PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Zimske gume

Objavil pavel, dne 14.11.2008

Pravkar sem se pripeljal domov z novimi zimskimi gumami. Stare zimske gume, ki so mi jih fantje vrgli dol, so bile stare kar 7 let. Vozil sem z njimi tudi to poletje, ker sem vedel, da so kot zimske gume odpovedale, kot letne pa bodo dobre še za teh 8 mesecev.  Kar dobršen delež 291.500 km, ki jih je naredil moj 11 let star avto, so prispevale.

Na žalost sem lahko o kvaliteti ( Price/Performance) novih gum spraševal ženo vulkanizerja, ki se je v zadnjih letih zelo obogatil in razširil, čeprav je začel pred desetletjem kot mulc, ki je ogrozil monopol glavnega vulkanizerja v mestu, ki je kot dolgoletni obrtnik bil vedno eden najvidnejših članov SD, nekoč ZLSD in ZKS ( nikoli nisem razumel obrtnikov, ki podpirajo komuniste, socialiste in ostale ekstremne levičarje). Cen mladega vulkanizerja nisem nikoli primerjal z ostalimi, le od prijatelja sem slišal, da je cenejši.

O gumah sem torej spraševal njegovo ženo, ker so fantje bili vsi polno zasedeni, čakalna vrsta pa kar 2 uri.

Vmes je vulkanizer I. parkrat skočil v pisarno, toliko, da mi je na hitro vprašanje odgovoril, da ne smem dati gor 185/65 ( letne gume), temveč 195/65, ki so bile po komadu 4€ dražeje.

Gledal sem savske gume, ki so bile okrog 79,08€ ( skupaj z DDV) – 40%, kar je žena vulkanizerja s kalkulatorjem izračunala, da pride 47,4€ na gumo.

Potem sem gledal še Kleber in Fuldo, ki sta bili malce dražji.

Dunlop D3 in Response pa sta bili kar 60€ in 78€ s popustom. Obstajala je še opcija, da naročim gume iz Nemčije, ki da so dosti cenejše- sploh večje in dražje.

Končno sem se odločil kar za savske gume Eskimo, ki so me po gumi prišle 47,4€ s tistim famoznim 40% popustom. Ja, cena je že skupaj z DDV. Slabost popusta je bila, da sem moral prinesti cash – kar je pomenilo, da sem moral narediti pač nekaj km do Hypo banke.

Račun je bil 261€:

 • 4 gume so bile 189,4€
 • Računali so mi še menjavo gum na klasična platišča, 3€/kom
 • uravnoteženje jeklenega platišča 3,25€/ kom
 • Nove ventile (tubles ventil) 1,25€/kom
 • klasični okrasni pokrov za 15 inčno platišče 10,26€/kom
Vzel sem še nove okrasne kape za katere sem plačal 10,3€ po komadu. Črna platišča so bila že zelo uničena, rjasta, razbravana – mi je bilo to zelo grdo.

Vmes sem se še s fantoma pogovarjal: Imata 6€ na uro. Najtežje jima je menjavati gume od kombijev, terencev. Ne zdi pa se jima veliko dati za eno gumo okrog 100 do 150€, ker baje nekateri dajejo za gume od 400€ do 600€ na komad. Pa še nekaj parov gum imajo, ki jih potem vsak mesec menjajo zaradi IZGLEDA. Preseravanje. Hochštaplerstvo in snobovstvo hitroobogatenih, razvajenih malomeščanov. Kdor na lahek način do denarja pride, ga ne bo cenil in bo z njim razsipen.

 • Share/Bookmark

14 odgovorov v “Zimske gume”

 1. chef chef pravi:

  Na lahek način do denarja? Tole je pa zelo na počez, kaj misliš?

  Če se tebi zdi idiotizem dat veliko denarja za varno gumo, potem je to tvoj problem. Kot je tudi tvoj problem, če se boš v dežju prekucnil s sedem let staro gumo! Upam samo, da me takrat ne bo preblizu.

  Najraje imam tiste, ki kupujejo varne avtomobile, potem pa šparajo na gumah.

 2. pavel pravi:

  @chef :Kupil sem gume srednjega kakovostnega razreda. Seveda bi lahko kupil 2x dražje. Toda ne verjamem, da bi bile tudi tolikokrat boljše. Kaj šele, da bi za gumo dal 10x več. Zame je tu konec smiselnosti, logike.

  Moj avto je komaj 10x več vreden od novih gum. Nikoli nisem na gumah varčeval. Na cesti me ni nikoli metalo ven iz ovinkov, niti zaviranju naravnost mi gume niso odpovedovale.Še nikoli nisem na cesti povzročil nesreče. Se pa strinjam, da so gume poleg krmilja in zavor najbolj pomemben del avtomobila.

