PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Oddaja Trenja: O džamiji

Objavil pavel, dne 13.12.2008

V oddaji so poleg voditelja g. Uroša Slaka sodelovali:

· g. Zoran Janković, župan LJ

· odvetnik islamske skupnosti ( pro bono) g. Senica, hkrati partner Kresalove

· g. Mihael Jarc, ljubljanski svetnik, ki si želi razpisa referenduma o džamiji

· g. Zmago Jelinčič, ki naj bi baje nasprotoval taki gradnji ( ne vem pa če džamiji na splošno)

· svetnik in vodja poslanske skupine SDS v LJ g. Sušnik ( ki nasprotuje zgolj nekaterim detajlom in načinom izvedbe tega postopka

· religiolog iz FDV g. Šterbenc ( a je kaj v žlahti z visoko funkcionarko NSI ( Marijo Šterbenc, tako kot je skrajni levičar Marcel Štefančič jr. potomec seniorja, ki je pa ekstremno konzervativen) ?)

· en mladi gospodič iz NSI

· PR RKC g. Saje

· in nek analitik iz privatnega inštituta za muslimanske države g. Bećirovič.

Naj najprej predstavim svoje stališče o džamiji, da bom objektiven: sem za džamijo. Ne zanimajo me mere in pozicija objekta. Prav bi bilo, da bi muslimani dobili že pred 40 leti džamije v Velenju in na Jesenicah.

Voditelj Slak bi lahko oddajo bolje vodil, kajti oddaja v vsej dolžini ni razčiščevala stvari, bila so vprašanja, ni pa bilo odgovorov.

Naj najprej izvzamem g. Sajeta, ki je povedal vsega 2 ali tri stavke v oddaji: da uradna RKC podpira gradnjo džamije in je proti referendumu. Da vsakdo, ki spoštuje svojo narodno pripadnost in versko pripadnost in gradi na tem – da le ta lahko tudi spoštuje drugega v njegovi narodni in verski pripadnosti.

Potem bi izvzel tudi pripadnika NSI, ki ni nič posebnega povedal, razen da je šminkiral. Tud pripadnik SDS je protestiral predvsem v tem, da je župan Janković nezakonito in kavbojsko peljal postopek gradnje. Se pa sprašujem koliko se zadaj skrivajo taktično zavlačevanje, čeprav mi Sušnik vseeno deluje kredibilen, verodostojen politik. Pač političen nasprotnik levice. Taktično zavlačevanje mi je pri Jarcu kar očitno. Tudi pri Jelinčiču – z njunimi političnimi cilji se ne strinjam in se od njih distanciram.

Seveda je Jelinčič daleč prekašal ostale v izvrstni retoriki in argumentiranju. Najprej je povozil Jankoviča, ki je jecljal in mencal kot majhen otrok. Potem pa še na ustavnem področju pravnika Senico, ki mi je deloval kot kakšen mladi pravnik, ki luknje v znanju skuša skrivati z blefiranjem, kasneje pa se je najbolj oprijel politikantskega zmerjanja.

Skratka cela oddaja je izzvenela v tem, da sta Jarc in Jelinčič predvsem postavljala vprašanja in dvome glede džamije. Toda na drugi strani sta imela zgolj ljudi, ki na vprašanja in dvome niso znali odgovoriti ali pa niso hoteli odgovarjati. Raje so se zatekali v tipično levičarsko politikantstvo. Ves čas so poniževali to dvojico ekstremnega in populističnega desničarstva. In to so delali nestrpno, pod pasom in ponavljajoče. Brez argumentov stroke oz. brez političnih dokazov.

Najbolj me je razočaral levičarski politik Bećirović, ki je bil v tem najbolj nestrpen poleg Šterbenca. Ravno od muslimanov bi pričakoval ( pa sklepam, da Bećirović ni vernik, temveč zgolj pripadnik te bošnjaške skupnosti), da dajo kakšnega umirjenega muftija, hadžija ali nekoga, ki je končal medreso ( kot je bil en mladi, rdečelas moški pred leti), ki bi umirjeno in strpno razjasneval očitne in legitimne strahove večine zahodnjakov o razliki med islamskim vernikom, islamistom, o nasilju teh vernikov, o tem, kako dobesedno jemljejo vse kar je zapisano v Koranu glede na to, da krščanstvo razen parih protestantskih cerkva Biblijo razlaga interpretativno, v različnih niansah, zelo svobodno. Skratka Bećirović mi je deloval zelo slabo, zelo politično in zelo nestrpno: kot tipični levičarski islamist oz. nekdo ki Koran pozna zelo slabo in ki ne veruje v Boga.

