PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Primož Trubar in Slovenci

Objavil pavel, dne 31.10.2008

Bolj ko prepoznavam delovanje in osebnost Primoža Trubarja iz kvalitetnih virov evangeličanov, katolikov in ostalih zgodovinarjev- bolj ga cenim, spoštujem, večja avtoriteta mi je.

Primož Trubar je bil predvsem velik človek, velika avtoriteta, velik delavec, velik liberalni reformator – predvsem zaradi svoje globoke, ponižne in aktivne vere v Boga in seveda izjemnega razuma. V prvi vrsti je bil duhovnik, ki je ljudem kazal na Boga. Izredne pridige je imel.

Velik vpliv je imel nanj tržaški škof Bonomo, ki je fanta vzgajal v liberalnem katolištvu.

Danes pa Slovenci praznujemo Trubarja zgolj kot utemeljitelja slovenskega jezika. To se mi zdi taka malomeščanska hinavščina Šentflorjancev. Trubar je šel v projekt jezika, ker je hotel vero, brezpogojno ljubezen, odrešenje približati vsakemu človeku. Jezik je imel za ORODJE svojega oznanjevanja.

Trubarju jezik ni bil cilj. Hotel je, da bi bili ljudje srečni, blagoslovljeni, razumni, da bi ustvarjali zdrave družine in zdravo družbo. Zato je šel v reformacijo, ker je v katoliški cerkvi takrat prevladoval zatohel fevdalistični sloj ( neliberalno, zavarovane negativne elite). Ne vsi ( recimo Bonomo in Rotterdamski), ampak večina. Za razliko od razumnega in naprednega Erazma Rotterdamskega, ki je reformacijo delal znotraj katolištva.

To pa kar se dogaja zadnja desetletja v Sloveniji v večini primerov ( na proslavah, v medijih) pa me spominja na vic o Butalcu.

Butalcu s prstom ( Trubar z novim slovenskim jezikom) pokažem zvezdo ( Božjo Besedo) – Butalec pa mi topo gleda v prst in roko.

Še en dokaz kako je velika večina našega naroda nerazumno Šentflorjanska, nepoštena in s hinavščino in lažjo prav po malomeščansko omejena ( meščani so bili v glavnem podjetniki, teh pa je v Sloveniji 1%).

Sem pa zvedel nekaj novega: da je Trubar bil odločilen v novem veku, da so Hrvati privzeli latinico in ne cirilice.

Hudo mi je, da evangeličanskega škofa Geza Erniše in večine njihovih vernikov ne doživljam podobnih Trubarju. So mlačni. Erniša v nastopih ponavlja neke vrednote s katerimi se skuša približati naši socialistični eliti: solidarnost, pomoč, sodelovanje. Nikjer pa ni v njem Trubarjeve prodornosti in misijonarske karizme. Nikjer ne omenja Boga in verskih vrednot. Verjamem, da bi bil Trubar veliko bolj učinkovit in pa da bi šel velikokrat v konflikt z današnjo elito, oblastjo ( bi moral tudi bežati pred njo) in njenimi medijsko inkvizicijskimi metodami.

Tako Slovenci (nacionalisti) religiozno častijo jezik in kulturo ( sploh pa vse tercialske učiteljice slovenščine). Zlato tele. Vraževerna religija nacionalizma.

“slovenci” (Socialisti) pa religiozno častijo Trubarjev UPOR kot zlato tele.  Zakaj slovenci z malo “s”: ker so kriminalno zlorabili Slovenijo in Slovence za svoj egoistični prevzem oblasti. Upor kot vraževerna religija socializma.

Upor- ki je za razvoj odraslega človeka seveda tudi potreben in ki je bil za Trubarja tudi zgolj sredstvo v sili in ga ne gre absolutizirati. Vsaj pameten človek upor občasno uporabi – ga pa ne ponavlja kar brez razuma. Namesto, da bi danes Slovenec bil samostojno (od staršev in države osvobojene) podjetniško bitje, se še kar infantilno non-stop upira avtoriteti in sesa državo – po drugi strani pa večina polnoletnih otrok pri 30, 40, 50 letih in več živi v Sloveniji pri starših doma oz. v radiju 30m. Ker nima v sebi svobodnega otroka, ampak pretirano prilagojenega – uporniškega otroka – ki celostno osebo vodi večino dneva in življenja.

Tako kot je bilo nekoč večina Slovencev tlačanov izkoriščevalskim elitam ( večinska je bila katoliško plemstvo, del pa je bil protestantsko plemstvo). Tako je danes večina socialistov sužnjev anarhije in uporništva ( uporništva avtoritetam, vsem po vrsti), pa čeprav so današnje slovenske elite socialistične. Večina Slovencev pa je tlačanov, ki so “alkoholično” odvisni od države ( ja, po svoje je bil psihiater Rugelj eden redkih sodobnih Trubarjev) ali pa jim današnja država ( socialistične elite, lobiji, mafija) nabija 6x višje davke kot izkoriščevalci pred 500 leti.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.