PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Kaj mi pomeni “veseli december” in kaj “božični duh”?

Objavil pavel, dne 17.12.2008

Izhajam iz družine, ki je bila komunistična. Decembra smo praznovali zgolj darila Dedka mraza pod novoletno jelko. Božič smo srečevali pri stari mami, ampak se ne spominjam, da bi doma imela kakšne posebne jaslice.

Menda naju je z bratom mama kdaj na skrivaj peljala v kakšno cerkev, kjer so bile dokaj razkošne jaslice in nama razlagala kaj kakšna figurica pomeni. Ob večjem pomenu risank, pravljic v najini otroški domišljiji in privlačnosti drugih bleščavih daril ( kakšni avtomobili na daljinsko vodenje, ali pa električni vlak – kar sem prepričeval staro mamo, da bi nama ga kupila – oče pa nam je to preprečil) nama ” božična skrivnost” ni kaj dosti pomenila. Zgolj en retardiran ostanek tradicije.

Danes najina otroka dobivata vabila od:

1. Miklavža iz župnije

2. od Božička iz ene službe ( privat firma)

3. od Dedka Mraza iz druge službe ( državna firma)

4. od Dedka Mraza (sindikata, čeprav nobeden od naju ni pri sindikatu: zapravljanje denarja in podpora mafiji)

5. od Dedka Mraza (Krajevne skupnosti našega mesta)

Sveti Miklavž je katoliški svetnik in naj bi bil resnična zgodovinska oseba, nek dobrotnik. Ker protestanti v ZDA niso smeli praznovati svetnikov ( protestanti svetnikov ne priznavajo), so si omislili konkurenco katolikom: Božiček. Danes je marketing večine trgovskih in tržno orientiranih podjetij Božička vzel v svojo zaščito, da čimveč robe proda.

Ker komunisti v svoji ateistični religiji nimajo svetnikov, ampak samo heroje, so tudi oni morali poiskati nadomestek in konkurenco Miklavžu, ki so ga hoteli na silo izbirsati, tako kot so delali tudi genocid nad ostalimi svetniki in verniki.

Potrošništvo skušam uporabljati, sem pa pozoren, da potrošništvo mene ne uporabi. Darila otrokom so zgolj simbolične cene ( starejši je dobil čokoladice in puzzle od Miklavža in poceni kocke od Božička, od Dedka Mraza pa bo dobil dve lutkovni igrici in še tista od Krajevne skupnosti je nastavljena točna v nedeljo, na čas maše! ). Jaz daril drugim ne kupujem. Žena pa je za svojo žlahto in mene je nekaj malega kupila: no, jo bom pa povabil v kino. Božične praznike skušam gledati kot originialno dejanje: Bog se je rodil Mariji kot Jezušček, kot mali Božiček. Bog ( nekaj vsemogočnega in abstraktnega) se je učlovečil ( konkretiziral, postal materialen, otipljiv, ranljiv, občutljiv), da bi nas ( tiste, ki želimo) ODREŠIL. Seveda to simbolno tudi nase prenesem, da izročam svojo realnost in prosim, da bi se tudi v meni rojevalo čim več Božjega.

Božič sem vsakokrat doživel ob rojstvu otroka. Sedaj pa, ko imava družino, želiva, da ta verski praznik, postaja tudi praznik najine družine. Saj je ta praznik poleg osebnega rojevanja Boga, hkrati tudi družinski praznik. Zadnja leta se polnočnice redno udeležim in me to, da je v cerkvi tudi 3x več ljudi kot ponavadi niti ne moti več, ker tega v sebi ne dovolim. Prav tako me osebno ne moti več to noro skakanje po trgovinah in zapravljanje za kič, čeprav je družbeno gledano to zelo žalostno obnašanje ljudi, ki svojo veliko notranjo praznino skušajo napolniti s kupovanjem kiča in zapravljanjem.

Bomo si pa ogledali jaslice v ljubljanskih cerkvah: sv. Rok v Dravljah in sv. Jožef na Poljanah. Če pa ne bo prevelike gužve, pa tudi v Marijini cerkvi, pri Frančiškanih.

  • Share/Bookmark

3 odgovorov v “Kaj mi pomeni “veseli december” in kaj “božični duh”?”

  1. intelektualec pravi:

    Komunisti so ustvarili Dedka Mraza zaradi kapitalističnega Coca-Colinga Božička. Ne piše nekaj, kar ne veš 100%. Pa o kakšnem genocidu o svetnikih govoriš? Za svetnika si lahko izvoljen šele po smrti, se pravi, niso mogli izvajati genocid nad svetniki. Očitno te je dedek domobranec premalo naučil.

  2. pavel pravi:

    Zakaj bi v Sovjetski zvezi potrebovali antipol Božička, če ga niso imeli? Imeli pa so v katoliških in pravoslavnih deželah močno tradicijo v Miklavža, torej so morali iztrebiti Miklavža in namestiti monopolnega Dedka Mraza. Sklepam, ker takih zgodovinskih virov iz arhivov pa res ne poznam. Glede svetnikov vem, da je dolg proces po smrti teh ljudi. A govoril sem metaforično. Nobenega dedka nisem poznal, ker sta bila oba mrtva že več kot 10 let, ko sem se rodil.

  3. kozmonavt pravi:

    Tvoja prodornost je neizmerna. Sovjetska zveza je bila sama po sebi antipol kapitalističnega sveta, oziroma je vsaj hotela biti. Če je Amerika uspešno izvažala Božička, so oni pač temu kontrirali s svojo verzijo. Šlo je za kulturni vpliv na tretji svet, ne toliko za nadomestek česar koli. Pa tudi izmislili si ga niso, uporabili so pogansko tradicijo, kar je v bistvu ironično. Osebno mi je bilo vedno kul, da smo imeli izgovor za obdarovanje, ki ni bil povezan z nobeno religijo. Normalni ljudje se seveda mastijo in obdarujejo za vse tri priložnosti.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.