Šterbenc je tipičen pripadnik FDV: skrajnež. Resda je povedal vsaj ene tri štiri zelo dobre stvari o naših muslimanih v Sloveniji, o liberalnih sunitih ( kamor naj bi bošnjaški muslimani spadali), o nekem islamskem modrecu, ki je prenesel nazaj v Evropo antiko in s tem obudil renesanso. Vse ostalo pa je bila sramotno nestrpno politikantstvo: ko so ves čas poudarjali, kako neintelektualna sta J in J, kako skrajna sta, kako populistična sta itd. Skratka v tej državi referenduma ne sme biti, razen če o tem ne odločajo ustavni sodniki oz. neka elita. V tej državi so samo levičarji edini intelektualci. Edini strokovnjaki. V Sloveniji sploh nimamo možnosti ( ni legitimno) biti desničar ali sredinski liberalec. Kdor postavlja vprašanja prevladujoči kliki, je ali janšist, ali desni populist ali skrajnež ali neokonzervativec. ali neoliberalec. Skratka poslušali smo ves čas psovke iz strani tistih, ki se imajo za razsvetljene vladarje, dobre vladarje, strokovnjake, za nebeško STRPNE napram “golazni kmetavzov na desnici”. Seveda to njihovo napihovanje večina mladih puhoglavcev takoj in brez premisleka kupi.

Vmes je Jelinčič vidno užival, ker pač zna vsako debato retorično uporabiti v svoj prid, da ironično in humorno nasprotnike popolnoma nadvlada,

Še enkrat: z večino Jelinčičevih političnih ciljev se ne strinjam, nikoli ga nisem volil – a vseeno lahko ocenim, da je imel izvrsten retorični in političen nastop.

Zelo sem vesel, kot katolik, da se je uradna slovenska RKC jasno in odločno distancirala od Jarca, od referenduma in da je povedala, da podpira gradnjo džamije, čimprejšnjo, ne glede na mere minareta, število kvadratov prostora ali lokacijo v Ljubljani.

Skratka normalen človek ve katera klika je zaradi svoje ateistične religije kar 60 let v Sloveniji ovirala gradnjo različnih cerkva, gradnjo katoliških, pravoslavnih in protestanstkih cerkva, gradnjo džamije in gradnjo sinagoge. V Sloveniji imamo že 40 let kar 50.000 muslimanov. Po koncu vojne je bilo izgnanih tudi 3.000 judovskih vernikov iz prostora današnje Slovenije.

Vseeno pa lahko pohvalim zelo všečno dejanje župana Jankovića, da se je odločil donirati 5.000€ vsem trem cerkvam in da je spodbudil gradnjo tako pravoslavne kot muslimanske cerkve v Ljubljani.

Muslimanska skupnost v Sloveniji je glede te oddaje naredila 5 velikih napak:

 1. njen voditelj ali tisokovni predstavnik se je ustrašil soočenja in s tem velikemu delu dvomljivih Slovencev povečal dvom, “kajti kdor se soočenja ustraši, ima nekaj grdega za bregom!”
 2. ker niso poslali kakšnega vernega intelektualca ( pravi bi bil tisti mladi rdečelasec, katerega imena se ne spomnim)
 3. ker so poslali neintelektualnega in nestrokovnega in ekstremno politikantskega in nestprnega Bećirovića
 4. ker so poslali odvetnika Senico, ki je bil popolnoma neučinkovit na celotnem področju, predvsem pa na pravnem, kjer bi od njega mnogo več pričakoval. Hkrati pa spada med tistih nekaj odvetniških družin, ki večjemu delu Slovencev asociirajo na mafijske odvetnike. Skratka zelo negativen simbol.
 5. ker niso v LJ na soočenje pripeljali predstavnika zagrebške džamije, ki bi lahko povedal svoje izkušnje o sprejemanju in nesprejemanju džamije s strani zagrebčanov
Že pred tedni sem napisal na blogu mojo podporo muslimanom pri gradnji džamije. Na mogočem referendumu bom glasoval za gradnjo.

