PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Ne grem na kolena

Objavil pavel, dne 28.11.2008

Za razliko od cmeranja in patetičnosti Saške Lendero, pa moj mali sinček, pri sedmih mesecih, ne vleče samo nog za sabo, temveč včasih prav ponosno svoj spodnji del že dvigne na kolena in stoji že na vseh štirih. Gre na kolena. Ob lastnem čudenju in veselju, ter z našim čudenjem in veseljem.

Glede na to, da se preplazi že nekaj metrov, to pomeni, da prepotuje dnevno sobo in kuhinjo. Pozitivnost gibanja je vsaj minimalno ustavljanje nabiranja teže, ki je že blizu 10 kg. Še bolj pa sva vesela, da je z gibanjem in “spoznavanjem narave in družbe” izgubil tisto vsakominutno tečnost, ter se je zmožen vsaj nekajkrat na dan po 10 min samostojno zamotiti med igračami in na raziskovalnih pohodih.  Občudujem njegov prvovrstni pogled, njegovo zretje v svet, ki je tako polno iskrenega čudenja in izjemne učljivosti, hkrati pa neizmernega zaupanja v dobro.

Parkarat sem ga že zalotil, kako je odpiral spodnji drseči predal računalniške omarice.

Zelo moramo paziti, da ga po nesreči ne pohodimo.

Sedaj prihaja do izraza, da mali spoznava igrače – taveliki pa jih odnaša pred njimi v ljubosumni pozi: ” To je moje! Pusti!”, kar je normalno za starost dobri dve leti. Saj tako otrok lahko navezuje svoj svet k igračam, predvsem pa poglablja odgovornost do svojih stvari.

Skratka, sedaj starši še ne smemo otroka siliti naj solidarnostno deli svoje stvari. Ker najprej mora dobiti odnos, navezanost, spoštovanje do igrače.

Danes sem prebedel noč. Zaenkrat me utrujenost še ni zadela in porazila. Pol noči sem delal projekt za službo, eno uro spal, nato starejšega vzel v posteljo in bdel zaradi njegove nemirnosti in težav, da ponovno zaspi. Vmes pa poslušal jokanje tamalega, dokler mi ga ni žena prinesla ob štirih zjutraj, da ga pač jaz nosim. Tako sem ga nosil do jutra na rokah. Noče in noče se pustiti odložiti. Noče spati na hrbtu, kar je bilo za tavelkega najbolj običajno. Očitno je zelo ogrožen: kajti ljudje, ki se bojijo, spijo na trebuhu, celo spijo v položajo zarodka. Ljudje, ki pa so samozavestni, varni, ljubljeni, pa spijo večino noči na hrbtu.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.