PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Risanka Krtek

Objavil pavel, dne 3.12.2008

Že 30 let je odkar ne gledam več risank po svoji želji. Prva risanka, ki jo lahko prikličem iz spomina je bila baje slovenska risanka o volku in Jančku. To sem imel kot res mali malček najrajši. Risanka, ki sem jo v času celega otroštva najrajši gledal, pa je Tom and Jerry. Kljub odlični Čebelici Maji. Nasploh sem vse risanke rad gledal. Kasneje sploh bolj inteligentne, kot je madžarska Gustav. Na živce mi je po svoje šla tista italijanska, možic in črte. Pa tudi nesmiselni Kojot in absurdna A je to.

Danes moj sin, star 2 leti in 3 mesece, dobi povprečno risanko ali dve na dan. Običajno zvečer. Za malčke današnjega časa je precej kultna risanka Mojster Miha ( orginalno: Bob the Builder). Sem pa tja pa tudi brezkrvna risanka o Nody-u.

Za najinega sina sva zečala z ženo risanke iskati pred 3 meseci. Prvo sva kupila Čebelico Majo, nekaj od teh pa sva si v knjižnici sposodila. Čebelica Maja se mi zdi ena najboljših risank za otroke okoli 3 ali 4 leta. Je pedagoška, didaktična, ravno prav realistična in ravno prav fantazijska. Pa seveda zelo psihološka: podjetna in radovedna Maja, butalski in prezaščiteni Vili, modri učitelj Filip – ki je prav posebej nadarjen s humorjem in pa ostali pomožni liki z bolj izraženimi motenimi značaji.

Trenutno pa najin otrok najrajše gleda Krtka. “Ahooooooj!”. Že kot oče moram razmišljati o koristnosti risank. Tako da Tom and Jerry za 2 leti starega malčka definitivno odpade. Čebelica Maja je po svoje tudi še prezahtevna za njega.

Krtek pa je optimalen.

Evo eno risanko za pokušino.

Radoživ, optimističen, čustven in podjeten. Vedno se sooči z nekim problemom. Sreča razne figure, ki so za otroke poučne. In Krtek išče rešitve. Vse različne načine poskuša na simpatičen način. Značilno je, da mu v prvo nikoli ne uspe, ampak vedno kaj simpatično zamoči. Vedno potem sprejme odgovornost za svoja dejanja in vedno potem optimistično in simpatično začne z neko novo domislico. Poprasaka se po glavi in tuhta. Potem se pojavi ideja in navdušeno krikne.

Od kolegov sva dobila CD s kakimi 10 risankami Krtka iz slovenske TV. Prvič sem jo dal gor na CD player, ko sem imel poln avto živil, ki sem jih moral znositi v zgornje nadstropje, a z otrokom sva bila sama doma. Tako sem mu dal gor CD s Krtki, zaprl tiho vrata, vmes pa znosil po 50ih stopnicah ene tri škatle živil. Ko sem vsa živila zložil v hladilnik in omare, je mali gledal morda 5 risanko. Tako je prišel čas, da sem ga še previl in kasneje dal spat ( vmes pa sva se seveda pogovarjala o Krtku). Neverjetno, kako se da z liki iz risank otroke zamotiti, jih potegniti v fantazijski svet in jih s temi liki tudi vzgajati.

Sedaj Krtka dostikrat z otrokom gledam. Vem, da risanke niso ravno priporočljive ( dr. ZZD do 7. leta odsvetuje TV: » Najboljša risanka je ugasnjena risanka!«) za majhne otroke, ker je le te dobro čimbolj obvarovati PC in TV ( alienacije) in dajati poudarka odnosom, igranju oz. druženju. Ne pa temu da otrok nedeljsko jutro zdolgočaseno in apatično bolšči v monitor z v TV.

Definitivno nisem za ameriške risanke tipa Levji kralj ali Ledena doba, ker so prehude za malčke in preveč agresivne, tudi težko dojema vse to. Krtek je trenutno optimalna risanka za 2 do 4 letnega malčka in tudi sam jo z otrokom rad pogledam. Zaenkrat vidim vedno bolj v globino kako čudovita in pedagoška je ta risanka, za razliko od neke risanke na TV ( Ruby in Max), kjer mali zajček ves čas izsiljuje svojo mamo, le ta išče rešitve na to, a je celo risanko neuspešna. Mali razvajenec in aagresivnež zmaga nasproti staršu. To je bolj risnaka za sodobne starše, češ poglejte kaj se z vami dogaja, skupaj se vzemte in nehajte že s to permisivno, neučinkovito vzgojo. Joj, mene kar tesnoba davi, ko to risanko gledam, in z ženo sva se že odločila, da bomo to risanko ignorirali, ker je bila že 2x zaporedoma protivzgojna.

Katere risanke od Krtka smo nazadnje gledali: od telefona, pa kako je rešil miško pred poplavo, pa kako je imel robotka za kopat rove, pa kako je pomagal rožam pred ličinkami itd.

Tukaj pa sem našel še par risank od Krtka, ki so seveda s tujimi naslovi, a je vseeno, saj Krtek tako ne govori. Vse kar reče je ” Eeeeeeeeeeeeeej!” ali ” Haaaaalooooooo!” pa seveda “Ahhooooooj”.

Na desetine risank o Krtku se dobi v različnih jezikih na spletu Youtube.com. V iskalnik youtube je potrebno vpisati zgolj sledeča gesla:

 1. Maulwurf
 2. krtek
 3. mole

 • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Risanka Krtek”

 1. 1tastar 1tastar pravi:

  Janček ni bil slovenski. Bil pa je sinhroniziran. VOLK JE, VOLK!!!!

  Jaz bi pa življnje dal, če bi namesto Strasti predvajali Tom in Jerry. Pa pravijo, da je prekruta! A se mularija pretepa zato, ker gleda Krtka?

 2. pavel pravi:

  Aha, a da ni bil slovenski. Hvala za to sporočilo. Takrat, ko so ga vrteli sem bil še v vrtcu. Morda mlajši od 5 let.

  Ne, mularija je prekruta zato, ker se starši doma vtikajo v starejše otroke, ko ti frcnejo tamale. Tako se starejši otroci naučijo skrivati jezo, hkrati pa njihov bes narašča, da ne prepoznajo več hudega joka mlajšega, in so prekruti do vsakega, nimajo več mere. otroke pa tepejo za hrbti staršev z dvojno ali večkratno mero maščevanja.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.