PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

“OVERPROTECTED” karierni diplomati ; isto kot notarji,…

Objavil pavel, dne 28.11.2008

Izjemno zaščitenost ceha pred tekmovalnostjo in prihodom bolj sposobnih delavcev izredno dobro oriše Gustl v svojem blogu. Z zanimanjem sem se soočil z Gustlovim odpiranjem problemov, ki jih naredi tak kartel. Eden tipičnih je, da je vsak poslovnež z nekajletno izkušnjo v tujini, vsak v tujini uspešen znanstvenik ali umetnik, veliko večja kapaciteta kot pa en (samoomejevalno) prisilno uklonjen birokrat MZZ. Prav tako bi bila prva naloga slovenske diplomacije, da bi v tujini odpirala vrata gospodarstvu, podjetnikom. Seveda tudi običajnim ljudem. Toda mreženje bi moralo biti prvo.

Še en primer poleg cehovskega monopola notarjev, ki je javnosti najbolj poznan. Lahko bi dodali še cehovski kolektivizem zdravnikov za katere se (upoštevajoč slovenske medije in zdravniško zbornico) zdi ” da so ne-zmotljivi” in da “še nikoli niso naredili nobene napake”. Res je največja težava slovenskega zdravstva socialistično-invalidna organizacija, a kljub vsemu so znotraj sistema tudi napake, ki so popolnoma odvisne od vsakega zdravnika posebej in nimajo veze z organizacijo. Prijatelj zdravnik mi je rekel, da je to negativna solidarnost, kajti takoj, ko bi en zdravnik javno pokazal na napako dugega zdravnika, bi se čreda – krdelo ustrašilo in bi tega iskrenega, poštenega človeka izločili ( demonizirali, osramotili, ignorirali v svojih vrstah). Ali tako, da najdejo nekoga med sabo, ki pozna kakšno napako iskrenega zdravnika iz preteklosti ( vsak človek dela napake), ali pa z lažno afero, kakršnih pa je v naši dolini Šentlorjanski tako na pretek, kajti dolgčas (+ apatičnost in strah pred izgubo varnosti) malomeščanov mesta Goge je brezmejen.

Sem bi lahko dodali še projektante, pa mehanike, pa občinske uradnike, … in lahko bi za Slovenijo še dolgo naštevali razne monopole in PRETIRANO ZAŠČITENOST, ki je značilna za stari, srednjeveški fevdalizem, kjer so to delali obrtniški cehi kot za stoletni (novi fevdalizem) oz. za socializem.

    • Share/Bookmark

    Komentiraj    Vi ste prijavljeni objavi komentar.