata Janeza je video o monetarizmu. Dolžina videa je skoraj eno uro pol. Video je poln poučnih animacij in citatov strokovnjakov. V njem so citati raznih bankirjev in politikov anglo-ameriškega okolja. Ker to vsebino zelo težko presojam zaradi premalo znanja o monetarizmu in klasičnem liberalizmu, sem po svoje šokiran. Malo dvomim, da je to eden od sodobnih agitpropovskih filmov tipa Micheal Moore, narejen za potrebe določene ideologije oz. levičarske politike. Ne vem. Upam, da mi kdo od klasičnih liberalcev ( po stroki ekonomist) priskoči v pomoč v presoji tega filma.

Kajti video govori o tem:

 1. da kreditojemalci v bistvu sprožijo ustvarjanje denarja ( vsak kredit pomeni, da banka razpolaga z novim virtualnim denarjem)
 2. da to na koncu vodi v polomijo istega tipa kot kriminalna igra Catch-the-Cash.
Se bom skušal še kaj pozanimati o tem videu.

 • Share/Bookmark

3 odgovorov v “Kako se dela denar?”

 1. Alter pravi:

  Po opisu sodeč gre za drugi del filma Cajtgajst. V tem filmu so večino posvetili le monetarizmu.

  Naj te ne zavede dejstvo, da je tudi Milton Friedman opozarjal na nevarnosti pri monetarni politiki.

 2. petras pravi:

  Najbrž si res gledal Zeitgeist Addendum. Koliko je tukaj resnice ne vem, nekaj jo je gotovo. Mogoče bi si ogledal še prvi Zeitgeist (Final.Edition) kjer se v prvem delu (film je tematsko razdeljen -na se mi zdi 4 področja)loti tudi RKC. Glede na to, da to je tvoje področje boš lažje ocenil ali gre za buče ali pa je morda kje kaj resnice. Priporočam ti tudi ogled filma Who killed the electric car in Earthlings. Tako, da boš mogoče malce podvomil o svojih idealih, kar pa sploh ni tako slabo….konec koncev si sam dejal da si že bil zaslepljena ovca….in ovce ne gledajo čez plot, ker jim dvom ni ravno prijetna zadeva. Pa da ne boš mislil, da sem levičarka….v veliki meri se strinjam s tvojimi prispevki. Filme pa ti lahko celo pošljem, divx predvajalnik imaš?

 3. pavel pravi:

  Petras, hvala. Lahko mi pošlješ kakšen zanimiv film, prosim.

  Zeitgeist sem gledal. Ampak ta film ni isti kot ga je dal gor brat Janez. Zeitgeist menda vpleta Bushovo familijo, ki je podpirala Hitlerja in WW2, kajne?

  Pa tudi Who killed electric car sem tudi gledal. Pri tem električnem avtomobilu se z večino stvari strinjam. Res je v njem navedena kot krivka tudi Reaganova vlada, najbolj pa so krivi karteli naftnih družb in karteli avtomobilskih družb. Vsekakor, električni avto z nizko ceno je neustavljiv. Znanje, ki ga znanstveniki imajo je tudi neustavljivo, lahko odpirajo nove firme ( zelo dobro pove tisti Žid, ki je postavil tovarno teh AKU). Ljudje tudi sami lahko sestavimo avtomobil, če bodo le na trgu sestavni deli, ki bodo dovolj ugodni. Zaenkrat je glavni problem cena, teža in kapaciteta akumulatorjev. Avtomobili na gorivne celice pa so tako ali tako samo tisti zajec za pse, kot da odlično primerjavo svetovalec zaenergetiko v Carterjevi vladi. Res je noro, da so namesto EV1 vpeljali pri GM Hummerja.

  Glede idealov pa tole: jaz se ne družim z ideali. Meni so ideali nevarna stvar. Ideale imajo najstniki, pa socialisti in na žalost tudi starejši kristjani. Kontra idealom izvrstno piše Kral Gržan, glej moj blog. Ideali preprečujejo polnost življenja. Je pa res, da sledim spoznanjem in dejstvom, dokler ne opazim preveč pomanjkljivosti.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.