PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Ameriški domačijski ekonomisti

Objavil pavel, dne 31.10.2008

V sredo zvečer sem gledal na TVSLO1 polnočno omizje o stanovanjski problematiki, oz. za koliko bodo cene nepremičnin v Sloveniji padle.

Trije nepremičninarji so trdili, da v Sloveniji obstaja trg ( pravijo, da balona ni!!!!)  in da se bo tudi ponudba zmanjšala v tej krizi, torej, da cene ne bodo kaj prida padle.

Bankir, mladenič Laki Hazabent ( ima to kaj veze s tistim “slavnim”  bankirjem iz MB? , Andrejem Hazabentom v komunistični Sloveniji?) je trdil, da banke ( njegova Unicredit) ne bodo neplačnikom anuitet v krizi kar prodajale njihovih v krizi nekajkrat manj vrednih nepremičnin na trgu – ampak se bodo skušali domeniti za neko skupno rešitev, neko reprogramiranje. O da b bilo to res: ker danes je v Sloveniji zadolžen najbolj produktivni del družbe: tisti odgovorni mladi ljudje, ki se odselijo od staršev in garajo ob majhnih otrocih za to, da odplačajo svojo nepremičnino. Razvajenci ostajajo doma pri starših. Najhujši tudi služb nimajo in sesajo mleko tako pri mami kot pri državi, zraven pa špilajo salonske socialiste in anarhiste.

Potem pa je najboljši v omizju, dr. Bernard Brščič, ekonomist, povedal da pričakuje pok stanovanjskega balona v Sloveniji za razliko od domačijskih ekonomistov. Da bodo zelo verjetno cene stanovanj, hiš in zemlje prav tako zelo padle (verjetno za 60% kot so delnice najboljših slovenskih podjetij).

Danes pa sem našel ameriškega domačijskega ekonomista na Financah:

Po različnih blogih je opaziti duhovito izjavo finančnega strokovnjaka Marca Faberja iz njegovega junijskega mesečnega obvestila, katerega je zaključil z naslednjimi besedami:

“Ameriška vlada vsakemu od nas pošilja 600 dolarjev rabata. Če ta denar zapravimo v Wal-Martu bo ta odšel na Kitajsko. Če ga zapravimo za bencin bo odšel v arabske države. Če kupimo računalniško oziroma programsko opremo bo šel v Indijo. Če kupimo sadje in zelenjavo bo odšel v Mehiko, Honduras in Gvatemalo. Če nabavimo dober avto bo šel v Nemčijo. Če pa kupimo neuporabno navlako pa bo odšel v Taiwan in nič od tega ne bo pomagalo ameriškemu gospodarstvu. Edini način da ta denar zadržimo doma je, da ga zapravimo za prostitutke in pivo, ker sta to edini stvari, ki jih ZDA še proizvaja. Jaz sem že prispeval svoj del.”

Je pač že tako, da raja = večina ljudi, množica – raje sledi šarlatanom in nakladačem, kot pa resnično modrim ljudem, ki znajo z logičnimi dokazi prikazati svoje področje. A kaj ko večina ljudi tega ne zmore razumeti – je preveč dolgo in zahtevno – “napor pa ni zame!”

Z vščenimi stavki ( “ZDA bodo čez 6 mesecev propadle!” ali z ostalimi soc-pop stavki kot jih je zgoraj navedel nacionalistični, domačijsko-socialistični Faber) lahko nagovorijo nerazmišljujočo maso.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.