.

.

 • Share/Bookmark

17 odgovorov v “Oddaja Trenja: O džamiji”

 1. jeremias pravi:

  Hm, slučajno sem oddajo videl in bi se strinjal z napisanim. Šterbenc in Bećirovič sta povedala edino to, da desnica ovira vse skupaj, levica je pa napredna in tralala. In, sicer v vseh niansah, je bil to edini argument, ki sta ga poznala. Kaj je delal g. Saje tam ne vem. Hecno je, da ni prisoten verski predstavnik o katerem teče beseda, prisoten je pa predstavnik druge skupnosti, ki bi utegnila nasprotovati vsem tem. In to se mi zdi da je catch. Oddaja s Slakom nikoli ne želi ničesar razčistiti ampak mal drek pomešat, da bolj smrdi, kar menda ljudem paše. V tem bi se absolutno strinjal z Jelinčičem, ki je Slaku naravnost povedal, da ga je povabil prav zato, da dvigne rajting, kar je seveda Slak užaljeno zavrnil in se postavil v kvazi intelektualno držo, da je samostojen in strokoven in on že ne pada na te finte… Kar se džamije tiče pa mislim, da bi bilo treba govoriti bolj o strahovih, ki jih imamo (in ki so povsem upravičeni in pogosto utemeljeni) bolj kot pa o arhtitekturi sami na sebi.

 2. pavel pravi:

  No, hvlala Bogu vsaj en komentar, s katerim se v celoti strinjam. Tudi s tvojim dobrim opažanjem o teh naših strokovnjakih, ki znajo zgolj blefirati svojo ( kvazi) inteelktualnost. Ne vem sicer zakaj jim že leta uspeva to puhlost tako dobro in drago prodajati.

 3. Alter pravi:

  Problem muslimanske skupnosti v Sloveniji je v tem, da ne vidijo, da jim je levica naklonjena le zato, da s pomočjo njih napada desnico. In potem muslimani še sami počnejo isto – se gredo igro z nestrpnostjo proti nestrpnosti.

  In čeprav se levičarji trudijo to upravičiti, pa ta pristop dela največ škode strpnosti. Če boš nestrpneža napadal, boš dosegel kvečjemu obratno. In če boš prepovedal ali javno preganjal nestrpnost, boš dosegel hinavščino.

  Drugače je pa zadeva s Koranom in Biblijo taka, da sta precej drugače napisana. Biblijo moraš interpretirati, če hočeš iz nje potegniti kakšen nauk. Koran ima pa vse zelo jasno in nedvoumno napisano.

  In če slovenska javnost ni pripravljena sprejeti preveč očitne džamije in previsokega minareta, ne vidim razloga, zakaj ne bi naredili manjšega minareta in džamije, ki bi bila manj očitna in bi se stopila z okoljem.

 4. Rado Rado pravi:

  “. . . katera klika je zaradi svoje ateistične religije kar 60 let v Sloveniji ovirala gradnjo različnih cerkva”

  A da je ovirala Pavel? In čemu naj bi služile vse tiste cerkve? Kolikor vem so kapacitete katoliških cerkva še danes (kljub “socialističnim terorjem”), predimenzionirane.

  Kolikor vem imamo v Sloveniji 800 duhovnikov, 1200 župnij in 2000 cerkva. Problem je torej nekje drugje Pavel. Ljudi manjka za “plemeniti” poklic, ne pa sakralnih objektov.

  Daj, daj Pavel. Pripravi se vendar malo, preden greš pisat blog. Poanta se ti kar pogosto sfiži.

 5. pavel pravi:

  @ Rado: komunistofašisti so zadnjih 60 let več cerkva požgali in minirali kot dovolili postaviti. Drugo vprašanje je interno in drži, da so danes cerkve glede števila vernikov prevelike. Hkrati pa je duhovnikov vedno manj, tako, da ima kakšen duhovnik že maše v 5 cerkvah, veliko pa jih zaprejo in samevajo kot kulturni spomeniki. A to nisem govoril. Poanta je gradnja džamije. A si sploh prebral Rado? Preden kritiziraš si vsaj s pametjo preberi.

