PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Stara pravda

Objavil pavel, dne 22.11.2008

“Leta 1515 so v velikem kmečkem uporu za STARO PRAVDO uporniki zahtevali:

 1. znižanje davkov
 2. odpravo prisilnega dela ( tlake)
 3. učinkovito in neodvisno sodstvo
 4. svobodno trgovino”
Skoraj 500 let v Sloveniji še vedno nimamo oblikovanih rešitev na te zahteve.

Še vedno nimamo oblikovanih kapitalističnih institucij, ki bi zagotavljale možnost svobodnega odločanja.

To napiše Rado Pezdir v Epilogu (str.141) v svoji knjigi “SLOVENSKA TRANZICIJA od Kardelja do tajkunov”.

( tranzicija pomeni prehod iz socializma v kapitalizem)

Nagodetova skupina ( Nagode, Furlan, Sirc) iz katere izhaja prvi klasični liberalec v Sloveniji ekonomist dr. Ljubo Sirc se je prav tako imenovala Stara pravda. Stara pravda ( liberalci) se je aprila 1941 vključila v OF, toda kasneje jo je KP KRIMINALNO izigrala tako kot vse ostale skupine. Celo več: pozaprla je vse člane, jih obsodila na smrt in dva celo ustrelila.

Tlako, mi delavci, še vedno opravljamo, saj kar 3 dneve od 5 delovnih dni na teden delamo za državo. Zgolj 2 dneva zase. Največja slabost v Sloveniji še kako živečega neoSOCIALIZMA je prisilna zaplenitev večine ustvarjenega. Prisilno plenjenje tistim, ki delajo, ustvarjajo, so produktivni in uspešni na globalnem trgu.

Večina ekonomistov v Sloveniji pravi, da imamo državni kapitalizem. S čimer se jaz ne strinjam. Res imamo državna podjetja, ki jih vodijo politično nastavljeni birokrati po zgledu korporatvizma fašistične Italije in nacizma Hitlerjev socialistične Nemčije.

Toda glavna značilnost kapitalizma so kvalitetne inštitucije pravne države, ki omogočajo svoboden vstop na trg in svobodno tekmovanje na trgu. Ker pa tega nimamo v Sloveniji – pač nismo še v kapitalizmu, temveč v FEVDALIZMU.

Zgoraj pa je Rado logično dokazal, da v Sloveniji živimo v socializmu, v fevdalizmu. Prvi, ki sem ga slišal govoriti o tem, da je socializem v bistvu malce olepšan fevdalizem, je bil kmet Ivan Oman ( nekoč član SLS). Kasneje sem sam prišel do tega, ko sem primerjal, kako se v ostalih ex-komunističnih državah s pomočjo tujih investicij množično rastejo podjetja, v glavnem visokotehnološka podjetja, ki dajejo mladim delavcem solidne plače in izjemno možnost kariere, svetovno konkurenčnega znanja. Za razliko v Sloveniji, kjer politika in ekonomske rentno ( fevdalne) interesne skupine ovirajo prihod tujega kapitala, ki bi za večino prebivalcev Slovenije imel izjemno dober vpliv na dvig blagostanja. Zakaj? Zato, ker varujejo svoje fevde pred tujo konkurenco – na škodo večine (99%) prebivalcev Slovenije.

 • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Stara pravda”

 1. Alter pravi:

  Glede izrazoslovja, izpeljanega iz besede kapital, je precej zmede.

  Če si pogledaš naslednje:

  http://www.ednevnik.si/entry.php?w=alter&e_id=73575

  Boš v filmu, na katerega sem dal link, boš videl, da je tudi komunizem neke vrste kapitalizem – saj kapital imamo vedno in povsod. Komunizem, socializem, fašizem, nacizem, so državni kapitalistični sistemi. Razlika med kapitalizmom in temi režimi je v tem, da ima v kapitalizmu kapital v rokah vsak posameznik in z njim svobodno razpolaga, v ostalih režimih pa ima nad kapitalom popoln nadzor država.

 2. pavel pravi:

  Hvala, Alter. Imaš prav. Dejstvo je, da kapital vedno obstaja. Določena skupina ali posameznik ga ima v družbi. Lahko je zemlja, voda, nafta. Lahko je znanje, lahko izjemna informacija. Večina pa si nas predstavlja kapital kot veliko količino denarja, ki ga nekdo drug vlaga.

  Razlika med fevdalizmom in kapitalizmom vidim predvsem v tem, da fevdalizem ščiti interesne skupine, neko elito – medtem ko kapitalizem ščiti pravno delovanje trga in tekmovanje na trgu. Torej pravico vsakega človeka, ki ima nek svoj kapital.

  Dejstvo je, da so vsi “državni kapitalizmi” v osnovi neo-fevdalizmi. Plavo ( plemiško) in črno (kleriško) kri je zamenjala rdeča kri ( socialisti, komunisti, fašisti, nacisti). Eno elito je z revolucijo zamenjala druga elita – medtem ko kvalitetne spremembe pri revoluciji ni bilo.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.