PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Stanovanjski kredit

Objavil pavel, dne 14.11.2008

Imava okrog 120.000€ kredita v CHF.

Najin obrok je okrog 900€. Ta mesec je na višino obroka zelo vplivalo valutno razmerje €/CHF. Kajti na začetku kredita je bilo 1,62. Prejšnji teden je padel evro kar na 1,47. Danes pa je okrog 1,51.

Tako nama poleg LIBORJA ( obrestnega tveganja) sedaj glavobol povzroča še valutno nihanje, ki zaenkrat niha okrog 10%.

Čudi me slabo obveščanje banke. Kljub mojim aktivnostim: spraševal sem prodajnika v banki ( ti na moja vprašanja odgovorov niso vedeli), pa njegovega šefa ( le ta mi je razložil in izračunal, da bi tudi z razmerjem 1,45 še vedno plačeval manjšo anuiteto kot če bi imel kredit v € z Euriborjem: tu naj bi plačeval okrog 1050€ mesečne anuitete) – nato sem celo iskal stik z zaledjem banke ( ki pa je zelo arogantno in ne odgovarja na vprašanja direktno, temveč se skriva za nakladanjem) – mi še niso pojasnili izračunov.

Samo enkrat so mi po pošti poslali zgolj novo obrestno (6m LIBOR) mero. Sedaj čakam, da mi pojasnijo odkod jim to ( izračun in podatki vstavljeni vanj), da se nama je mesečni obrok povečal za okrog 60€.

Če prav razumem – me veseli zgolj to, da obrestne mere v tej krizi padajo. Torej padata tako Euribor kot LIBOR. To pomeni manjše anuitete.

Tukaj bi še pohvalil zaledje banke Unicredito, pri kateri sva pred letom prekinila kredit za stanovanje( poplačala) – in so nama vse izračune in obroke pojasnili, da sva jih lahko doma z enostavnim računanjem preverila.

Smo mlada družina, ki je do prvega stanovanja prišla z lastnim prihranjenim denarjem povprečne univerzitetne plače. Niti tolarja ali € – kaj šele, da bi dobila socialno stanovanje od države.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.