  @Alter: s tvojim komentarjem se v celoti strinjam. Hvala.

 6. Rado Rado pravi:

  Moj komentar si izzval si izzval sam s gornjim navedkom.

  In z ničemer nisi “opravičil” predimenzioniranosti. Sam ugotavljaš, da je cerkva več, kot preveč. Torej? In če so takoj povojni komunisti v navalu revanšizma zares porušili nekaj cerkva, pri tolikšnem bogastvu (2000), še vedno ni takšne tragedije. RKC je pač morala plačati svoj vojni dolg (konstituiranje izdajalskega domobranstva)

  2000 cerkva (in po podatkih RKC-ja) na 1.200.000 katoličanov znese 600 katoličanov na eno cerkev. Po moji oceni jih, takole na oko, ena desetina zares hodi v cerkev. Torej imamo eno RKC cerkev za 60 ljudi.

  Muslimanov je v Sloveniji 49.000 in če jih bo tudi hodila desetina v cerkev, potem jih bo v ljubljansko džamijo hodilo blizu 5.000.

  To pomeni da bodo, kar se tiče verske oskrbe, katoličani še vedno v bistveno boljšem položaju. Ubogi, pred antikristom prestrašeni katoličani se torej v resnici nimate česa bati. Islamska “nevarnost” se bo utopila v sovraštvu katoliškega okolja.

 7. david.pelko david.pelko pravi:

  Rado, ti si RES kreten.

  A si mogoče pozabil, da živiš v državi, ki ima večinsko katoliško prebivalstvo, in ne muslimansko? Si pozabil, da dolgujemo za svoj moralni in duhovni napredek predvsem kristusovim naukom, ki jih je v ljudstvo “prenašala” duhovščina.

  Kaj te tako jezi cerkev? Delala je napake v zgodovini, kar je jasno in logično, saj so jo vodili ljudje. Kljub vsemu je pa veliko več dobrega kot slabega. Kar se za tvoj omiljeni bivši rdeči sistem zagotovo ne bi moglo rečti, a ne?

 8. Rado Rado pravi:

  Kreten?

  Se ti ne zdi, da si prekoračil mejo kulturnega dialoga. Vsekakor to ni moj nivo.

  Lep pozdrav.

 9. david.pelko david.pelko pravi:

  Ah, Rado, ti nimaš nivoja. Ti ne veš, kaj je nivo.

  Ti si poln sovraštva do vsega, kar je podobno križu. Naredi si uslugo in pusti pri miru ljudi, ki smo pač katoliki. Tisti grdi, neumni, butasti in hudobni katoliki.

  Trosiš laži, kako je bilo do 60 let nazaj, hudobno se nasmihaš, češ, katoliki, zdaj boste pa dobili muslimane in džamijo ipd. bedarije.

  In to kljub vsemu, da vsi podpiramo izgradnjo (tudi Pavel je to izjavil) in kljub vsemu, da so najvišji predstavniki cerkev podprli izgradnjo.

 10. nimiy nimiy pravi:

  pavel,

  “komunistofašisti so zadnjih 60 let več cerkva požgali in minirali kot dovolili postaviti.”

  a ti to govoriš za slovenijo? ker bi res rad videl ta seznam.

  alter,

  “In potem muslimani še sami počnejo isto – se gredo igro z nestrpnostjo proti nestrpnosti.”

  navedi mi en primer nestrpnosti slovenskih muslimanov. ali pa en primer, na kakšen način levičarji uporabljajo muslimane za napad na desničarje.

  je pa zanimivo to, da pri svojem razmišljanju očitno verjameš, da je desnica nestrpna.

  david pelko,

  to, da je slovenija ter tudi celotna evropa krščanska je dejstvo. zgodovino vsi poznamo. ampak tega ne gre poenostavljati. duhovni ter moralni razvoj evrope je daleč od tega, da bi bil zgolj religiozni. in antiteza religioznosti ni bivši komunistični sistem, ampak ateizem.

