PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Nekvaliteta slovenskih šol

Objavil pavel, dne 14.12.2008

Sedaj bom napisal par krepkih čez slovensko šolstvo. Ne samo, da sem več let užival njegove sadove, celo moja mama je bila učiteljica, tako da ga poznam od znotraj.

Pred kratkim je bila pri mami na obisku znanka, ki ji je pojamrala, da njen sin, uradno vpisan v srednjo šolo, sploh ni več v šoli med tednom, večino časa je doma: zjutraj odide v šolo, pa se že čez eno uro vrne domov: “Spet nam je odpadlo!” Vedno jim odpada. Baje je rekla že razredniku, ki je nemočno skomignil z rameni in ji rekel, da je že ukrepal pri ravnatelju. Ta pa očitno ne zna ali noče ukrepati.

Moja mama se ne more načuditi, da se to res dogaja danes v šolstvu, v Sloveniji:

1. prvi dan imajo prakso, pa jih učitelj spusti domov in odpade jim 6 ur. Zadnjo uro pa špricajo. Učitelj ure vpiše in je zanje plačan. To se dogaja že 15 tednov.

2. drugi dan so prisotni pri večini različnih ur.

3. tretji dan imajo neko blok uro in neke druge učiteljice spet ni, zato polovico dijakov odide domov in s tem šprica še ostale 3 ure.

4. četrti dan imajo spet prakso 6 ur. Učitelj jih popiše tako kot ponavadi in jih potem spusti domov. Seveda dijaki ne pridejo nazaj, ko imajo še 7. in 8. uro.

5. peti dan imajo zadnjo uro telovadbo, ki je danes kar 3x tedensko. Z učiteljem so se dijaki “zdilali”, da jim ta ura vsak teden odpade in da bodo na koncu leta pač imeli nek “dodatni” športni dan. Ta bo trajal 6 ur, nasproti 35 uram, ki so odpadle.

Moja mama pravi, da se to včasih ni dogajalo. Kasneje se je pozanimala pri kolegici ( ki je takrat začela s službo, ko je moja mama odhajala v penzijo) na tej šoli, kaj se dogaja. Ta ji je rekla, da je to javna skrivnost in da je ravnatelj te šole dobil v času Gabra potrdilo za izvolitev, ker mu je eden od stalno manjkajočih učiteljev preko svojega očeta na MZŠ to zmanagiral. Sedaj je ravnatelj njegov velik dolžnik in mora to izostajanje tega privilegiranega učitelja vsakodnevno tolerirati. Pravi, da imajo eni učitelji pač privilegije, velike privilegije. V glavnem so v vrhu sindikata, so tudi politično opredeljeni in izredno politično aktivni. Toda kot učitelji so beda, učenci od njih nimajo nič. Plačani pa so daleč najbolje na šoli.

Večina učiteljev v zbornici to ve, a noben se ne upa javno izpostaviti, držijo skupaj v negatvini solidarnosti ( kot mafija skrivajo kriminalce). Podobno kot zdravniki držijo skupaj. Res je srhljivo to z mafijsko mentaliteto pri eliti in strahom pred mafijo med tlačenimi. Zaenkrat samo še kruti umori manjkajo. Vse ostalo sistemsko zlo pa že teče s polno paro ( laganje, zloraba dokumentov, zloraba položaja, malomarnost pri delu, neodgovornost, korupcija, prodaja drog, klienteleizem, ustrahovanja, javno-interni pogromi, mobbing) in večina očividcev raje skloni glavo in noče videti. Nič ne vidim, nič ne slišim in sem tudi neumen, če je potrebno!

Tu bi dodal še eno izkušnjo moje bivše punce, ki je učila v srednji šoli v eni od dolin “Doline Šentflorjanske”. Pripovedovala je, da je šolo v resnici vodila podravnateljica ( in ne ravnatelj, ki je pripadal SLS), da je večino učiteljev bilo izbranih od nje in v sorodu z njo ali pa so politično pripadali njeni stranki, saj je bila sama svetnica LDS v tistem kraju, tako da so učitelji kot v dobrih starih časih morali poslušati monologe med glavnimi odmori ( to je pol ure!) o sovražnikih: Janši, Peterletu in ostalih lokalcih. Ko sva se s punco pogovarjala o njej, sem ji rekel: evo, a vidiš UDBOvko, takile so bili včasih politkomisarji – hkrati pa sem bil zgrožen, da se to še kar dogaja. Enkrat ji je moja punca javno nekaj nasprotovala, pa je bila agresivno nazaj nalajana, tako da je šla čisto objokana v razred po koncu odmora. Vrpičo cele zbornice nalajana in ozmerjana od krvoločne udbovke. Ponižana! Večina učiteljic in učiteljev v zbornici pa so bili tako prestrašeni kot kure v kurniku, ko se vanj prikrade lisica. Vsi so od groze počepnili.