 3. chef chef pravi:

  Zate je konec logike, za koga drugega pa ne. To še ne pomeni, da gre za idiota, ki zapravlja za gume zato, ker denar serje. Jaz ga ne serjem, pa bi definitivno gupil najboljše gume (kar seveda ne pomeni, da so tudi najdražje). In ko bom kupoval avto, ne bom kupil kakšnih jajc s 14-colskimi kolesi, ampak s 16 ali 17-colskimi. Ker so enostavno lepše. Če pa misliš v kmetavzarskem slogu, češ, več itak ne rabim, pametovat, da je to brezveze, je to tvoj problem.

  Definitivno si pa ne želim priti nekomu v škarje s sedem let starimi trdimi gumami, s katerimi se lahko zapeljem naravnost v norca samo zato, ker sem šparal in imel za idiote tiste, ki ne šparajo.

  Jebeš vrhunsko krmiljenje, če voziš trde gume!

  Da Slovenec klinca tistega soseda, ki ima hud avto, je pa itak nacionalni šport. Pusti ljudi, da kupujejo drage avtomobile. Aja, problem je, če je zaslužil na lahek način?!? Zarukanost brez meja!

 4. petras pravi:

  Chef:

  Jap, poznam kar nekaj genijev, ki kupijo najboljše gume in to jim pomeni, da za njih ni poledice, ni brozge saj imajo tahude gume. No jaz imam avto, ki je star 12 let, majhen, brez kakršnekoli elektronike, ki pomaga ljudem brez občutka ustavljati in nespodsavati itd. Vsak dan naredim najmanj 50 km v vseh vremenskih pogojih in nikoli še nisem bila udeležena v kakršnikoli prometni nesreči.Nikoli ne kidam pa čeprav imama od bajte do ceste vsaj 40 m. Imam zimske gume Marshal (še vedno so vredne več kot cel avto) ki so najcenejše in meni čist ok služijo. Ni problem v gumah, problem je v glavah ljudi, ki se počutijo v iber sposobne in neddotakljive-sploh če so prepričani da jih varuje vsemogočna tehnika-žalostno pa je, da me zna nabit ravno eden teh motoričnih defektov v ogromnem varnem avtomobilu z najboljšimi gumami, ki bo prepričan, da ima vso potrebno opremo, da lahko vozi več od omejitev saj ima vse tanajboljš.

 5. chef chef pravi:

  Nor voznik nima nobene zveze z dobro opremljenostjo. Spet je nekdo falil poanto, seveda po slovensko: Kdor ima dober avto, ni samo baraba, ampak tudi divjak.

 6. petras pravi:

  Ne, Chef, ne govorim o norih voznikih govorim o voznikih, ki še peš ne znajo hodit in si nakupijo najdražjo opremo, ki pa jim ne pomaga prav dosti. Še enkrat: če živiš v Ljubljani (ali okolici, hribi odšteti) ti bodo zimske gume nižjega cenovnega razreda prav dobro služile. Celo nalite sem že imela pa so bile ok…seveda če upoštevaš kakšna je cesta in voziš temu primerno . Nekateri pač preveč zaupajo v gume in kljub poledici peljejo kot, da je suha cesta. NOBENE gume ti ne morejo pomagat če kršiš fizikalne zakonitosti.

 7. chef chef pravi:

  Nalite gume :lol:

  Zdaj mi je vseeno. Ko nekdo reče, da so bile nalite gume ok, mi je vse jasno.

 8. blitz blitz pravi:

  sam menjam gume zelo redno. Tako zimske kot letne na vsake 4 leta, čeprav imajo še lepo globoke žlebove, a je prožnost gum (ki s starostjo pada) veliko pomembnejša od globine žlebov. Ko kupujem nove, denimo tudi letos, preprosto na netu poiščem teste in se glede na moj slog vožnje odličom za enega od “zelo priporočljivih” modelov. Ker se v precejšnji meri držim predpisov, mi obnašanje na suhi cesti ni toliko pomembno, saj sem vedno daleč od mejnih pogojev. Zelo pomembno pa je zame obnašanje na mokrci cesti, pa tudi v snegu, čeprav nekoliko manj.

  Nikoli pa ne kupim gum, ki so klasificirane kot “manj priporočljive”, čeprav glede na moj slog vožnje tudi to ne bi bil problem. Savine gume se že nekaj let v večini testov uvrstijo povsem na dno, zato jih več ne kupujem, ne glede na ceno.

