PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Koda na zimskih gumah, ki pove bistven podatek

Objavil pavel, dne 22.11.2008

Pred kratkim sem pisal o zimskih gumah.

V glavo mi je zavrtal podatek delavca- vulkanizerja, da sem imel gor kar 7 let stare gume. To mi ni dalo spati.

Glede na to, da sem agresiven voznik – a hkrati želim imeti varne, normalne pogoje vožnje, sem tudi pristaš, da se gume po 2x ali 3x uporabi zamenjajo, ker so drugače pretrde in nevarne.

Nisem pa pedanten. Celo zanikrn sem, ker se po tolikem času nisem še pozanimal kako je označen datum na kodah gume. Kajti očitno so mi pred 3 morda 4 leti prodali 3 leta stare gume.

Očitno so mi prodali tri leta stare gume.

Končno sem pogledal na te »nove« gume, ki so mi jih pred tednom dali gor.

Koda je 3208. Ta koda je zgolj na eni strani gume. Pomeni, da je bila izdelana v 32. tednu. Očitno so si te firme zamislile nalašč tako zakrivanje letnice, ki bi morala biti eden glavnih podatkov gume.

To mi je razložil moj vulkanizer, ker sem zaradi izgube okrasnega pokrova prišel kupiti novega.

A imate pogoste izgube okrasnih pokrovov?

 • Share/Bookmark

4 odgovorov v “Koda na zimskih gumah, ki pove bistven podatek”

 1. borste borste pravi:

  Ne gre za nobeno (vsaj ne tajno) kodo in nobeno zakrivanje ampak povsem običajno označevanje termina izdelave nekega izdelka, kot si že sam ugotovil sta prve dve številki teden, v katerem je izdelek izdelan, drugi dve pa leto. V industriji (ne samo gumarski) je takšen način označevanja povsem običajen. Vse življenje se učimo. Nekomu se zdi tudi 22.11.2008 tajna koda in dokaz zarote.

 2. blitz blitz pravi:

  Se strinjam z borstetom. Bolj je problem v tem, da se votzniki ne potrudimo in ne pogledamo.

 3. pavel pravi:

  ne gre za zaroto, gre pa za prikrivanje podatkov. Če samo pogledaš gumo – kot sem jaz – ko še nisem vedel za to – boš videl vsaj 30 besed, torej okrog 140 znakov na gumi. Če bi našel znak 2008 ali pa 20102008 bi dojel. Tako pa sem obupal in začel spraševati. Očitno gumarji ne morejo sproti prodati vseh gum, zato jim ta koda pride ša kako prav kakšno leto kasneje ali par let kasneje. Večina ljudi zaupa, da kupuje za polno ceno tudi resnično nove gume – ne samo nerabljene gume. Nazadnje pa kupimo zastarele gume.

 4. blitz blitz pravi:

  Pavel, deloma bi se lahko strinjal, vendar pa gre za standardizirano šifro. Resnici na ljubo večina voznikov itak ne pogleda, kaj piše na gumi.

  Se pa strinjam, da bi moral prodajalec kupcu povedati, če mu proda staro pnevmatiko.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.