Na srečo je moja punca v tej šoli bila zgolj prehodno, eno leto – kajti za stalno so dobili zgolj zelo preverjeni kadri. Nekoč ji je ena od smrkelj, ki je ravnokar prvo leto , direktno iz FDV, prišla učiti sociologijo na to srednjo šolo, in takoj dobila za nedoločeni čas, par mesecev kasneje pa je že napredovala za predsednico v Svet šole ( to je kot nadzorni odbor, ki nadzira delo ravnatelja), kar vpričo cele zbornice dejala med pogovorom: da bi bilo treba v Sloveniji vse bogataše postaviti pred zid in postreliti. Moja punca je bila tiho od šoka, saj je njen oče kar premožen obrtnik, ki je uspel s trdim garanjem po cele dneve. Par sekund kasneje je ta gestapovka dodala: ” Pa tudi tebe z njimi vred!” Moja punca je čisto onemela, ker ni verjela, da je kaj takega možno leta 2001.

Kaj so moji punci vse pravili dijaki:

pri slovenščini ves čas gledajo pri pouku filme: od Cvetja v jeseni, Jara gospoda, Outsider – kar je baje po učnem programu. In ko teh filmov zmanjka, pridejo na vrsto hollywoodski filmi. Kdo si želi take službe kino-operaterja za 1.500€ na mesec?

Pri sociologiji pa je učiteljica vrtela celo ene par pornofilmov, kar je moja punca izvedela od zgrožene mame enega od dijakov, ki je prišla na govorilno uro. Ta mama je bila jehovske vere. Ko se je kasneje ta učiteljica z mojo punco (razredničarko) pogovarjala, je rekla, da je dijake pač želela malo poučiti o svobodni ljubezni. Pa to je znanstvena fantastika in mokre sanje vsakega srednješolca, skoraj nisem mogel verjeti.

En učitelj umetnosti ali likovnega pouka ali kaj je že, je baje hodil redno s travo zafiksan k pouku. Travo je nosil tudi v šolo in jo baje nekaterim dijakom tudi prodajal. Nekoč so celo kriminalisti pridrveli na šolo in udbovka je napela vse politične veze in sile, da je škandal in preiskavo ustavila na šoli. Današnji ravnatelj predvsem skrbi za ugled šole, da se nič slabega ne izve – kar je Sizifovo delo – saj dijaki in učenci vse to veselo raznašajo naprej. Malo jih vprašajte – pa ne boste verjeli. Glede na to, da so današnji dijaki pri 18 letih že čisti starčki glede veselja do življenja in zdolgočasenosti – torej brez zavidanja vredne domišljije in energije – jim lahko brez problema verjamete te zgodbe.

Je pa še omenjala, da sta na tisti šoli kar dva učitelja ( z najvišjimi nazivi in najdaljšim stažem in največjo plačo), ki sta večino dela nalita oz. se med poukom hodita v kabinet nalivati. Včasih je že tako hudo, da otroke kar domov spustita in odspita del delovnika v kabinetu naprej. Tega takrat nisem mogel svoji bivši punci verjeti, da se to dogaja, kajti sam sem hodil v takrat elitno naravoslovno -matematično srednjo šolo, kjer se ni nikdar zgodilo, da bi kak učitelj manjkal ali pa nas kar domov spustil zadnjo uro.

Na to spanje učiteljev v kabinetu pa sem se spomnil, ko mi je mlad kolega v službi pripovedoval o svojem srednješolskem učitelju, ki je kar med uro za katedrom zaspal, potem se je pa cel razred do konca ure muzal in se potiho zezal iz njega. Tudi to je meni nerazumljivo – ali je to bolezen? – da lahko nekdo kar zaspi pred 30 dijaki v razredu?