  Kljub vsemu pa to ne pomeni, da za običajnega voznika niso čisto OK. Za nekoga, ki se striktno drži vseh predpisov, so celo nadelane gume OK.

  Se pa mora vsak zase odločiti. Če nekdo vozi le po mestu in ne gre na cesto v snegu, je neumno kupovati ne vem kakšne gume. Nekoga imeti za bedaka le zato, ker kupi nadelane gume, je bedasto, če ne vemo, kako jih uporablja. Bedak bi bil, če bi kupil najdražje gume za nekaj sto kilometrov letno.

  pavel, voziti ene gume čez vse leto kar 7 let je pa res malo huda.

 9. pavel pravi:

  @Blitz: tudi meni je dalo misliti, da sem imel gume kar 7 let. Še sedaj tega ne morem verjeti, ker imam v glavi, da imam povprečno gume 2-3 sezone. Včeraj sem šel na novih Savinih iskati datum. Datuma ni -ali pa je skrit v šifrah. Začel sem sumiti, da mi vulkanizer daje starejše nove gume. Oz. za nove mi prodaja gume iz sezone nazaj ali iz dveh sezon nazaj. Kajti v tem času sem vsaj 3x že zamenjal zimske gume in 3 letne. Letos že 4. in spomladi spet nove letne, avto pa je začel 11. sezono.

  Katere gume ti kupuješ?

  Katerim strokovnim ocenam ( linkom) ti verjameš?

  Hvala.

 10. pavel pravi:

  @Blitz: od zadnje zime do danes (1 leto) sem vozil prvič zimske gume tudi poleti, ker sem vedel, da jih bom stran vrgel.

 11. dare dare pravi:

  Do zdaj se nisem še vtaknil v debato :) ampak očitno marsikomu ne gre v glavo, da so ti gume pač tako dolgo služile. Kot da ni popolnoma jasno, da kdor sedem let ohrani profil na gumah in z njimi prevozi sto jurjev , vozi ne samo pametno ampak tudi varno. Jaz sicer ne uspem imeti gum toliko časa , ker veliko vozim po makadamu, kar posebno poleti zradira profil, vendar pa sem prepričan, da bi tudi z malo tršimi ali pa celo nalitimi čisto dobro shajal. To pa zato, ker vedno opazim, kdaj začne padati dež ali kdaj se npr. začne zima pa tudi v idealnih pogojih ne vozim niti slučajno blizu skrajnosti.

  Šef, tistega z dobrim avtom in barabo pa nisem razumel. Jaz imam npr. škodo felicio pa nisem ne baraba ne divjak !??!

 12. blitz blitz pravi:

  pavel, grem na amzs, motorevijo ali kakšno nemško stran, saj vsi objavijo iste teste, v katerih sodeluje več evropskih avtoklubov. Nekomu pač moram verjeti.

  Kupim pa vsakič druge, pač tiste, ki takrat veljajo za dobre. Letos sem kupil zimske Dunlop 3D, spomladi sem kupil letne, ampak se ne spomnim, katere. Če se ne motim, Bridgestone. Ampak kot rečeno, za moj slog vožnje so najbrž vse dobre.

 13. pavel pravi:

  @Blitz, koliko te je prišla Dunlop 3D. Polna cena Dunlopk je bila 100€ in 130€, pa ne vem katere so Resistance, katere pa 3D. Koliko popusta si dobil?

  @Chef: vse mi postane jeasno, ko začneš govoriti ideološko: BI. Jaz bi kupil….ko bom kupoval avto, bom kupil … Torej še nobene gume in nobenega avta nisi kupil v življenju. In tu bi s svojimi “izkušnjami” rad pametoval ljudem, ki vozimo 25 let in imamo pol miljona km na števcu? Podobno kot salonski socialisti iz FDV, ki še nikoli niso s svojim delom zaslužili denarja na trgu, a imajo polna usta kako “bi morali biti solidarni”. Naj najprej prvo plačo zaslužijo na trgu in jo pol dajo za uboge na podlagi solidarnosti.

 14. blitz blitz pravi:

  Pavel, dobil sem jih po 61 evrov (brez montaže). AMZS jih s popoustom za člane ponuja za nekaj čez 70. To je normalna cena za 195/65/15 91. Če namesto 91 kupiš 96, so dražje za kakih 20%, vendar za normalen osebni avto tega ne potrebuješ.

  Ampak 195/65/15 imajo zaradi zelo razširjene uporabe dokaj zmerno ceno. 215/65/15, ki so manj razširjene, pa najdražje stanejo kar proti 150 evrov.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.