 11. Alter pravi:

  Rado, ti pojma nimaš. Domnevna predimenzioniranost znotraj Cerkve in podobne obtožbe, so notranja zadeva Cerkve in se tebe kot ateista čisto nič ne tiče. In zato ima tudi Katoliška Cerkev enako pravico graditi karkoli želi, tako kot tudi muslimani.

  In ja. Komunisti so 60 let z vsemi mogočimi sredstvi onemogočali gradnjo cerkva. In celo izdal si se. Odobravaš rušenje cerkva, zato ker Cerkev ni podprla zločinskega komunizma in si je drznila celo vojaško se mu upreti.

  Nimy, s tabo se pa itak ne mislim ukvarjati, ker je tvoj namen zgolj provociranje drugače mislečih. Ne. Ne verjamem, da je desnica nestrpna. Le levica ji to nestrpnost lažnivo podtika. Nestrpna je le levica – in to do vsega, kar ni levičarsko.

 12. jeremias pravi:

  Sori, a se nismo pogovarjali o džamiji in oddaji na popu? Zakaj se je treba prav na vsakem blogu prepucavat na ravni: Cerkev+domobranci+pokvarjenci vs. komunisti+partizani+napredni pa toliko govorimo o tem, da je treba pustiti preteklost pri miru in gledat naprej…

 13. Rado Rado pravi:

  Nič se nisem izdal. Tako pač je. Po vsaki vojni se zmagovalci znesejo nad poraženci. Žalostno, a neizpodbitno dejstvo.

  In zidati kar povprek tudi ne gre. Muslimani imajo razlog: Nobenega objekta. RKC ga pa nima (polovico cerkva praznih).

  Zgodovino si pa tudi malo pozabil. Zavojevalec so bile sile osi.

 14. Alter pravi:

  Ne. Rado izdal si se. Ampak že mnogo nazaj.

  Ti samo iščeš izgovore, da lahko opravičiš zločine komunistov. Žalostno, a neizpodbitno dejstvo.

  Vse ostalo je zgolj iskanje izgovorov za tvoje sovraštvo do kristjanov. Tako, kot imajo muslimani pravico graditi svoje objekte, ima Cerkev pravico graditi svoje. Vse ostalo, na kar se obešaš, je notranja zadeva verske skupnosti in te popolnoma nič ne briga.

 15. Rado Rado pravi:

  Sovraštvo do kristjanov?

  To pa že ne. Cerkvena hiearhija – kler je tista, ki si zasluži kritiko. Tako katoliška, kot islamska. Oboji namreč razpihujejo sovraštvo do drugega. Verniki sami, katoliški, islamski, ali katerikoli drugi pa imate vse moje spoštovanje.

 16. Alter pravi:

  Seveda. Tebe daje sovraštvo do vsega, kar ni radikalno levičarsko. Ti kot nečlan Cerkve se nimaš nobene pravice vtikati vanjo in to ali si duhovniki zaslužijo kritiko ali ne, ni tvoja stvar.

  V Sloveniji ste pa edini, ki dejansko razpihujete sovraštvo, levičarji, kot si ti.

 17. blitz blitz pravi:

  pavel, dobro napisano – čeprav nisem gledal. Najbolj vesel sem, da je končno Cerkev jasno in glasno povedala, da gradnjo džamije podpira! Doslej je bila namreč za moje pojme preveč pasivna, kar so mnogi hitro pograbili kot “kao da je RKC proti gradnji džamije”.

  Žal pa moram reči, da imam občutek, da je v resnici zelo veliko Slovencev proti, takole po občutku bi dejal, da neodvisno od lastne svetovnonazorske opredelitve. Sam gotovo poznam več ateistov kot vernikov, pa so v večini proti. Verniki, ki jih poznam, so večinoma za, a mislim, da ne gre za reprezentativen vzorec. Verjamem, da je veliko nasprotovanja tudi med kristjani, kar nekoliko težko razumem.

  Kljub vsemu pa imam občutek, da nasprotovanje gradnji džamije počasi jenja. Gotovo je pa pri tem Janković naredil velik korak naprej in to je za pohvalo. Da bo pri tem kaj zaslužil, pa tudi ni izključeno. V bistvu mu ne verjamem kaj dosti, ampak še vedno bolj kot Jazbinšku.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.