Glede kvalitete šolstva pa kar verjamem, da se take stvari dogajajo, kajti zadnjič sem bil na obisku na fakulteti, ki sem jo obiskoval in sem debatiral z asistenti, ki so nas takrat pripravljali na vaje in kolokvije: vsi po vrsti so zelo jamrali nad kadrom, ki prihaja na Fakulteto, kako ne znajo osnov matematike, ne znajo seštevati ali množiti ulomke, da o integralih in odvodih sploh ne govorijo. Težko se koncentrirajo že eno uro predavanj. Ne spoštujejo profesorjev in asistentov, ti jih morajo miriti kot v vrtcu – kar si sam niti predstavljati ne morem glede na to kar se je dogajalo na faksu pred 20 leti. Potem je še zaključil ( eden od asistentov, ki je danes dr. profesor) s humorjem: da celo na govorilne ure danes na fakulteto mame hodijo.

Ko sem živel v tujini sem govoril z različnimi diplomanti. V ZDA na fakultetah skoraj nihče ne pade. Toda tam lahko samo enkrat zgrmiš na izpitu, drugič pa pomeni, da te fakulteta izključi. Ko sem se hotel pohecati z Rusom iz Moskve, »da pri nas na Vzhodu je bilo pa bolj svobodno, kneda?. Bolj na easy!«. Pa me je grdo pogledal in rekel, da je pri njih že vsakdo, ki je ruknil izpit, bil tudi izključen iz univerze. To me je takrat tako šokiralo, ta krutost sistema – kajti navajen sem bil, da je zgolj kapitalizem zelo krut in nečloveški, ne pa socializem, napumpan sem bil. Danes pa razumem, kam je pripeljala ta gabrova anarhija, ko se skoraj nihče več ne uči, ne na OŠ, ne v SŠ, ne na univerzah – temveč skoraj vsi samo s številnimi poskusi, plonkanjem in blefiranjem poskušajo “narediti” izpit.

Pa pravijo: ” Važno, da imaš papir ( diplomo). Saj službo bomo tako dobili po vezah. Dobre pozicije se samo z vezami dobi.« In na žalost tudi ohrani. Čeprav, ko jih gledam, ko pridejo na počitniško delo, pa saj to se jim nič ne da, saj nič ne naredijo in nič ne znajo.

Sprašujem se kam pelje ta inflacija spričeval, diplom, ko vsak bebec in vsak lenuh lahko naredi katerokoli šolo. In ko danes srednje šole postajajo osnovne šole, ki ponavljajo OŠ znanje. Fakultete pa postajajo SŠ. Oš pa postajajo male šole. Danes so učitelji plačani na glavo dijaka, zato jim je v interesu, da vsi naredijo, da se vsi šolajo naprej. To je kot Gogoljev Revizor, ko je važno, da imaš za preživetje fiktivne dijake, mrtve duše.

Z Gabrom je iz šolstva izginilo kvalitetno znanje, kvaliteten učni proces. Hkrati pa se je vse razsulo, ko so VZGOJO nasilno izključili iz šol, pedagoškost: ti anarho-levičarski lacanovci so izbrisali vzgojo oz. njena temeljna orodja, elemente: kazen, dolžnosti, zahteve. Namnožili pa so število pravic dijakov in študentov ter seveda birokracijo (stokratno zvezali roke učiteljem) v šolski prostor. Danes pa ima Lukšič program, da bi zmanjšal to papirologijo in povečal etiko. Torej ravno obratno, s čimer so šolstvo v zadnjih 15-20 let uničevali in ga tudi uspešno uničili.

Zato pričakujem v letu 2009 podoben scenarij na slovenskih ulicah, kar danes gledamo na grških ulicah. Polno nezadovoljne, lene, agresivne in razvajene mladine, ki ji socialistična država in šolstvo ni dala kvalitetnih možnosti za odgovorno življenje in delo. Komunistični in anarhistični voditelji protestov pa bodo podpihovali nasilje, uničevanje avtomobilov, izložb, zažiganje hiš in mest itd. Zanimivo: ko v Nemčiji protestirajo kakšni desničarji na miren način – naši mediji takoj poročajo o nestrpnih skrajnih desničarjih. Tukaj glede Grčije – pa je v igri skrajno nasilno levičarsko gibanje, ekstremisti, huligani – pa govorijo naši mediji z najbolj blago besedo: demonstracije in protesti. Kakšna sprevrženost.

Če danes predlagamo učiteljem, da bi morale šole biti privatne in med sabo tekmovati, jih bo 99,99% absolutno proti. Skrajni levičarji! Pa čeprav to ne pomeni, da bodo morali dijaki šolanje plačevati iz svojega žepa, kajti znanje je pozitivna eksternalija in vsak dijak bi lahko imel vaučer s katerim bi si plačal samostojno izbrano kvalitetno šolo.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.